Anadilde Eğitim Talebi - Son Dakika
Yerel

Anadilde Eğitim Talebi

Kürdi Der Antalya Şube Başkanı Çakmak: "Dernek olarak Kürtçe'nin eğitim dili olarak kabul edilmesini ve bu dilde eğitim öğretim yapılmasını talep ediyoruz"

16.09.2014 17:40

Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (Kürdi-Der) Antalya Şube Başkanı Hasan Çakmak, Kürtçe'nin eğitim dili olarak kabul edilmesini ve bu dilde eğitim öğretim yapılmasını talep ettiklerini söyledi.

Çakmak, Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan grup adına anadilde eğitim konusunda Kürtçe basın açıklaması yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana hazırlanan tüm anayasalarda Kürtçe'nin yasaklandığını iddia eden Çakmak, 21. yüzyılda 20 milyon Kürt vatandaşın konuştuğu dilde eğitim-öğretimin olmadığını ifade etti.

Anadilde eğitimin insanların en doğal hakkı olduğunu savunan Çakmak, şunları söyledi:

"Dil, insanlar arasında anlaşma ve iletişim aracı olmakla birlikte ulusal kimlik, ruhsal, duygusal, tarihsel ve kültürel değerleri de içermektedir. Kürtler, geçmiş dönemlerde medreselerde matematik, felsefe, mantık, gramer, fıkıh ve benzeri konularda kendi dilleriyle eğitim öğretim yapmışlardır. Kürtler Mezopotamya'nın yerleşik halkı olup zengin bir dil ve kültüre sahiptirler."

"Dernek olarak Kürtçe'nin eğitim dili olarak kabul edilmesini ve bu dilde eğitim öğretim yapılmasını talep ediyoruz" diyen Çakmak, isteklerinin anayasada da güvence altına alınmasını istedi.

Basın açıklamasının ardından grup, olaysız şekilde dağıldı. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Anadilde Eğitim Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement