Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Akciğer ve Plevra Kanserleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Metintaş, başlıca nedeni sigara olan Kronik Obstüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) 2015-2020 yıllarından itibaren dünyada en sık görülen üçüncü ölüm nedeni olacağını söyledi.
Sigara, mesleksel faktörler ve hava kirliliği ile oluşan, önlem alınmadığı sürece ilerleyen ve akciğer kanserine dönüşebilen KOAH'ın Türkiye'de görülme oranının yüzde 8 olduğunu ifade eden Metintaş, KOAH'ın kompleks bir hastalık olduğunu belirtti. Metintaş, "KOAH sadece dış hastalıklarla olmuyor. Kişisel yatkınlıkta gerekiyor. Genetik olarak KOAH olmaya yatkınsanız, sigara içimi ve mesleksel faktörlerle karşı karşıyaysanız KOAH olma ihtimaliniz çok yüksek. Sigara içenlerin yaklaşık yüzde 30'unda KOAH gelişiyor. Türkiye'de yaklaşık 6-7 milyon KOAH'lı kişi aramızda yaşıyor" dedi.
KOAH'ın akciğer kanseri riskini artırdığından da söz eden Metintaş, "KOAH, çalışma gücünü azaltarak iş kaybına neden oluyor. Ayrıca kronik süren bir hastalık olduğu için, zaman zaman ataklarla ortaya çıktığı için sürekli ilaç kullanımı ve hastane tedavisi gerektiriyor. KOAH olan hastaların önemli bir kısmında neden tütün ve mesleksel faktörler olduğu için akciğer kanseri gelişiyor. KOAH'lıların yaklaşık yüzde 40'ında akciğer kanseri görülüyor. Böylece iki hastalık olguların yaklaşık yüzde 40'ında bir arada oluyor" diye konuştu.
KOAH NASIL ORTAYA ÇIKAR?
KOAH'ın kronik öksürük ile ortaya çıktığına değinen Metintaş, sözlerine şöyle devam etti:
"İki yıl üst üste yılda 3 aydan fazla öksürük yakınması olan bir kişide kronik bronşit var demektir. Tütün içimi devam ederse, hava yollarında daralma ve havanın giriş çıkışında direnç gelişir. Böylelikle KOAH ortaya çıkar. İlk işaret öksürüktür ancak KOAH'a doğru gidişte nefes darlığı da oluşur. Nefes darlığı dramatik bir yakınmadır. Şöyle bir söz vardır, 'Nefes alıp veriyorsanız, diğerleri önemli değil' diye. Ancak nefes alıp verirken zorluk çekiyorsanız diğerlerini hiç aklınıza getiremeyebilirsiniz. Çünkü hayatınızın konforu bozulur."
ATAKLAR AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİSİ OLABİLİR
KOAH'ın zaman zaman yüksek ateş, aşırı nefes darlığı ve iltihaplı balgam ile ataklar yaptığını, bu atakların devam etmesi ile akciğer kanserinden şüphelenmek gerektiğinden bahseden Metintaş, "KOAH'lı hasta atak geçirdiğinde genel durumu bozulur. Hasta yılda 5-6 defa atak geçirir. Bu durumda ev ya da hastanede ciddi tedavi uygulanması gerekir. KOAH'lı bir hasta atağa girdiği zaman uygun tedaviye rağmen çıkmıyorsa o zaman akciğer kanserinden kaygı duymak lazım ve o hastayı KOAH'lı hasta gibi algılamamak ve kansere karşı ileri tedbir almak zorundayız" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Muzaffer Metintaş ayrıca, Eskişehir, Kütahya ve Bozüyük'ün seramik sanayisinde güçlü olduğunu, ilgili hekimlerin bu işletmelerde yeterli önlemlerin alınıp alınmadığının incelenmesi gerektiğini sözlerine ekledi. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Yaşam › (Özel Haber) 2015 Yılında 3. Ölüm Nedeni Koah Olacak! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?