Akhisar'da Muhtarlara Büyükşehir Yasası Anlatıldı - Son Dakika
Yerel

Akhisar'da Muhtarlara Büyükşehir Yasası Anlatıldı

Akhisar\'da Muhtarlara Büyükşehir Yasası Anlatıldı

Akhisar Belediyesi ve AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, muhtarların isteği üzerine düzenlenen toplantıda, yeni Büyükşehir Yasası konusunda bilgilendirme yaptı.

26.12.2012 16:14

Akhisar Belediyesi ve AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, muhtarların isteği üzerine düzenlenen toplantıda, yeni Büyükşehir Yasası konusunda bilgilendirme yaptı.

Hüsnü Kahraman Kültür Parkı Gölet Büyük Salonu'nda düzenlenen toplantıya AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, Akhisar Kaymakamı Kamil Köten, Belediye Başkan Salih Hızlı, Manisa İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz, AK Parti İlçe Başkanı İsmail Hakkı Şenyiğit ile Belediye Başkan Yardımcıları Ömer İşçi ve Latif Çakmak katıldı. Açılış konuşması yapan Akhisar Muhtarlar Derneği Başkanı İhsan Gümüş, "Bizim isteğimiz doğrultusunda düzenlenen Büyükşehir bilgilendirme toplantısına katılan tüm yetkililere teşekkür ediyorum. Burada bir aile havasında olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Programımız belli; yeni çıkan Büyükşehir Yasası ve tarım şehri olmamızdan dolayı tarımsal sulama amaçlı yaptığımız sondajların bir takım uygulamaları var. Bu uygulamalar bize göre yanlıştır. Bazı şeyleri bizlerin üzerine yıkmaya çalışıyorlar. Öncelikle Büyükşehir Yasası, bize ne getirecek, ne götürecek? Burada sayın vekilimizden bilgi almak için toplandık. Bu konu bittikten sonra da, tarımsal sulama ile ilgili bilgi alışverişinde bulunacağız" dedi.

Yeni yasanın hayırlı olmasını dileyen Kaymakam Köten, "Bu yasanın maddeleri ile ilgili, çıkış nedenlerini de en iyi burada vekilimiz bilmektedir. Bugün burada vekilimiz bu yasanın amacı ile ilgili bilgiler verecektir. Bir idareci olarak, benim anladığım kadarıyla, bu yasanın amacı büyük illerde bir planlama bütünlüğü sağlamak ve eldeki araç gereçlerin bir sinerji oluşturarak tek elden koordine edilerek, daha iyi bir sonuç alınması amacıyla yapılmış bir yasa olduğu kanaatindeyim" diye konuştu.

Yasa hakkında bilgi veren Milletvekili Aydemir ise, şunları söyledi: "Büyükşehir yasasının amacı; anayasanın temel düzenlemeleri çerçevesinde yönetim sistemimiz temel olarak 'Merkezi ve Mahalli İdare' biçiminde ele alınmasıdır. Bu iki ana eksenden birini oluşturan yerel yönetimler, yerel ve ortak nitelikteki kamu hizmetlerinin yürütülmesinden sorumlu anayasal kurumlardır ve yerinden yönetim ilkesine uygun olarak yapılandırılmıştır. Bu çerçevede yönetim, planlama ve koordinasyon açısından belediye sınırı mülki sınıra genişletildiğinde, en geniş ölçekte hizmet üretebilecek güçlü bir yapı hedeflenmiştir. Büyükşehir alanında sunulan hizmetlerin tek merkezden yürütülmesiyle ortaya çıkan ölçek ekonomileri sayesinde hizmetlerde etkinlik, koordinasyon ve kalite yükselecek, daha az kaynakla daha çok ve daha kaliteli hizmet sunulması mümkün hale gelecektir. Bütün bunlar göz nünde bulundurulduğunda denilebilir ki, amaç; hizmet siyasetinin, dolayısıyla çağdaş belediyecilik anlayışının gerekliliği olan en yüksek ve verimlilikle, hızlı ve kaliteli hizmet bütünlüğünün sağlanmasıdır."

HİZMETTE ARTIŞ VE KALİTE OLACAK

Aydemir, konuşmasına şöyle devam etti: "Mahalleye dönüşen köylerde, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılardaki işletmeler ile bu yerlerde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, fırın, kahve, lokanta, pansiyonlar, büfeler işletme ruhsatı almış sayılacaklar. Bu işletmelerin bulunduğu binalardan, kanunun yayımlandığı tarihe kadar bitirilmiş olanlar da ruhsatlandırılmış sayılacak. Tüzel kişiliği kaldırılan köylerde emlak vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken vergi, harç ve katılım payları 5 yıl süreyle alınmayacak. Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret, 5 yıl süreyle en düşük tarifenin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde belirlenecek."

Kişi başına yapılacak harcamalarda yükselme, hizmette artış ve kalitenin geleceğini bildiren AK Parti Milletvekili Uğur Aydemir, "Büyükşehirle birlikte her şey daha güzel olacak. Bu yasa ile hizmet bütünlüğü sağlanacak, benzeri sıkıntılar ortadan kalkacaktır. Bu kanunda amaç; aynı nitelikteki hizmetlerin tek bir elden yürütülmesini, ilin ve ilçelerin imkan, kaynak ve aklını birleştirecek hizmetlerin daha etkin sunulmasını sağlamak, yerel hizmetlerin tamamının seçilmiş organlar eliyle gerçekleşmesi yoluyla yerel demokrasinin güçlenmesine katkıda bulunmaktır" dedi.

TARIM NİTELİKLİ ALANLAR KORUNACAK

Büyükşehir ile birlikte tarım nitelikli alanlar korunacağını dile getiren Aydemir, "Manisa Büyükşehir Belediyesi hudutları içinde de ilçe belediyeleri hudutları içinde de olsa, tarım nitelikli alanlar vardır. Tarım nitelikli koruma alanları için bugüne kadar yıllardır, on yıllardır yıl sürdürülen neyse o şekilde olacaktır. Tarım Bakanlığı ve kurullarının vereceği kararlara bağlıdır ve bugüne kadar ne geçerliyse aynı o geçerlilik devam edecektir. Orman ve mera alanlarında en ufak bir değişiklik söz konusu değildir. Büyükşehir'in yürürlüğe girmesiyle birlikte köylerdeki insanların inşaat ruhsatlarında herhangi bir ruhsat harcı alınmadan ruhsatlandırılmaları sağlanacaktır. Büyükşehir'e muhalif olanların söylediklerinin hiçbir doğruluk payı yoktur" diye konuştu.

Büyükşehirle birlikte mahalle statüsüne geçecek beldelere ve köylere daha iyi hizmet götürüleceğini kaydeden Uğur Aydemir, son olarak şunları söyledi: "Beldelere de sahip çıkacağız. Beldelerdeki görevli personel harfiyen varlığını, iş ve işlemlerini sürdürecektir. Belde binaları hizmet etmeye devam edecektir. Birlikte hizmetlerimizi sürdüreceğiz. Belde belediye başkanlarımızın deneyimlerinde ve tecrübelerinden istifade edeceğiz. Ayrıca il özel idaresi büyükşehir'e devredilecek ve hizmetler artarak devam edecek. Belediyeler, mahalleye dönüşen köylere 10 yıl süreyle gelirlerinin yüzde 10'u kadar altyapı yatırımı yapacak. Mahalleye dönüşen köylerde yapılar için geleneksel mimaride proje üretilecek ve bu projeler köylülere ücretsiz verilecek. 29 Büyükşehir'de merkezi idare yatırımlarını koordine etmek, afetle mücadele ve başka bir sıkıntı yaşanmaması için valiye bağlı Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı kurulacak. Dolayısıyla Özel İdarelerin kaldırılması nedeniyle bir boşluk olmayacak."

Konuşmaların ardından Akhisar merkez, belde ve köylerden toplantıya katılan yaklaşık 110 muhtar, Büyükşehir Yasası hakkındaki sorularını da Aydemir'e yöneltme imkanı buldu. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Akhisar'da Muhtarlara Büyükşehir Yasası Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement