Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (4)

Foto.ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü'nün kentin yeşil dokusunu artırmak ve kenti Antalya'nın simgesi olan turunç ağaçlarıyla donatmak için başlattığı çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

16.10.2012 13:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Foto: Menderes Türel'in attığı tweet'lerin fotosu

===

Bulvara turunç ağacı

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü'nün kentin yeşil dokusunu artırmak ve kenti Antalya'nın simgesi olan turunç ağaçlarıyla donatmak için başlattığı çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü ekipleri, bu çalışmalar kapsamında Atatürk Bulvarı'nın orta refüjünü yeniden düzenliyor. Yayaların, orta refüjde düzensiz halde bulunan çalıların arasından aniden çıkarak trafik kazalarına neden olması dolayısıyla çalı formundaki bitkiler sökülerek başka alanlara dikiliyor.

TURUNÇ, AKASYA VE SIĞLA

Sökülen çalıların yerine ise Antalya'nın simgesi konumundaki turunç ağaçlarının dikimi gerçekleştiriliyor. Atatürk Bulvarı'ndaki orta refüjde turunç ağaçları dikilirken, yaya ve araç trafiğini olumsuz etkilememesine dikkat ediliyor. Turunç ağaçlarının yanı sıra, bulvara akasya ve sığla ağaçları da dikiliyor. Çalışmalar, Antalyaspor Kavşağı ile Liman Kavşağı arasında devam ediyor.

ANTALYA, (DHA)

Foto: Ağaç dikiminden foto

===

Büyükşehir'den engelsiz taksi

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nin 'Alo Engelsiz Taksi' uygulaması yoğun ilgi gördü. Engellilerin kenti rahat dolaşması ve ihtiyaçlarını görebilmeleri için başlatılan uygulamanın yoğun ilgi görmesi nedeniyle Başkan Mustafa Akaydın'ın talimatıyla 2'nci bir araç daha alınarak, hizmete sokuldu. Yeni engelsiz taksiyi sadece bedensel engelliler değil, görme engelliler de ücretsiz kullanabiliyor.

124 ENGELLİ KULLANDI

Projenin uygulanmasından bu yana Alo Engelsiz Taksi'den 124 engelli yararlandı. Taksiyi 450 kez kullanan engelliler, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın'a teşekkür etti. İstedikleri zaman taksiden faydalandıklarını ifade eden engelliler, taksiyi sağlık ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, sosyal aktivitelere katılmak için de kullandıklarını dile getirdi.

Rampalı ve 2 tekerlekli sandalyenin sığabileceği donanıma sahip olan yeni engelsiz takside 7 de koltuk bulunuyor. Hizmetten faydalanmak isteyenlerin, engel raporları ve nüfus cüzdan fotokopileriyle Konyaaltı Caddesi'ndeki Engelli Danışma Merkezi'ne üye olmaları gerekiyor. Vatandaşlar engelsiz taksi konusunda detaylı bilgiyi 248 55 49 numaralı telefondan alabilir.

ANTALYA, (DHA)

Foto: Engelsiz taksi fotosu

===

Huzurevi sakinlerinin sinema keyfi

MURATPAŞA Belediyesi Huzurevi'nde kalan yaşlılar, 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Jüri Özel Ödülü'nü alan 'Toprağın Çocukları' filmini izledi. Migros AVM'de yaşlılar için yapılan özel gösterimde sinema keyfi yaşayarak farklı bir gün geçiren Muratpaşa Belediyesi Huzurevi sakinleri, kendilerine bu olanağı tanıyan yetkililere teşekkür etti.

Huzurevi sakinlerinden İsmail Sönmez, "Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü'nde eğitim aldım. Daha sonra köy enstitümüz kapatıldı. Bu filme konu olan tüm olayları bire bir yaşadım. Toprağın Çocukları filmi ile geçmişte yaşadığım olaylar, tekrar gözümün önüne geldi ve gözyaşlarıma engel olamadım. Filmi ağlayarak izledim" diye konuştu.

ANTALYA, (DHA)

Foto: Yaşlıların sinemada fotosu

===

Polisten bayram uyarıları

ANTALYA Emniyet Müdürlüğü, yaklaşan kurban bayramı dolayısıyla kurban pazarlarında önceki yıllarda meydana gelen ve vatandaşların mağduriyetine neden olan olayların sebepleri ve işleniş yöntemlerini göz önüne alarak, vatandaşları bazı konulara dikkat etmeleri için uyardı. Kurban alım-satımında dövizle yapılan alışverişlerde sahteciliğe ve döviz kurlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Antalya Emniyet Müdürlüğü, bazı kişilerin sahte parayla alışveriş yapabileceklerine işaret etti.

Özellikle dövizle yapılan alışverişlerde dövizin para özellikleri kolay anlaşılamadığının altı çizilen açıklamada, bu kişilerin değeri düşük İsveç Frangı, Hollanda Guldeni gibi dövizleri Euro veya Dolar diye satıcılara verebilecekleri uyarısında bulundu. Türk lirası ile yapılacak olan alışverişlerde dikkat edilecek hususları da açıklayan polis, banknotun güneş ışığına tutulduğunda Atatürk portresinin küçüğünden ve kupür değeri rakamından oluşan filigran görülmesi gerektiğini anımsattı.

Banknot yatay konumda göz hizasında güneş ışığına tutulduğunda ön yüzünün alt kenarındaki bant üzerinde 'TC' harflerine dikkat edilmesi istenen açıklamada, banknotlarda ön ve arka yüzünde birçok alanda dokunulduğunda hissedilebilen kabartma baskı tekniği bulunduğu, banknotun ön ve arka yüzündeki parçalar güneş ışığına tutulduğunda birbirini tamamlayan bütünleşik görüntüde 'TCMB' amblemi oluştuğu kaydedildi. Polis, alıcıların üzerlerinde yüklü miktarda parayla, eğlence yerlerine gitmemelerini de önerdi.

ANTALYA, (DHA)

Foto: Kurban pazarı

--- KUTU ---

İŞTE UYARILAR

Banknotun arka yüzünde kesik gümüşi çizgilerden oluşan pencereli emniyet şeridi, banknot güneş ışığına tutulduğunda düz bir hat şeklini alır ve iki yüzden görülebilmekte ve bu şeridin üzerinde 'TCMB' harfleri bulunmaktadır.

Banknotlar UV ışığı altına tutulduğunda, tamamen yansıma vermemektedir. Banknot kağıdının içine çıplak gözle görülmeyen kılcal lifler UV ışığı altında bazıları mavi, bazıları ise kırmızı yansıma vermektedir.

Banknotların seri ve sıra numaraları arka yüzün sol üst tarafında siyah, sağ alt tarafında kırmızı baskılıdır. Seri ve sıra numaraları UV ışığı altında bakıldığında siyah olan sarımsı yeşil, kırmızı olan ise florasan kırmızı yansıma vermektedir.

Banknotun ön yüz alt kenarında yer alan bantta büyüteç ile okunabilen banknot numaraları, TCMB ibaresi gibi mikro yazılar bulunmaktadır.

Çek ve senetle yapılan alışverişlerinizde dikkatli olunuz. Şüpheli şahıslar kurban alım-satımı sırasında çek-senetle birden fazla kurban alarak, almış oldukları kurbanlıkları başka pazarlarda piyasa değerinin altında satmaktadırlar. Kullanılan çeklerin karşılıksız olması veya senetlerde sahte isim kullanılması nedeniyle vatandaşlarımız mağdur duruma düşmektedir. Bu nedenle vatandaşlarımız tarafından çek karşılığı alışveriş yapılması durumunda mutlaka banka araştırmasının yapılması gerekmektedir. Senet karşılığı alışveriş yapılması durumunda ise nüfus cüzdanı fotokopisi ve vatandaşlık numaralarının mutlaka alınması gerekmektedir.

Alışverişlerinizi peşin olarak yapınız. Kurban satışından sonra, şüpheli şahıslar kurban satan vatandaşlarımıza aldıkları malın parasını evlerinde vereceğini beyan ederek, satıcıyı farklı adrese götürmekte ve parasını vermeden kaçmaktadırlar. Bu nedenle kurban satan vatandaşlarımızın pazar yerinde parasını almadan kurbanlıkları teslim etmemeleri gerekmektedir.

Paranızı güvenli yerde taşıyınız. Kurban pazarlarında aşırı yoğunluk nedeniyle, kalabalık arasına giren yankesici şahıslar kurbanlık almaya gelen vatandaşların paralarını kalabalıktan istifade ederek çalmaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımızın bu tip kalabalık yerlerde bulundukları esnada paralarını güvenli bir yere koymaları, kalabalık ortamlarda yanlarına yaklaşan şüpheli şahıslara dikkat etmeleri gerekmektedir.

Fal baktırma bahanesiyle yanınıza gelenlere karşı dikkatli olunuz. Kurban pazarlarında gruplar halinde gezen falcı tabir edilen bayanlar, fal bakma bahanesiyle vatandaşları dolandırmaktadırlar. Bu nedenle vatandaşlarımızın bu tür şahıslara itibar etmemeleri gerekmektedir.

Eğlence yerlerine gittiğinizde çok dikkatli olunuz. Kurbanlık hayvan pazarında satış yaptıktan sonra üzerinizde fazla miktarda para ile eğlence yerlerine gitmeyiniz, gittiğinizde de çok dikkatli olunuz.

Tırnakçı tabir edilen şahıslara karşı dikkatli olunuz. Kurban pazarlarında alım-satım sırasında 'Tırnakçılık' diye tabir edilen el çabukluğu ile paranın çalınması olaylarına karşı, alıcı ve satıcıların paralarını sayarak vermeleri ve almaları gerekmektedir.

===

Afyon sucuğu rekora hazırlanıyor

AFYONKARAHİSAR Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Mühsürler, Afyon Sucuğu ile Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na girmek için hazırlık yaptıklarını belirtti. ATB Başkanı Mehmet Mühsürler, Uluslararası Marka ve Patent Danışmanı Huriye Özer Kayabaşı ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Afyonkarahisar'ın önde gelen ürünlerinden sucuk ve pastırmayla ilgili çalışma yürüttüklerini belirten Başkan Mühsürler, "Afyon Sucuğu ile rekora imza atıp Rekorlar Kitabı'na girmek istiyoruz" dedi.

Rekor isteklerini iki başlık altında toplayan Mühsürler, "Biri en uzun sucuk alanında olacak. Bunun için 2 kilometre uzunluğunda sucuk hazırlayacağız. Diğeri ise ağırlık alanında olacak. 1 ton ağırlığında kangal sucuk yapacağız" dedi. Rekor için denemenin bahar ya da yaz aylarında gerçekleştirileceğini kaydeden Mühsürler, "Sucuk konusunda malzeme sıkıntımız yok. Rekor denemesini Hükümet Meydanı'nda, Afyonkarahisarlılarla birlikte yapacağız" diye konuştu.

Uluslararası Marka ve Patent Danışmanı Huriye Özener Kayabaşı ise Afyon Sucuğu ve Afyon Pastırması'nda coğrafi işaret alınması için Avrupa Komisyonu'na ATB adına başvurulduğunu belirtti. Kayabaşı, "Sayın Başbakanımızın 2023 yılı projesinde yer alan en az 10 markanın yurtdışında isimlerinin duyurulması ve tescil edilmesiyle ilgili olarak Afyon Sucuğu ve Afyon Pastırması örnek olacaktır" dedi.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Toplantıdan

===

Hayvan sevkiyatı kontrol altında

Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yaklaşan Kurban Bayramı öncesi doğu illerinden ilçeye getirilen ve batı illerine yapılan kurbanlık sevkiyatlarını denetim altına aldı. Alanya'nın Demirtaş Beldesi D-400 Karayolu'nda kurbanlık hayvan taşıyan tır ve kamyonlar durdurulurken, taşınan hayvanların kulak küpeleri, veteriner sağlık raporu, sevk raporu ve aşılı olup olmadığı kontrol ediliyor.

Belgesi veya aşısı eksik hayvanların 21 gün karantinaya alındığını belirten Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar, karantinanın ardından sağlıklı olan hayvanların serbest bırakıldığını söyledi. Hayvan pazarında satışların başladığını dile getiren Rüzgar, "Veteriner hekimlerimiz büyükbaş ve küçükbaş hayvanları kontrol ediyor. İlçe sınırları içinden geliyorsa büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar için nakil beyannamesi istiyoruz. Eğer şehir dışından geliyorsa veteriner sağlık raporu arıyoruz" dedi.

Yol kontrollerinin bayram boyunca devam edeceğini vurgulayan Rüzgar, "Pazar yerinde de kontrollerimiz bayram boyunca devam edecek. Bayramın ilk 2 günü nöbetçi veteriner hekimimiz görev yapacak. Hem kesim yerlerini kontrol edecekler, hem de kesimlerin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için vatandaşlara yardımcı olacaklar" diye konuştu. Rüzgar, kurbanlık alacak vatandaşları mutlaka kulak küpesi ve pasaportu olan hayvanları almaları konusunda da uyardı.

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)

Foto: Yol kontrolü ve hayvan pazarından fotolar

===

CHP'liler yemekte buluştu

CUMHURİYET Halk Partisi Antalya İl ve ilçe örgütü üyeleri Finike'de verilen dayanışma yemeğinde bir araya geldi. Finike İlçe Teşkilatı tarafından Aqua Park'ta verilen yemeğe, CHP Antalya milletvekilleri Gürkut Acar, Osman Kaptan, Yıldıray Sapan, İl Genel Meclisi Başkanı Cavit Arı, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Finike AK Parti Belediye Başkanı Nail Dülgeroğlu, Sahilkent Belediye Başkanı Ömer Çırpar, CHP Antalya İl Başkanı Devrim Kök, belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Yemekte konuşan Milletvekili Gürkut Acar, Cumhuriyetin tehlike altında olduğunu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Ak Parti'nin şımarıklığı ile karşı karşıya kaldığını söyledi. İktidar partisinin kendilerinden başka hiçbir şeye önem vermediklerini kaydeden Acar, AK Parti'nin 'Şu kadar oyumuz var. Milli irade biziz' yaklaşımı sergilediğini belirtti.

Yıldıray Sapan ise ABD ve diğer gelişmiş ülkelerin kendi petrol rezervlerini saklı tutarak Ortadoğu'daki enerji kaynaklarını ele geçirmeye çalıştığını, bunun için de Türkiye'yi kullandığını söyledi. Türkiye'nin tüm komşularıyla düşman haline geline geldiğini de kaydeden Sapan, PKK terörünün ise ABD'nin kendi menfaatleri için bitmesini istemediğini iddia etti.

İl Başkanı Devrim Kök'te, son dönemlerde AK Parti'nin anketlerde oyunun yüzde 50-55 oranına yükseldiği söylemlerine asla inanılmaması gerektiğini söyledi. AK Parti'nin kan kaybettiğinin savunan Başkan Kök, buna ilk seçimlerde Türkiye'nin tanık olacağını vurguladı. AK Parti'nin çıkarılacak yasalarla bir takım seçim oyunlarıyla defa başarılı olamayacağını savunan Başkan Kök, başlattıkları seçim seferberliğini önemsediklerini kaydetti.

Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)

Foto: Yemeğe katılan davetlilerin

===

Hızlı müdahale felaketi önledi

FİNİKE merkezde makilik alanda çıkan orman yangını ekiplerin hızlı müdahalesi sonucu kontrol altına alınarak söndürüldü. Kale Mahallesi'ndeki yerleşim yerlerinin hemen yanı başında öğlen saatlerinde çıkan yangına Finike Orman İşletmesi'ne bağlı ekipler müdahale etti. Çok hızlı müdahale edilmesi sayesinde yangın yerleşim yerlerine sıçramadan kontrol altına alındı. Yaklaşık 1 dönümlük makilik alanın zarar gördüğü yangın söndürüldü.

Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)

Foto: Yangından

===

AKEDAŞ görevlisi akım kurbanı

ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde elektrik hattı bağlamak için çıktığı direkte akıma kapılan 25 yaşındaki Durmuş Ali Karadağ, tedaviye alındığı hastanede yaşamını yitirdi. Cikcilli Beldesi'nde Belediye Caddesi'nde saat 10.00 sıralarında Durmuş Ali Karadağ, abone bağlantısı yapmak için vinç sepeti yardımıyla elektrik direğine çıktı.

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.'de (AKEDAŞ) sözleşmeli olarak çalışan Karadağ, tellere dokununca akıma kapıldı. Vinç yardımıyla yere indirilen Karadağ, özel bir otomobille Alanya Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Yapılan tüm müdahalelere rağmen Durmuş Ali Karadağ yaşamını yitirdi. Karadağ'ın cenazesi otopsi yapılmak üzere Alanya Belediye Mezarlığı'na gönderildi.

Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)

Foto: Durmuş Ali Karadağ (opak) - olayın meydana geldiği direk - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement