2/b Arazilerinde Satın Alma Süresi 30 Ekim'de Sona Eriyor - Son Dakika
Yerel

2/b Arazilerinde Satın Alma Süresi 30 Ekim'de Sona Eriyor

2/b Arazilerinde Satın Alma Süresi 30 Ekim\'de Sona Eriyor

29 bin hektar 2/B alanı bulunan Sakarya'da 5 ay önce başlayan satın alma süreci 30 Ekim 2012 tarihinde sona eriyor.

23.09.2012 14:07

29 bin hektar 2/B alanı bulunan Sakarya'da 5 ay önce başlayan satın alma süreci 30 Ekim 2012 tarihinde sona eriyor. Süre sonunda Sakarya'da 20 bin adet taşınmazın satışa sunulması bekleniyor. Sakarya Defterdarı Ali Sormaz, 2/B kullanıcılarına bir çağrı daha yaparak, müracaat süresinin sonu beklenmeden başvuruda bulunulmasını ve bu tarihi fırsatı değerlendirmelerini istedi.

Sakarya'da 2/B arazilerine ilişkin olarak yapılan güncelleme ile 1. ve 2. Etap kadastro çalışmaları sonucu oluşan yaklaşık 22 bin adet taşınmazın rayiç değeri 230 milyon TL olduğunu kaydeden Sormaz, 6292 sayılı yasaya göre rayiç bedelin yüzde 70'i esas alınacağından satış bedelinin 160 milyon TL civarında olduğunu bunun tamamının peşin ödenmesi durumunda ise miktarın 130 milyon TL olarak gerçekleşmesini beklediklerini belirtti.

Sormaz, Kanunun 8. Maddesi kapsamında proje kapsamında değerlendirilmek üzere Sakarya'nın Karasu ilçesi Yalıdere ve Camitepe, Kocaali İlçesi Ağalar ve Yalı, Sapanca İlçesi Uzunkum, Adapazarı Evrenköy köylerindeki 2/B taşınmazları TOKİ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca değerlendirmeye alındığını hatırlattı.

Kanunda satış bedeli, belirlenen rayiç bedelin yüzde 70'i olacağı, peşin ödemelerde bu bedelden yüzde 20 oranında bir indirim daha yapılacağı hüküm altına alınmıştı.

Dolayısıyla; Kullanıcılara ihalesiz doğrudan satış yapılması, Son beş yıl içerisinde ödenen ecrimisil tutarlarının satış bedelinden düşülmesi, Tapuda yapılacak işlemlerde harçtan muaf tutulması, Satış bedellerinin ödenmesinde kolaylık sağlamak amacıyla Belediye mücavir alan sınırları içerisinde 3 yılda faizsiz 6 taksit, belediye mücavir alan sınırları dışında ise 4 yılda faizsiz 8 taksitte ödenebilmesi, Kredi kuruluşlarından kredi kullanılabilmesi, imkanları getirildiğinden 2B arazisi kullanıcılarına tarihi fırsat niteliğinde avantajlar sağlanmıştı.

Kanunda; 2B kullanıcılarının satış bedellerine mahsup edilmek üzere belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan taşınmazlar için 2.000 TL, dışında olanlar için ise 1.000 TL başvuru bedeli yatırma esası ise 2/B arazisi kullanıcıları başvuru bedellerini başvuru süresinin bitim tarihi olan 30 Ekim 2012 tarihine kadar ödemek şartı ile başvuru bedeli ödemeksizin başvuru yapabilecekleri hükmü getirilmişti.

26 Temmuz 2012 tarihinden itibaren işlemleri tamamlaman taşınmazların satışları gerçekleştirilirken, bu süreler içinde de başvuruların alınmasına devam ediliyor.

26 Nisan 2012 tarihinde başlayan 6 ay süreli satın alma talep süresi 30 Ekim 2012 tarihinde sona erecek.

Sakarya Defterdarı Ali Sormaz, kullanıcılardan beklentilerinin "Müracaat süresinin sonu beklenmeden başvuruda bulunmaları ve kendilerine tanınan bu fırsattan yararlanmalarıdır" diyerek açıkladı. - SAKARYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 2/b Arazilerinde Satın Alma Süresi 30 Ekim'de Sona Eriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement