Balkan Romanları'nın Hakları Savunulacak" - Son Dakika
Yerel

Balkan Romanları'nın Hakları Savunulacak"

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Kudret Bülbül, yurt dışındaki Romanların yaşam şartlarının iyileştirilmesi için çalışmalar yapılacağını bildirdi.

07.07.2015 11:05

CİHAN DEMİRCİ - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Kudret Bülbül, yurt dışındaki Romanların yaşam şartlarının iyileştirilmesi için çalışmalar yapılacağını bildirdi.

Bülbül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, YTB'nin aynı zamanda soydaş ve akraba topluluklar başkanlığı olduğunu söyledi.

YTB'nin üç temel faaliyet alanı olduğunu belirten Bülbül, "Biri diaspora başkanlığı, ikincisi soydaş ve akraba topluluklar başkanlığı ve üçüncü olarak da bir Türk uluslararası yüksek öğretim ajansı gibi çalışıyoruz" dedi.

Romanlarla ilgili çeşitli çalışmalar yapılacağını ve bunun, YTB'nin soydaş ve akraba topluluklar başkanlığı alanına girdiğini aktaran Bülbül, şunları kaydetti:

"Biz sadece Romanlara ilişkin değil, soydaş ve akrabalarımız dünyanın neresindeyse onlara yönelik yoğun çalışmalar yapıyoruz. Kafkas toplulukları, Kırımlılar, Uygurlar, Türkmenler, Filistinliler ve Balkanlardaki topluluklar için birçok çalışma yürütüyoruz. Balkan Romanları Birliği (BAROM) Edirne Temsilciliği'nin açılışından önce aynı zamanda yine daha önce Trakya Üniversitesi'nde Roman Enstitüsü'nün kurulmasına vesile olmuştuk. Bu Türkiye'de ilk ve tektir. Belki de Avrupa'da ilk ve tek Roman Enstitüsü üniversitemizde kurulmuştur. Bu enstitüyle birlikte Balkan Romanları'nın hayatlarını kolaylaştırmak için daha fazla neler yapabiliriz, hayatlarını daha yaşanılır kılmak için neler yapabiliriz diye çalışmalar sürdürüyoruz."

"Romanlara ilişkin rapor hazırlanıyor"

Bülbül, yurt dışındaki Romanların YTB'nin alanında olduğunu yineleyerek, Türkiye'nin yanı sıra yurt dışındaki Romanların da durumlarına ilişkin çalışmalar yapılacağını, Balkan Romanları'nın haklarının savunulacağını dile getirdi.

Romanların yaşadığı ülkelerdeki yaşam koşullarının iyileştirilmesi için adımlar atılacağını belirten Bülbül, "Edirne'de açılışı yapılan BAROM da son derece önemli bir sivil toplum örgütüdür. Akademik değil ama BAROM pek çok Balkan ülkesinde örgütlenmesi düşünülen ve Romanların şartlarını iyileştirilmesi için çalışmalar yapacak bir kurumdur. YTB de bu kurumlarla ilgili neler yapabilir şeklinde değerlendirmeler yapıyoruz" diye konuştu.

Balkanlar'da ve diğer bölgelerdeki Romanların zaman zaman dışlandığını kaydeden Bülbül, Trakya Üniversitesi'nin katkısıyla hazırlanacak Romanlara ilişkin raporun hem Türkiye'de hem de Balkanlar'daki Romanların sorunlarına çözüm getireceğini vurguladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Balkan Romanları'nın Hakları Savunulacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement