Balıkesir'in Hisaralan Bölgesi'nde kendiliğinden yüzeye çıkan ve yıllarca Çaygören Barajı'na boşa akan 98 derecelik sıcak su, yapılan çalışmaların ardından 24 kilometrelik hatla getirildiği Sındırgı ilçesinin kaderini değiştirdi.
Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, yaptığı açıklamada, 25 yıllık rüyanın gerçekleştiğini, 24 kilometre uzaklıktaki sıcak suyu ilçe merkezine getirmeyi başardıklarını söyledi.
Topraklarının yüzde 70'i ormanlarla kaplı Sındırgı'da yıllar önce cesur bir adım atarak, sıcak suyun merkeze getirilmesiyle ilgili çalışma yaptıklarını ifade eden Yavaş, "Hisaralan Bölgesi'nde, kendiliğinden yüzeye çıkan ve yıllardır Çaygören Barajı'na boşa akan 98 derece sıcaklığındaki yüksek mineralli jeotermal suyu, yap-işlet-devret modeliyle ihale ederek, 24 kilometre döşenen boru hattıyla ilçe merkezine getirdik" dedi.
Örnek olması bakımından ilk aboneliği belediye binasıyla gerçekleştirdiklerini dile getiren Yavaş, şöyle konuştu:
"Sındırgı olarak birinci öncelikli hedefimiz, Türkiye'nin termal sağlık ve doğa turizminde merkez olmak. Bu hedefi gerçekleştirme yönünde de çok önemli avantajlara sahibiz. Bu avantajlardan birincisi, kendi cazibesiyle çıkan jeotermal kaynağıdır. Yaklaşık 24 kilometre mesafesiyle Türkiye'nin bu kapsamda en uzun isale hattıdır. Yüklenici firma tarafından 14 milyon lira harcanarak, bu yatırım gerçekleşti."
Bazı konutlarda ısınma amacıyla kullanılmaya başlanan sıcak su için Sındırgı Kaymakamlığının abone olmasıyla tüm kamu kurum ve kuruluşlarının adeta sıraya girdiğini aktaran Yavaş, son imzalanan protokolle, Sındırgı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı tüm bina ve okulların da jeotermal suyla ısınmanın konforunu yaşayacağını söyledi.
------------------------
11 ARALIK 2014 TARİHLİ HABER
Barajda heba olan termal suyu kalorifere akıttılar- Sındırgı ilçesinde, Hisaralan mevkisinde cazibesiyle 98 derece sıcaklığında çıkan ve daha önce baraja akan suyun, 10 milyon dolar harcanarak binalara verilmeye başlanmasıyla önemli bir avantaj sağlandı
Konut başına ısınma maliyetini yüzde 36 düşüren ve günün her saatinde evi aynı sıcaklıkta tutan termal suyla ilçedeki 3 bin konut ve bin dönüm seranın ısıtılması hedefleniyor
İşletmeci Demir: "Dünya üzerinde ikinci, Türkiye'de ise en zorlu kulvarı aşarak, suyu ilçe merkezine getirdik ve vatandaşlar evlerinde ısınmaya başladı"
ZAFER AKPINAR - Balıkesir'deki Hisaralan Kaplıca Bölgesi'nde cazibesiyle çıkan ve yıllardır Çaygören Baraj'na boşa akan 98 derece sıcaklığındaki su, 10 milyon dolarlık yatırımla yaklaşık 24 kilometre boru döşenerekSındırgı ilçesinde konutlara verilmeye başlandı. Isınma maliyetini yüzde 36 düşüren bu suyla 3 bin konutun ısıtılması hedefleniyor.
Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe sakinlerinin 25-30 yıllık hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Hisaralan'da cazibesiyle çıkan, yıllardır Çaygören Barajı'na akarak heba olan 98 derecelik termal sudan daha fazla faydalanılması amacıyla 2008 senesinde önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Yavaş, saniyede 172 litre debiyle akan bu suyun ilçe merkezine getirilmesinin hedeflendiğini ifade etti.
Benzer jeotermal projeler içinde ülkede ilk kez olur verilen yap-işlet-devret modeliyle 24 kilometrelik mesafeden borularla suyu ilçe merkezine getirmeyi başardıklarını dile getiren Yavaş, şöyle devam etti:
"Belediye, projeyi 25 yıllığına firmaya yap-işlet-devret modeliyle verdi. Cirodan yüzde 5 pay alma koşuluyla proje hazırlandı. Şimdi 98 derecelik suyu sadece 3 derecelik bir kayıpla, 95 derecede ilçe merkezine getirdik. Konutlara vermeye başladık. Belediye imkanlarıyla yapmak kolay değil. Yıllık 9 milyon lira bütçemiz var. Bugün yapılan işin toplam maliyeti 10 milyon dolar. Bugüne kadar 12 milyon lira harcandı. Hem ekonomik hem de çevre dostu. Kaynakları yurt dışına bağlı değil. Rusya'ya, İran'a, oraya buraya bağlı değiliz. Uluslararası enerji piyasalarına, petrol fiyatlarına göre ücret belirlemiyoruz. İlçemiz, birkaç aydır tarihinin en önemli günlerini yaşıyor."
Sıcak suyun ilçe merkezine saniyede 105 litre debiyle ulaştığını aktaran Yavaş, bununla 3 bin konut ve bin dönüm seranın ısıtılacağı bilgisini verdi.
Şu anda konutlardan en son çıkış suyunun bile 55 derece civarında olduğuna değinen Yavaş, "Konutlar inanılmaz ısınıyor, vatandaşlar çok memnun" dedi.
Isınma maliyeti yüzde 36 düştü, 24 saat aynı sıcaklık sağlandı
Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Demir ise termal suyla ısınmanın kömüre oranla büyük avantajlar sağladığını belirterek, öncelikle maliyetin yüzde 36 düşüşle aylık 150 liradan 95 liraya gerilediğini bildirdi.
Kömürle ısınmada sıcaklık değerini korumanın zor olduğunu vurgulayan Demir, şunları kaydetti:
"Termal suyla 24 saat aynı sıcaklık ve konfor sağlanabilecek. Kömürden çıkan kurumu uzaklaştırmış oluyoruz, ilçenin havası temizlenmiş oluyor. Banyo ve mutfaklarda da sıcak su kullanılması sağlanmış oluyor. 5 ayda 24 kilometrelik bir hattı döşemek zor oldu. Uzun ve zorlu kulvardı. Dünyadaki ikinci, Türkiye'de ise en zorlu kulvarı aşarak suyu ilçe merkezine getirdik. Birinci zorluk İzlanda'da en uzun hat. Yaşanan zorluklara bakılırsa engebeli bir arazi. 150 metrelik bir kot farkı var."
Demir, suyun ilçeye kadar cazibesiyle geldiğini, herhangi bir pompa ya da elektrik kullanılmadığını belirterek, bunun da maliyetleri düşürdüğünü anlattı.
Suyun konutlara verilmeye başlanmasının ardından yüksek bir taleple karşılaştıklarını ifade eden Demir, 2016 yılının aralık ayı sonu itibarıyla 3 bin konuta, bin dönüm seraya, termal otellere sıcak suyu vermiş olacaklarını ifade etti.
Ev sahipleri de mutlu
Konutuna termal su bağlanan abonelerden Öğretmen İsmail Fidan, bunun kömürden çok iyi olduğunu belirterek, evlerinin 24 saat aynı sıcaklıkta kaldığını ve buna rağmen daha az ödediklerini belirtti.
Kömürle ısınırken peteklerde 45 derecede sıcak su dolaştığını dile getiren Fidan, "Şimdilerde su çok sıcak. Gece yarısından sonra evimiz soğuyordu, şimdi sabaha kadar sıcak kalıyor. Evde kısa kollu giyeceklerle dolaşıyoruz. Arkadaşlarım, tokalaştığımızda 'Ellerin niye sıcak?' diye soruyor. Ben de 'Termal suyla ısındığımız için' diyorum. Önceden kömür kokusundan havalandırırdık evimizi, şimdi sıcak nedeniyle pencereleri açıyoruz" diye konuştu.
İsmail Fidan'ın eşi Nezahat Fidan ise Yavaş'a teşekkür ederek, "İs sorunumuz kalmadı. Balkonu her gün yıkardım, şimdi çok rahatız. Musluklardan da sıcak su akıyor. Mutfakta banyoda sıcak su var. Evde çamaşır kurutması bile çok kolay artık zorluk çekmiyorum. Son günlerde kadınlar arasındaki sohbetimizin ana konusu termal suyla ısınmak oldu" ifadesini kullandı.
Son Dakika › Yerel › Baraja Boşa Akan Sıcak Su İlçenin Kaderini Değiştirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?