Başkan Aksoy Projeleri Açıkladı - Son Dakika
Yerel

Başkan Aksoy Projeleri Açıkladı

Başkan Aksoy Projeleri Açıkladı

Safranbolu Belediye Başkanı Dr.

29.01.2013 13:04

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, yeni projeler hakkında bilgiler vererek, Kıranköy ve eski çarşının aynı konsepte olacağını söyledi.

Safranbolu Belediye Başkanı dr. Necdet Aksoy, yapılacak olan projeler hakkında açıklamalarda bulunarak, Kıranköy ile eski çarşı arasındaki doku farklılıklarını ortadan kaldıracaklarını söyledi. Yeni seyir terasları yapacaklarını da belirten Başkan Aksoy, günü birlik turist sayısını 750 bine çıkartacaklarını kaydetti. Başkan Aksoy, "Kalkınma Bakanımız bir ziyaret gerçekleştirmişti, o ziyaret sırasında kendilerine bir proje sundum. Buda Safranbolu'daki korumacılığı sürdürerek restorasyonlarla destekleyerek ekonomik alan oluşturmak, ekonomik kalkınmaya zemin hazırlamak şeklindeydi. Sayın Bakanımız bu projeme destek çıktı, parada aktarıldı, para mevzuat gereği İl Özel İdare'ye aktarıldı. Valimiz, genel sekreterimiz ve İl Genel Meclis Başkanımız ile bizim projenin uygulanması için görüş birliğine vardık. Kıranköy'den başlayarak çarşı meydanına kadar çevre düzenlemesi, sokak sağlıklaştırılması, restorasyon çalışması yapacağız. Tescilli olmayan binalarda cephe sağlıklaştırma, tescilli binalarda restorasyon yapacağız. Kaldırımlarda yenileme çalışmaları, çarşıya ininceye kadar iyileştirme çalışmaları yapacağız. Kıranköy ile çarşı arasındaki doku farklılığını ortadan kaldırmaya çalışacağız. Eski çarşıda doku tamamen tarihi miras özelliklerini sürdürüyor. Kıranköy'de ise bugünün mimarisi hakim. Bu iki tezatlık bizim için eleştiri konusu. Kıranköy ile çarşıyı aynı konsept halinde buluşturma yönündeki projemiz başlayacak. 1.5 milyon TL para geldi, bunun 500 binini diğer ilçelerde de buna benzer çalışmalar için kullanılacak. Gelen paranın 1 milyon TL'si Safranbolu için bunun üzerine biraz daha biz ve valilik katkıda bulunarak bu projeyi gerçekleştirmeyi hedefleyeceğiz. Bu ilk etap, bunun iki ve üç etabı daha var. İkince etapta mezarlığa kadar güzergahı yol üzerinde çalışmalar, üçüncü etapta çarşının içerisinde restorasyon ihtiyacı olan ticari alanları restorasyon etmeyi etmek. Safranbolulu mimarlar, Karabük Mimarlar Odası başkanlığında toplandılar, hazırlık içindeler, dosya hazırlıyorlar. Tescilli olmayan binalarda dış cephe sağlıklaştırma hususunda çalışmaya başladılar" dedi.

Kristal terasın turizmi bir gün uzattığını belirten Başkan Aksoy, "İzzetpaşa Camii'nin hemen altında, kanyonu gördükleri bir nokta var oraya benzeri seyir terası yaparak, küçük kardeşini orada faaliyete geçireceğim. Proje tamam bu ihaleyi yaparak, çarşın içerisinde küçük bir terası kanyonu seyrede bileceğimiz bir teras faaliyete geçecek" diye konuştu.

YENİ SEYİR TERASLARI

Bazı noktalarda da seyir terasları yapacaklarını kaydeden Başkan Aksoy, şunları söyledi:

"Hasandede Tepesi'nde biz Safranbolu'nun üçüncü bakı noktasını seyir terasını faaliyete geçireceğiz. Hıdırlık'ta ki teras, kent tarihi noktasındaki bakım noktası, üçüncüsü farklı bir açıdan şehri gören Hasandede Tepesinde terası faaliyete geçireceğiz. Buraya bir tünelle çıkılmasını hedefliyoruz. Proje hazırlıklarımız başladı. Nisan gibi projenin bitimi yaz ayında da inşaatı bitirmeyi hedefliyoruz. Safranbolu'da ki turist hacmini genişletmeye, valimiz ve il olarak belirlediğimiz 750 bin günü birlik turist, 400 bin konaklamalı turist çalışmasına ulaşmak için çalışma yapıyoruz. İşin içinde tanıtım da var, yatak kapasitesini artırmakta var. Safranbolu'da hedefe koyduğumuz rakama ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

Hedefimiz, 2014 sonunda Safranbolu'yu ziyaret eden turist sayısını 750 bine çıkarmak."

ARITMA SUYU

Safranbolu Belediyesi'nin arıtma suyunu kullanmadığı yönündeki sorulan soruyla ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Aksoy, şöyle konuştu:

"Arıtma tesisi hükümetimizin girişimleriyle Safranbolu Belediyesi'nin de yoğun gayretleriyle yapıldı. Projenin bu aşamaya gelene kadar belediyemizin çok yoğun gayreti var.

Safranbolu yıllar boyunca Hızar'dan gelen suyu kullanıyor. Hızar'dan gelen suyumuz Karasu'dan gelen su gibi çok yoğun kireç içermiyor, sertlik derecesi daha düşük. Hızar suyumuz içilebilir kalitede, içilebilir sertlikte. Burada bir çökertme tesisi var, bu tesisi de Hızar'dan gelen suyun içerisindeki varsa çamur ve diğer maddeleri 8-10 ton silolardan geçirerek süzüyor. Bu tesis 1994 yılında yapılmış, bu tesis devam ediyor. Bu manuel sistemle çalışıyor. Su bulanık olduğunda bir personel süzmeyi daha sıklaştırıyor ve tesis çalışmaya devam ediyor. Biz bu konuda bu tesisin modernizasyonu için DSİ'ye başvurduk, 'bunu modernize etmek yerine biz size sıfır tesis yapalım' dediler. Hemen yatırım projesini aldılar, ihaleyi yaptılar. 2013 yılında da bu proje gerçekleştirilecek, daha modern otomatik bir tesis yapılacak. Osmanlı zamanında da bu su kullanılıyordu. Bu hazır su kaynağı elimde varken, bu suyu ben şuanda herhangi bir enerji sarf etmeden kullanıyorken, neden enerji sarf ederek suyu şehir halkına pahalı vereyim? Arıtırken, enerji sarf edecek, ben bu suyu yukarıya pompalamak için iki farklı istasyonda motorlar kullanacağım. Karabük enerji sarf etmeden bunu kullanıyor. Oradan bastığım suyun kalitesi ile diğerinin kalitesi fark etmiyor. Polemik çıkarmak için bunu söylemiyorum. Sayın Başkan 'benim masrafım daha aza insin diye Safranbolu'da bunu kullansın' diyor. Hazır yukarıdan gelen su kaynağım var, bunu kullanmayıp aşağıdan gelen suyu kullanmak 'sen gel israf yap' demektir. Yıllardan beri kullandığımız gibi bu senede kullanıyoruz. Geçen sene kullanıyorduk da bu sene kullanın camı bir şey oldu, bu sene mi sıkıntı meydana geldi? İnsanlarımız 1994'te kurulan arıtma tesisimizi o gün faturalara yansıtılan bedellerle ödediler. Su bedellerine para yansıtıldığını biliyorum. Ama bu sefer su faturalarına yansıtmayacağımız DSİ'nin projesiyle gerçekleşecek tesis hayata geçecek. Biz bunun parasını daha sonra DSİ'ye ödeyeceğiz. Suni bir gündem, altında herhangi bir gerçeklik payı, olmayan bilimsel bulguya, tehdide yer olmayan suni gündem, geçen seneki durum ne ise bu seneki durumda aynı. Bu konuda koparılan fırtınalar suni gündemden başka bir şey değil."

TOKİ'YE BİN 134 BAŞVURU

Başkan Aksoy, TOKİ tarafından yapılacak olan konutlar için bin 134 başvurunun yapıldığını belirterek, "TOKİ çalışanları başarılı kampanyalarla tamamlandı. Bin 134 kişi müracaat etti. Bunların tamamı TOKİ'nin istediği standartlarda evraklar alınarak sonuçlandırıldı. Bazı kriterler başvuru sayısını düşürdü. Safranbolu'da ikamet edipte, asgari ücret ve üstünde gelir sahibi olan 25 yaşını aşmış olan bin 134 kişi ev sahibi olmak istiyor, bu rakam dikkate alınması gereken bir konu. Nüfusun yüzde 10'nun toplu konuta ihtiyacı var. Konut yaptırmak için arazi temini noktasında çalışmalar yapacağız. Haftaya Salı gününe kadar kuraları çekmiş olacağız. Hak sahipleri noter huzurunda kuralarını çekecekler. Bu isimler TOKİ'ye bildirilecek ve ihale başlayacak" dedi. - KARABÜK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Başkan Aksoy Projeleri Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement