Grip Salgını ya da Olağanüstü Bir Durum Yok" - Son Dakika
Yaşam

Grip Salgını ya da Olağanüstü Bir Durum Yok"

Grip Salgını ya da Olağanüstü Bir Durum Yok"

Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, mevsimsel nedenlerle gribal enfeksiyonlarda artış yaşandığını, fakat grip salgını ya da olağanüstü bir durumun şuan için söz konusu olmadığını belirtti.

07.01.2014 17:54

Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, mevsimsel nedenlerle gribal enfeksiyonlarda artış yaşandığını, fakat grip salgını ya da olağanüstü bir durumun şuan için söz konusu olmadığını belirtti.

Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Yöneticisi ve Başhekimi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Halil Keskin ise 2014 yılının ilk haftasında hastanelerinin aciline 4 bin 201 hasta başvurusu olduğunu söyledi.

Mevsimsel nedenlerle gribal enfeksiyonlarda artış yaşandığını belirten Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, "Bu durum hastanelerimizin acil servislerine, polikliniklerine ve yatan hasta sayılarında artışa neden olmuş. Fakat grip salgını ya da olağanüstü bir durum şuan için söz konusu değildir. Hastanelerimize müracaat sayılarının artışını aynı zamanda vatandaşlarımızın duyarlılığının artmasına da bağlı olduğunu düşünmekteyiz. Vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine ulaşmasında sıkıntı yaşamamaları için her zaman olduğu gibi önlemlerimizi alıyoruz. Özellikle şehir merkezindeki hastanelerimizde hafta sonu nöbet tutan pratisyen ve uzman hekim sayılarını arttırdık. Vatandaşlarımızdan gribe yakalandıktan sonra verilen tedaviyi yarıda kesmemelerini, eğer mümkünse tedavi sürelerinde istirahat ederek geçirmelerini önermekteyiz" dedi.

"VİRÜSLER ANTİBİYOTİKLERDEN ETKİLENMEZ"

Virüslerin antibiyotiklerden etkilenmediğini ifade eden Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Yöneticisi ve Başhekimi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Halil Keskin, "Kış mevsimi gribal enfeksiyon sık görüldüğü ve yaygın olduğu bir mevsimdir. Belirti olarak yükse ateş, öksürük, burun akıntısı, baş ağrı ile kendini belli ediyor. Bu hastalıklar çocuklarda olunca çiçek olan çocuklar hemen soluyor. Grip damlacık yoluyla yayılan bir enfeksiyondur. Korunmak için ailelere önereceğimiz dengeli beslenme, sıvı alımının iyi olması, kaliteli bir uyku, yeterince dinlenme, hijyen kurallarına uyulması, ellerin sık sık yıkanmasıdır. Ayrıca sık kullanılan kapı kolu, çocuklarımızın oyuncağı gibi yerler günlük olarak temizlenmeli, hasta olan çocukların kişisel eşyalarının başkası tarafından kullanılmamalıdır. Öksürme ve aksırmalarda ağız ve burunlar mendille kapatılmalıdır. Yine gribi önlemek için grip aşısını öneriyoruz. Virüsler antibiyotiklerden etkilenmez. Grip olduktan sonra kişi istirahat etmeli ve yine hijyen kurallarına uymalılar. Çocuklar bol bol meyve yemeliler, sıvı almalılar ve semptomatik tedavi görmeliler" diye konuştu.

6 GÜNDE 4 BİN 201 HASTA BAŞVURDU

H3N2 virüsünün ölümcüm bir virüs olmadığını belirten Keskin, "Serolojik olarak biz hastalarımızın kültürlerini halk sağlığına gönderiyoruz. H3N2 virüsünün öldürücü bir virüs olmadığını biliyoruz. Sadece 1 hafta kadar semtromlarını belli ediyor. Şuana kadar Türkiye'de ciddi bir vaka olmadı. Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin acil servisine ve polikliniklere başvuran çocuk hasta sayısı önceki ayların aynı dönemlerine oranla artmış durumda. Bu durumda kasım ayının ilk haftasında bin 386, aralık ayının ilk haftasında 3 bin 569 ve 2014 yılının ilk haftasında da 4 bin 201 hasta başvurdu. Biz de vatandaşların talebine cevap verebilmek adına ocak ayı itibariyle hafta sonları saat 16.00-00.00 arası bir hekimimiz daha acilde nöbet tutuyor. Bu şekilde vatandaşların talebini karşılamaya çalışıyoruz. Bu H3N2 gribi bildiğimiz griptir. Bu virüsün özelliği normal gripte 2 günde toparlanan bir hasta kendini bir haftada toparlayabiliyor. Bu virüs biraz uzun sürüyor" şeklinde konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Grip Salgını ya da Olağanüstü Bir Durum Yok' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement