Uzmanlardan Diyabetik Ayak Uyarısı - Son Dakika
Yaşam

Uzmanlardan Diyabetik Ayak Uyarısı

Uzmanlardan Diyabetik Ayak Uyarısı

Acıbadem Ankara Hastanesi Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Birol Civelek, "Ülkemizde her yıl binlerce insan diyabete bağlı ayak problemleri nedeniyle ayaklarını kaybetmektedir.

13.11.2013 07:49

Acıbadem Ankara Hastanesi Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Birol Civelek, "Ülkemizde her yıl binlerce insan diyabete bağlı ayak problemleri nedeniyle ayaklarını kaybetmektedir. Ayaktaki basit yaralar diyabetik hastalarda hayati tehlikeye kadar giden problemler yaratmaktadır" dedi.

Diyabetik ayakla ilgili bilgiler veren Acıbadem Ankara Hastanesi Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Civelek, diyabetin ömür boyu süren bir metabolizma hastalığı olduğuna dikkat çekerek, "Erken zamanda kan şekeri kontrol altına alınmadığı zaman ciddi organ hasarlarına neden olabilir. Göz, kalp ve ayaklar en sık hasarla karşılaştığımız organlardır. Diyabetik hastalardaki ayak yaraları, enfeksiyonları ve ayak kangreni diyabet hastalarının hastaneye yatmalarının en önemli sebeplerindendir. Ülkemizde her yıl binlerce insan diyabete bağlı ayak problemleri nedeniyle ayaklarını kaybetmektedir. Ayaktaki basit yaralar diyabetik hastalarda hayati tehlikeye kadar giden problemler yaratmaktadır" dedi.

Ülkede yaklaşık 5 milyonun üzerinde diyabet hastası bulunduğunu belirten Doç. Dr. Civelek, "Diyabet hastalarında uzun vadede sinir hasarı ve damar tıkanıklığı ortaya çıkmakta ve buna bağlı olarak ayaklarda yaralarla karşılaşılmaktadır. Eğer bu yaralar farkedilmez ya da iyi tedavi edilemezse ayakların kesilmesiyle sonuçlanabilmektedir" diye konuştu.

Ayakların sık muayene edilmesi, çatlakların, küçük yaraların önemsenmesi ve hekime muayene ettirilmesi konusunda uyarıda bulunan Doç. Dr. Civelek şöyle devam etti:

"Özellikle insülin kullanan diyabetik hastalarda belli bir süre sonra ayaklarda his kaybı yaşanmakta, hastalar dokunma duyusunu kaybettikleri için yaralanmaları, yanıkları hissetmemektedirler. Bu önemsiz görünen travmalar ayakta enfeksiyona yol açabilmekte ve tedavi edilemez yumuşak doku ve kemik enfeksiyonuna sebep olmaktadır. Geç kalındığında hayati tehlike yaratan bu ayak enfeksiyonları ancak ayağın kesilmesiyle tedavi edilmektedir."

"KAN ŞEKERİ KONTROLÜ İLE ÖNLENEBİLİR"

Diyabet hastalarının mutlaka kan şeker seviyelerini kabul edilebilir sınırlarda tutmaları gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Civelek, "Diyabet ayak enfeksiyonlarının temel sebebi kan şekerinin kontrolünün düzgün yapılamamasından kaynaklanır. Ayaklar her gün yıkanmalı ve özenle kurutulmalıdır. Çıplak ayakla dolaşılmamalı, dar ayakkabılar giyilmemeli, eğer ayak tabanı problemi varsa taban destekleri mutlaka kullanılmalıdır. Diyabetik ayak enfeksiyonları erken evrelerde antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Ancak damar tıkanıklığının eşlik ettiği durumlarda ayak parmaklarında kangren görülebilir. Kangren durumunda ayak parmakları ancak kesilirse tedavi edilebilir. Fakat en önemli tedavi koruyucu tedavidir ve ayaktaki problemlerin ayak sağlığına önem vererek önlenmesi önem arz eder" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Uzmanlardan Diyabetik Ayak Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement