2. Artvin Kivi Yetiştiriciliği Teşvik Müsabakası ve Tarla Günü - Son Dakika
Yerel

2. Artvin Kivi Yetiştiriciliği Teşvik Müsabakası ve Tarla Günü

Arhavi'de "2.Artvin Kivi Yetiştiriciliği Teşvik Müsabakası ve Tarla Günü" etkinliği gerçekleştirildi.

08.11.2012 10:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Arhavi'de "2. Artvin Kivi Yetiştiriciliği Teşvik Müsabakası ve Tarla Günü" etkinliği gerçekleştirildi.

Artvin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün koordinesinde, Arhavi ve Hopa Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlükleri ile Arhavi Kivi Üreticileri Birliği'nce Ertuğrul Kurdoğlu Yatılı Bölge İlköğretim Okulu Salonunda düzenlenen etkinliğe, Vali Necmettin Kalkan, Vali Yardımcısı Mehmet Ali Öztürk, Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü İshak Hacıkamiloğlu, Arhavi Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Hakan Aytolon, bazı daire amirleri, kivi üreticileri ile vatandaşlar katıldı.

Vali Kalkan, yaptığı konuşmada, Artvin'in, arazi yapısı itibariyle en engebeli illerden biri olduğunu belirterek, "Tarım arazisi oldukça sınırlı. İç kesimlerde ise tarım arazileri barajlardan dolayı sular altında kaldı. Sahil kesiminde biraz balıkçılığı ön plana çıkarabiliriz. Karadeniz insanı çok çalışkandır yani ekmeğini taştan çıkaran insanlardır" dedi.

Vali Kalkan, 1999 yılında çaya alternatif ürün arayışına girildiğini anımsatarak, "Kivi o günlerde kamuoyuna yerleşmiş oldu. Nitekim Ardeşen Belediyesi kivinin saklanabileceği soğuk hava deposu inşa etti. Yeter ki çaya olan ilgi ve talep azalsın ve kivi üreticisine bir miktar katkı olsun diye ÇAYKUR fideleri kendi üretiyor ve ücretsiz dağıtıyordu. Geçen 13 yıllık süre içerisinde kivi üreticiliği konusunda ciddi mesafeler kat edilmiştir. Ancak halen kat edilmesi gereken mesafeler var" diye konuştu.

Kivide depolamanın önemine dikkati çeken Vali Kalkan, şunları söyledi:

"En fazla 3 hafta muhafaza edilen bir ürün olan kivinin elden çıkarılması gerekiyor. Bu yüzden soğuk hava deposunun zaruretine ben de yürekten inanıyorum. Arhavi ve Hopa ilçelerimizde yaklaşık 2 tonluk kivi kapasitesi var. Bu yüzden yapacağınız soğuk hava deposunun buna göre planlanması lazım. Üreticiler Birliği ile Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü sağlıklı bir çalışma yaparsa ben de bu etkinlik kapsamında söz vermiş olayım, bu soğuk hava deposunu yapmamamız için hiçbir neden yoktur. Artvin Valisi olarak Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın

(DOKA) yönetim kurulu üyesiyim. 2013 yılı için çağrıya çıktığımız başlıklardan bir tanesi de bu tip ürünlerin pazarlanması, ülke ekonomisine kazandırılması ve kalitesinin artırılmasına yönelik projelerin desteklenmesidir. Maksimum destek miktarı 400 bin liradır. Proje bedelinin yüzde 50'sine kadar hibe olarak destek sağlayabiliyoruz. Üreticilerimiz DOKA'nın sunduğu hibelerden faydalanabilirler. Soğuk hava deposunu Arhavi ilçemizde yapmakta fayda vardır diye düşünüyorum."

Konuşmaların ardından 15 üreticinin katıldığı yarışmada, kivi tesisinin uygunluğu, bahçe bakımı, sulama durumu, bahçenin topografik yapısı, meyve verimi, bahçe büyüklüğü, hasat uygunluğu, şeker oranı ve fiziksel özellikleri konusunda jüri değerlendirme yaptı.

En yüksek rekolte sahibi bahçe dalı kategorisinde, Arhavi ilçesinden Yaşar Kurt birinciliği elde ederken, Hopa ilçesinden Mehmet Orman ikinci, Arhavi ilçesinden Kemal Karaosmanoğlu üçüncü oldu.

Kivili pasta kategorisinde ise Hopa'dan Fatma Atalay birinciliği, Arhavi'den Asuman Kurt ikinciliği, Arhavi'den Zeynep Karaosmanoğlu ikinciliği elde etti. Yarışmada Arhavi'den Hilmi Sönmez ile Muhammed Çakmak mansiyona layık görüldü.

Dereceye giren üreticilere Vali Kalkan, Cumhuriyet altını ile çeşitli hediyeler verdi.

Yarışmanın ardından Vali Kalkan, bir köy ziyareti sırasında verdiği sözü yerine getirerek, evinde yetiştirdiği kayın mantarından elde edilen mantardan yapılmış yemeği basın mensuplarına ikram etti.

Etkinlik sonrası Vali Kalkan ve beraberindekiler, kivi bahçelerinde hasat yaparak incelemede bulundu.

Muhabir: Bayram Sarayoğlu

Yayıncı: Asena Akçay - ARTVİN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 2. Artvin Kivi Yetiştiriciliği Teşvik Müsabakası ve Tarla Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement