Aydın 21. Bölge Eczacı Odası Başkanı Salih Kozalı, 2011 yılını sıkıntı içerisinde geçiren eczacıların, 2012 yılında SGK ile adil bir sözleşme beklentisi içinde olduğunu söyledi. Sektörün ciddi manada sıkıntıları olduğunu belirten Aydın Eczacı Odası Başkanı Salih Kozalı eczacıların 2012 yılı beklentilerini açıkladı.
Eczacıların aynı zamanda çok önemli bir kamu görevini yerine getirdiğini, ancak her yıl artan sıkıntıların devlet tarafından çözülmemesi halinde hizmetteki kalitenin düşeceğini belirten Aydın Eczacı Odası Başkanı Salih Kozalı, Türkiye'de eczacının durumunu, lokanta sahibi ile müşteri arasında çıkan kavgada ara dayağı yiyen garsona benzeterek "Hükümet ilaç sanayinde iskonto talep ediyor. Sanayi vermiyor. Fakat zararı eczacı çekiyor. Bu yüzden kamu kurum iskontoları tümüyle eczacı üzerinden kaldırılmalıdır" dedi.
Kanser, diyabet ve çeşitli kronik hastalara yönelik 341 kalem ilaçtaki sıkıntının 141 kaleminde sorunun çözüldüğünü ve halen 200 kalem ilaçta sıkıntı yaşandığını belirten Aydın Eczacı Odası Başkanı Salih Kozalı, fiyat düşüşlerinden kaynaklı stok zararlarının eczacı için ayrı bir sıkıntı olduğunu söyledi.
"Aydın'DA 2 BİN 350 KİŞİYE BİR ECZANE DÜŞÜYOR"
Sektörün sıkıntıların her geçen arttığını ve önlem alınmaması halinde daha da artacağını belirten Aydın Eczacı Odası Başkanı Salih Kozalı sıkıntılarla geçen 2011 yılının ardından 2012 yılından beklentilerini açıkladı. 2 şubat 2012 tarihinde sona erecek olan SGK sözleşmesinin daha kapsamlı, adil ve içerisinde sıralı dağıtımların da olacağı bir protokol ile yenilenmesini beklediklerini ifade eden Başkan Salih Kozalı, "2012 yılında 6197 sayılı eczane ve eczacılıkla ilgili yasanın düzenlenmesini bekliyoruz. Daha kaliteli bir hizmet için nüfusa göre eczane sayısında sınırlama getirilmesini, ciroya göre de ikinci eczacı çalıştırılması şartını talep ediyoruz. Yine aynı yasa ile meslek içi eğitim zorunluluğu getirilmelidir. Şu anda Aydın il genelinde 422 eczane var. ve yaklaşık 2 bin 350 kişiye bir eczane düşüyor. 2002 yılında 7 olan Eczacılık fakültesi sayısı bugün 23'e yükseldi. Her yıl ortalama 2 bin eczacı mezun oluyor. Sağlık kuruluşlarında yeterince istihdam edilmeyen eczacılar da sıkıntı yaşıyor. Avrupa'da olduğu gibi ülkemizde de klinik eczacılık uygulaması yaygınlaştırılmalıdır. Ülkemizde klinik eczacılık teşvik edilmeli ayrıca reçete bazında veya kutu başına meslek hakkı verilmelidir. Aile hekimliği gibi Aile Eczacılığı da gündeme getirilmeli ve bu konuda çalışma yapılmalıdır" dedi. - AYDIN
Son Dakika › Yerel › Aydın Eczacı Odası Başkanı Salih Kozalı, Sgk ile Adil Bir Protokol Yapılmasını Beklediklerini... - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?