Veli Gürgah - 2013 Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapacak Mersin'de, hazırlıkları zamanında tamamlamak için çalışmalar sürdürülüyor.
Ekonomik kriz nedeniyle birçok yükümlülüğü yerine getiremeyen Yunanistan'dan, düzenlenme hakkı alınan 2013 Akdeniz Oyunları organizasyonunun sadece 2 yıl kala Mersin'e verilmesi nedeniyle ihtiyaç duyulan tesis ve altyapının tamamlanması için bulunan kısıtlı zamanı en iyi şekilde değerlendiren genel koordinatörlük, gerek mevcut tesislerin bakım ve onarımı, gerekse yeni yapılacak tesisleri oyunlara kadar yetiştirmeye çalışıyor.
Akdeniz Oyunları Genel Koordinatörü Taha Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mersin'de düzenlenecek 2013 Akdeniz Oyunları'nda 32 branşta müsabaka yapılmasının öngörüldüğünü söyledi.
Akdeniz Oyunları Genel Kurulu'na üye 24 ülke bulunduğunu hatırlatan Aksoy, kesin başvurular yapılmadığı için de çalışmaların, Almeria (İspanya) ve Pescara
(İtalya) şehirlerinde yapılan oyunların istatistiklerini ele alarak, en yüksek katılımın gerçekleşeceği düşüncesiyle sürdüğünü belirtti.
Oyunlara 6 bin civarında sporcu ve yönetici katılacağını düşünerek müsabaka takvimi hazırladıklarını ifade eden Aksoy, "Bu planlamaya göre müsabaka tesis sayısı ortaya çıktı. Bu tesislerden 2'si Adana, 52'si Mersin'de yer alıyor. Bunların bir kısmı müsabaka, bir kısmı müsabaka ve antrenman, bir kısmı antrenman, bir kısmı ısınma, bir de açılış ve kapanış törenlerinin yapılacağı tesis var. Açılış ve kapanışı, yapımı süren statta yapmayı planlıyoruz" dedi.
Kısa zamanda çok iş yapmak zorunda olduklarına işaret eden Aksoy, şöyle devam etti:
"Bugüne kadar yapılan Akdeniz Oyunları içerisinde en fazla katılımın Mersin'de olacağı varsayımıyla hareket ediyoruz. Tesisler açısından şu anda inşaatı devam edenler var. Stat projesi de bunlardan biri. Tenis kortu, yüzme havuzu ve spor salonları inşaatları sürüyor. Önümüzdeki günlerde iki spor salonu inşaatının başlamasını bekliyoruz. Bir de atıcılık tesisinin ihalesi bitmek üzere. Oyunlarda kullanılacak tesislerden 42'si zaten var olan tesisler. Bunların da oyunlara hazırlanması süreci devam ediyor. Teknik açıdan eksiklikleri varsa onlar gideriliyor. 'Kritik durumda olan tesis var mı' derseniz; henüz başlayan ve yeni başlayacak tesisler buna girer. Ancak yüklenici firmalarla yaptığımız görüşmelerde, sıkıntılı bir durum olmadığı bize bildirildi. Vali Hasan Basri Güzeloğlu da çalışmaları yakından takip ediyor. Dolayısıyla her türlü sorun gideriliyor. Tesislerin vaktinde tamamlanarak oyunlarda kullanıma hazır olacağını inanıyorum."
Konaklama ile ilgili, biri Adana'da olmak üzere biner kişilik iki yurdun bulunduğunu, ayrıca Mersin Üniversitesi Yerleşkesi'ndeki 3 bin 500 kişilik yurt kompleksinin yapımının da devam ettiğine işaret eden Aksoy, katılımın fazla olabileceğini var sayarak bunların dışındaki yerler için de planlama yapıldığını kaydetti.
-Adana'da da etkinlik yapılacak-
Aksoy, Akdeniz Oyunları kapsamındaki kürek ve kano branşının durgun suya ihtiyaç olduğu için Seyhan Gölü'nün bulunduğu Adana'da yapılacağını söyledi.
Mersin'in Akdeniz Oyunları'na başvururken bu iki branşın Adana'da yapılmasının öngörüldüğünü ifade eden Aksoy, "Bir de binicilik var. Başvuru sırasında Mersin Binicilik Kulübünde yapılması öngörülmüştü. Ancak şu ana kadar böyle bir kulüp ve tesis kurulmadı. Yeni bir tesis yapmak yerine Adana'daki tesisin kullanılmasına karar verildi" diye konuştu.
- Filistin ve İsrail de katılabilir-
Aksoy, mevcut 24 ülkenin yanı sıra Filistin ve İsrail'in de Akdeniz Oyunları Uluslararası Komitesi'ne üyelik için eş zamanlı başvuru yaptıklarını söyledi.
Daha önce İsrail'in yaptığı başvurunun bir denge gözetilerek bugüne kadar kabul edilmediğinin kendisine iletildiğini ifade eden Aksoy, "Şu anda değerlendirme yapılıyor. Bu da Uluslararası Komite'nin ilgi alanına giriyor. Genel kurulda iki ülkenin üyeliği kararlaştırılırsa oyuna katılma imkanları olacak. Bu da katılımcı sayısını bir miktar da olsa artırabilir" dedi.
Aksoy, üye ülkelerin kesin katılım tarihi bildirmesinin gelecek yıl Mart ayını bulacağını ifade etti.
-2020 Olimpiyat Oyunları öncesi önemli bir sınav-
Aksoy, Türkiye'nin spor organizasyonları konusunda kendini kanıtlamış bir ülke olduğunu söyledi.
Akdeniz Oyunları'nın da Türkiye'nin 2020 Olimpiyat Oyunları'na adaylığı sürecinde önemli bir sınav olacağını ifade eden Aksoy, şunları kaydetti:
"2020 Olimpiyat Oyunları için oylama, biz oyunları bitirdikten 3-4 ay sonra sonra yapılacak. Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi içerisinde de Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyesi olduğu için oy kullanacak 20'nin üzerinde insan var. Onların oyları önemli. Çünkü Akdeniz Oyunları'nı izledikten sonra oy kullanacaklar. Öte yandan Uluslararası Olimpiyat Komitesi zaten buradaki oyunları izliyor. Akdeniz Oyunları da sorunsuz geçerse, kendini spor organizasyonlarında kanıtlayan Türkiye'nin, 2020 Olimpiyat Oyunları adaylığı sürecine olumlu yansır."
-Akdeniz Oyunları-
Olimpiyatlardan sonra dünyada en çok spor dalının bir arada yapıldığı organizasyon olan Akdeniz Oyunları, Akdeniz'e kıyısı olan 24 ülkenin katılımı ile 4 yılda bir gerçekleştiriliyor. Olimpiyat kurallarının geçerli olduğu, 15 gün süren büyük organizasyon, ilk defa 1951 yılında Mısır'ın İskenderiye kentinde düzenlendi. 6'ncısı 41 yıl önce 1971'de İzmir'de gerçekleştirilen oyunlarda son organizasyon ise 2009'da İtalya'nın Pescara kentinde yapıldı.
En büyük amacı katılan ülkeler arasında toplumsal, kültürel ve sosyal yakınlaşmayı sağlamak olan oyunlara, Akdeniz ülkeleri, özellikle turizme açmayı ve yatırım yapmayı planladıkları şehirlerle aday oluyorlar.
- MERSİN
Son Dakika › Yerel › 2013 Akdeniz Oyunları'na Geri Sayım Sürüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?