Emrah Yorulmaz - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, Endonezya'da 8,6 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Tsunami olsa bile çok büyük dalgalar üretmeyecektir ve tsunami yüksekliği 3 metreyi geçmez. Böyle bir durumda can ve mal kaybı zor yaşanır" dedi.
Barış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Endonezya'daki depremin, Hint Okyanusu'nda Hint ve Avustralya levhasının Avrasya levhasıyla çarpışması sonucu meydana geldiğini söyledi.
Yeni oluşan depremle 2004 yılında Sumatra'daki depremin olduğu bölgenin birbirinden farklı olduğunu belirten Barış, depremin 2004'teki depreme nazaran daha güneyde, denizin içinde meydana geldiğini ve yerleşim yerlerine oldukça uzak bir deprem olduğunu kaydetti.
Depremin yerleşim yerlerinden uzak olmasından dolayı beklendiği kadar can ve mal kaybı olmadığını dile getiren Barış, depremin etkisinin hissedilmesinin yerleşim yerlerine yakınlığıyla ilişkili olduğunu belirtti. Barış, "1995'te Japonya'nın Kobe kentinde meydana gelen depremle 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde çok sayıda can ve mal kaybının yaşanmasının sebebi deprem kırığının kent merkezlerinin altından geçmesinden kaynaklanıyordu" diye konuştu.
Endonezya'da meydana gelen 8,6 büyüklüğündeki depremin en yakın olduğu yerleşim yerinin 360 kilometre olduğuna dikkati çeken Barış, deprem dalgalarının 360 kilometre ilerleyip insanların bulunduğu bölgeye gelene kadar yıkım gücünü kaybedeceğini ifade etti.
Depremin 33 kilometre derinlikte meydana geldiğini, sığ bir deprem olduğunu ve etkisinin büyük fakat etki alanının az olduğuna işaret eden Barış, "Okyanusta olduğu için tsunami meydana getireceği söylendi. Tsunami olsa bile çok büyük dalgalar üretmeyecektir ve tsunami yüksekliği 3 metreyi geçmez. Böyle bir durumda can ve mal kaybı zor yaşanır" dedi.
-"Deprem, dünyadaki diğer depremleri tetikler mi-"-
Endonezya'da meydana gelen depremin ardından dünyada ya da Türkiye'de başka depremler meydana geleceğini söylemenin bilimsel hiçbir açıklamasının olmadığını belirten Barış, şunları kaydetti:
"Bu deprem ancak yakınındaki bölgeleri etkileyebilir. Nasıl etkileyebilir- Örneğin, 17 Ağustos depremi olduktan sonra Düzce depremini 5 ile 10 yıl arasında bekliyorduk ama gerilme nedeniyle Düzce depremi 90 gün sonra oldu. Bu depremin etrafındaki okyanusta deprem olabilir ama Endonezya'da olan bir deprem Türkiye'deki, Amerika'daki, Japonya'daki bir depremi tetiklemez. 11-12 fay ve plaka var. Bu levhalar birbirleriyle hareket halindeler. Buralar sürekli deprem üreten bölgeler. Eğer tesadüfen birkaç gün içinde Pakistan'da, İran'da, Şili'de, Meksika'da ya da Amerika'da bir deprem olursa bu deprem dolayısıyla olmamıştır. Onlar zaten rutin olarak meydan gelen depremlerdir. Bu depremlerin birbiriyle ilişkisi yoktur."
-Türkiye'de deprem riski-
Yakın zamanda Türkiye'de meydana gelecek bir depremin riskinin çok yüksek olduğuna dikkati çeken Barış, şunları söyledi:
"Yer bilimciler olarak Türkiye'de 6'dan büyük bir deprem olursa bugün sürpriz olmaz ama olabilecek bir depremin bugün Endonezya'da olan depremle alakası yoktur. Onun tetiklediği bir deprem değildir. Şu an Türkiye'de 15 farklı bölge deprem potansiyeli yüksek riskli bölgelerdir. Bunların herhangi birinde deprem olma olasılığı çok yüksektir."
- KOCAELİ
Son Dakika › Yaşam › Endonezya'daki 8,6 Büyüklüğündeki Deprem - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?