HAKAN FURKAN - Adıyaman'da kadın girişimci tarafından üretilen yöresel kıyafetli "Besi bebek", Fransa, ABD ve Almanya'nın ardından Japonya'ya da satışa sunuldu.
İş kadını Zahide Durmaz'ın, ninesinin benzeri olarak tasarlayarak adını verdiği Besi bebek, Türkiye'nin ardından dünya piyasasında da yaygınlaşmaya başladı.
Ahşap tel, kök boyama ve el dokuma ipek kumaşlarla üretilen Besi bebek, özellikle Fransa, ABD ve Almanya'nın ardından Japonya'da satışa çıktı.
Durmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tamamı el yapımı olan Besi bebeği, 17 yıldır sürdürdüğü çalışmanın ardından iç ve dış piyasada ilgi gören bir ürün haline getirmeyi başardığını söyledi.
Talebi karşılayabilmek için hazırladığı "Besi bebek büyüyor" projesini İpekyolu Kalkınma Ajansı'na (İKA) sunduğunu ifade eden Durmaz, "Kabul edilen projemizle makina ve ekipmanları yenileyerek, ürün çeşidini, kalitesini ve üretim hızını artırdık" dedi.
Türkiye'nin birçok bölgesinde yörelere ait bebekler olduğunu ifade eden Durmaz, Besi bebeğin de giyim kuşamıyla Adıyaman'a has olduğunu anımsattı.
Besi bebeğe yurt dışında her geçen gün ilginin artığına işaret eden Durmaz, şöyle konuştu:
"Uluslararası turizm fuarlarına katılarak hem kentimizi hem de ülkemizi temsil ediyoruz. Fransa'da, Amerika'da, Almanya'da en son Japonya'da katıldığımız fuarda yoğun ilgiyle karşılaştık. Yurt dışına gönderdiğimiz ürün miktarı her geçen artıyor. Özelikle kış aylarında üretimi artırıyoruz. Çünkü yaz aylarında turizm sezonunu açılmasıyla yoğun taleple karşılaşıyoruz."
Besi bebekle Adıyaman'ın tanıtımına da önemli katkı sunduklarının altını çizen Durmaz, geçen yıl 20 ayrı yerde fuar ve festivallere katıldıklarını vurguladı.
Üretimde 50 kadın istihdam ediliyor
Durmaz, iş yerinin bulunduğu Oturakçılar Pazarı'ndaki tek iş kadını kendisi olduğunu söyledi.
Kadınların Besi bebeğe benzer ilgi çekici projelerle yanında olmalarını isteyen Durmaz, "Besi bebeğin üretiminde 50 kadın istihdam ediliyor. Kadınlarımız çok iyi öz güvene sahipler. Yeteneklerini ve cesaretlerini ortaya koyarak biran önce iş dünyasına atılsınlar" dedi.
Ninesinin adını yaşatıyor
Besi bebeğin ortaya çıkış hikayesini de anlatan durmaz, şunları kaydetti:
"Besi bebeğin üretimine 1997'de başlandı. İlk 6 yıl kendi imkanlarımla evimde yapıp satmaya çalıştım. Daha sonra belediyenin çarşıda verdiği dükkanda satış yaptım. Yaklaşık 6 yıldır bu çarşıda tek kadın olarak çalışıyorum. Besi anneannemin adı. Besi bebeği anneannemin yöresel giyim tarzından esinlenerek ürettim. Ölen anneannemi bebeklerde yaşatıyorum. Onun adını tüm dünyaya tanıtmayı hedefledim. Bu hedefime de yakınım." - Adıyaman
Son Dakika › Yerel › Besi Bebek' Dünyaya Açılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?