Bülent Ecevit Üniversitesi, engelli öğrencilere yönelik özel düzenlemeler gerçekleştirdi.
Türkiye'de bir ilk olarak, engelli gençler için temsili üniversite eğitimi ve mezuniyet törenini gerçekleştiren, ardından yine engellilerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla tüm ülke çapında bir makale yarışması düzenleyen Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ, ülke genelinde birkaç üniversitede bulunan önemli bir uygulamaya daha imza attı.
BEÜ Senatosunun kararıyla, "Engelli Öğrenciler Eğitim - Öğretim ve Sınav Uygulamaları Yönergesi" hayata geçirildi. Yönetmelik, BEÜ'de öğrenim gören engelli bireylerin genel olarak eğitim yaşamlarında ve sınavlarda karşılaştıkları sorunları ortadan kaldırmayı hedef alıyor.
Yeni çıkarılan bu yönergeyle, BEÜ'de öğrenim gören ve okuyucu, işaretleyici ya da büyük puntolu soru kitabı ya da kitapçığı ile sınava giren görme engelli öğrenciler ile yazma ve hareket güçlüğü çeken engelli öğrencilere sınav süresinin üçte ikisi kadar ek süre verildi. Ayrıca, engelli öğrencilerin talep etmesi durumunda, sınavlara ilaç ve tıbbi malzemeler ile sınavlara girebilecekleri yazılı olarak vurgulandı. BEÜ'nün ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarında kayıtlı olan tüm öğrencilerini kapsayan yönergede yer alan diğer maddelerden bazıları şöyle sıralandı:
"İşitme engelli öğrenci bulunan sınıflarda işitme cihazı kullanıp kullanmamasına bakılmaksızın, oturma düzeni, ders veren/ sunum yapan öğretim elemanını rahatlıkla görebilecekleri şekilde planlanır. İşitme engelli öğrenci bulunan sınıflarda ders veren/ sunum yapan öğretim elemanı yüzü sınıfa dönük olarak sunuşta bulunur. Görme engelli öğrencilerin bilgisayar kullanarak uygulamalı görecekleri derslerde kullandıkları bilgisayarların sesli hale getirilmeleri sağlanır. Sınav salonları engelli öğrencilerin ulaşılabilirliği göz önünde bulundurularak, düzenlenir. Sınav görevlileri tarafından sınav ya da sorular ile ilgili yapılacak olan duyuru, hatırlatma ya da düzeltmelerin engelli öğrencilerin engel durumları göz önünde bulundurularak yapmaları sağlanır. İhtiyaç duyulması halinde engelli öğrencilerin sınavlara yardımcı araç - gereç ile (İşitme Cihazı, Teleskopik Gözlük, Prizmatik Gözlük, Büyüteç v.b.) girmeleri sağlanır. İhtiyaç duyulması halinde engelli öğrencilerin yazılı sınavlarına refakat edecek, sınav olunan ders ile ilgili bölümün terminolojisine hakim (öğretim görevlisi/ araştırma görevlisi) olan okuyucu - işaretleyici görevlendirilir, İhtiyaç duyulması halinde engelli öğrencilerin sınavlarını bilgisayar ortamında yazmaları sağlanır. Görme engelli öğrencilerin talebi doğrultusunda soru kitapçığı ya da soru kağıdı Braille (Kabartma) ya da sesli olarak hazırlanır."
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, yönergenin amacının, Üniversitenin tüm programlarından kayıtlı engelli öğrencilerin ders ve sınav uygulamalarında engellerinden dolayı karşılaştıkları sorunları tamamen ortadan kaldırıp eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak ve engelli öğrencilerin başarılarına pozitif katkıda bulunmak olduğunu belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Engelli öğrencilerimiz bizler için çok değerlidir. Bizler, engelli bireylerin sağlık, eğitim gibi temel haklardan diğer bireyler gibi eşitlik içerisinde yararlanabilmelerinin, sadece toplumsal bir sorumluluk konusu olmanın ötesinde, en temel insan hakkı olduğu inancındayız. Bu inançla, tüm çalışmalarımızı, engelsiz bir üniversite olmamızı sağlayacak şekilde planlamaya büyük önem veriyoruz. Türkiye'de sayılı üniversitede bulunan "Engelli Öğrenciler Eğitim - Öğretim ve Sınav Uygulamaları Yönergesi" de bu yöndeki çalışmalarımızdan bir yenisi oldu. Bu sayede, üniversitemizde engelli öğrencilerimizin eğitimlerini daha sorunsuz bir şekilde tamamlamaları yolunda önemli ve ciddi bir adım atmış bulunuyoruz." - ZONGULDAK
Son Dakika › Yerel › Beü'den Engelli Öğrencilere Özel Düzenlemeler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?