Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Biz sadece camileri, medreseleri değil aynı zamanda havraları, sinagogları ve kiliseleri de imar ediyoruz. Yeter ki vakıflarda kaydı bulunsun, yeter ki vakıf eseri olsun" dedi.
Arınç, Edirne Belediyesini ziyaretinde, Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından karşılandı. Kendisini bekleyen belediye bandosunu selamlayan Arınç, tarihi belediye binasını gezerek, Gürkan'dan bilgi aldı.
Arınç, ziyaretteki açıklamasında, Türkiye'de Edirne denince büyük bir tarih, kültür ve hatıranın akla geldiğini söyledi.
Her yönüyle Edirne'nin destansı bir şehir olduğunu ve burayı böyle bir vesileyle ziyaret etmekten mutluluk duyduğunu belirten Arınç, şöyle konuştu:
"Sayın Gürkan parlamentodan bildiğiniz gibi arkadaşımızdı. Daha sonra son seçimlerde belediye başkanı adaylığını tercih etti ve Edirne'deki halkımızın tercih ve takdirleriyle belediye başkanı seçildi. O günden bu yana belki ilk karşılaşmamız, ziyaretimiz. Dolaysıyla başkanlığını candan tebrik ediyorum, başarılar diliyorum. Başaracağından da eminim."
Arınç, Edirne'yi üniversite öğrencisi olduğu günden bu yana zaman zaman ziyaret ettiğini ifade etti.
Kenti düzenli ziyaretlerinin TBMM Başkanlığı döneminde olduğunu ve beş yıl boyunca Kırkpınar'a geldiğini aktaran Arınç, şöyle devam etti:
"Güreşe karşı ilgimden dolayı bir de yaşayan en büyük geleneğimiz. Bunun yanına ben bir de Manisa mesirini koyardım. Burası 600, orası 500 küsur yıllık. Böyle geleneklere ihtiyacımız var. Yaşayan, devam eden çok daha güçlenen. Kırkpınar'a sadece gelmekle de kalmadım, milletimizin iradesinin temsil makamı olan meclisin pehlivanlarımıza birer ödül vermesi gerekir diye düşündüm. O zaman Sayın Baykal da gelirdi. Hemen hemen hep birlikte olurduk. Başka siyasetçi arkadaşlarımız da olurdu. İnşallah bu gelenek 100 yıllar boyu daha devam etsin. Er meydanı, Saray içi, burada herkesin gözü var. Bunu daha zenginleştirerek, güçlendirerek inşallah Edirnemiz o anlamda da bir geleneğin yaşatıldığı yer olsun."
"Farklılıklar bir arada"
Arınç, Edirne'nin, Selimiye ve diğer camileriyle 1300'lü yıllardaki fethi ve İstanbul'un fethine giderken taşıdığı rolle her karışında ayrı bir tarih, ayrı bir kahramanlık yattığını söyledi.
Dünyanın ihtiyaç duyduğu, teröre, ırkçılığa ve İslamofobiye karşı, farklı inançları, kültürleri ve farklı ibadet yerleri de olsa bir arada, huzur ve güven içinde yaşayabileceğini göstermek gerektiğini vurgulayan Arınç, şöyle devam etti:
"Avrupa Birliği karşıtlarında biz de şöyle mukavemet ederdik eskiden. Osmanlı dönemi ve cumhuriyet dönemi Türkiye'de farklılıkların bir arada özgürce yaşadığı dönemlerdir. Herkesin dili farklı olabilir, inancı farklı olabilir ama birbirleriyle komşuluk dostluk yapmaları asıldır. Türkiye'de öyle şehirlerimiz var. Mesela bunlardan birini Hatay olarak gösterebiliriz, birisini Mardin olarak gösterebiliriz. Ezan, çan, hazan dedikleri belki aynı günde farklı zamanlarda sesler davetler yankılanıyorsa bunlar birbirlerine komşu ve dost olmuşlardır. Birbirlerinin ibadetlerine saygı duyarlar. Edirne bunun en güzel örneklerinden birisidir. Yani 3 mukaddes dinin de ibadethanelerinin bulunduğu ve tabii işgal dönemleri, savaşlar hariç bir arada herkesin huzur içerisinde yaşadığı bir yer."
Arınç, İber Yarım Adası'da, İspanya'da Yahudilerin sürgüne uğratıldığını ve Osmanlı'nın onlara kucak açtığını anımsattı.
Oradaki Yahudilerin bir kısmının Edirne'ye, bir kısmının da başka yerlere geldiğini belirten Arınç, "Yani büyük bir cemaatin, sayısının 20 bini bulduğunu Edirne'de ifade ediyorlar. Bütün bunlar bizim için geçmişten bu yana bir kişi bile kalsa büyük bir hatıradır" diye konuştu.
"Sadece cami, medrese inşa etmiyoruz"
Arınç, Türkiye'deki Musevi cemaatinin Büyük Sinagog'un restorasyonu için istediği izni tereddütsüz kabul ettiklerini söyledi.
Sadece camilere değil diğer dinlerin ibadethanelerinin restorasyonuna da önem verdiklerini vurgulayan Arınç, şunları anlattı:
"Biz sadece camileri, medreseleri değil aynı zamanda havraları, sinagogları ve kiliseleri de imar ediyoruz. Yeter ki vakıflarda kaydı bulunsun, yeter ki vakıf eseri olsun. O yüzden 5 milyon lira kadar harcadık. Takriben 5 yıl kadar sürdü. Bugün de onun açılışını yapacağız. Bugün bence Edirne için çok mükemmel bir gün, çünkü bin civarında davetli var. Bunların 200'e yakını tamamen yurtdışından geldi. Hepsi önemli noktalarda görev yapan insanlar. Hatta bir tanesi Edirneli Yahudi ailelerden, yurtdışına gitmiş, sadece bugün için buraya gelmiş insan. İsmini hatırlayamıyorum, bir yerde kendisiyle röportaj yapılacak, güzel duygularını ifade ediyorlar."
Arınç, Edirne'nin, huzurun, barışın, dostluğun başkenti olmuş bir il olduğunu ifade etti.
Bugün Balkan şehitlerini de andıklarını aktaran Arınç, şunları kaydetti:
"Unutmayalım ki Edirne savunmasını yapan sadece Şükrü Paşa ve askerleri değil onları rahmetle minnetle anıyoruz ama bu şehirde olup da şehrini müdafaa ederken ölen Yahudilerin de olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla böyle güzel ve anlamlı bir günde sadece anlamlı demek gerekir. İki işi bir arada yaparken şöyle bir geçmişe dönüp mükemmel tarihimizi ve bizi bir arada tutan dinamikleri görmemiz lazım. Edirne'de şimdi sokaklarda görüyorum, başlarında kipalarıyla gezenler bir hayli fazla. Peru'dan tutunuz Avrupa'nın tamamından ABD'den temsilciler var bildiğim kadarıyla. Biz geleceğimizi düşmanlık üzerine değil dostluk üzerine inşa etmek istiyoruz."
Son Dakika › Yerel › Başbakan Yardımcısı Arınç, Edirne'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?