Bilgi Toplumu ve Bilgi Ekonomisine Geçişte Üniversitelerin Rolü' Konulu Konferans - Son Dakika
Yerel

Bilgi Toplumu ve Bilgi Ekonomisine Geçişte Üniversitelerin Rolü' Konulu Konferans

Bilgi Toplumu ve Bilgi Ekonomisine Geçişte Üniversitelerin Rolü\' Konulu Konferans

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İnşaat Mühendisliği Konferans Salonunda, Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Çengel tarafından, ‘Bilgi Toplumu ve Bilgi Ekonomisine Geçişte Üniversitelerin Rolü’ konulu konferans düzenlendi.

11.04.2014 16:46

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İnşaat Mühendisliği Konferans Salonunda, Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Çengel tarafından, 'Bilgi Toplumu ve Bilgi Ekonomisine Geçişte Üniversitelerin Rolü' konulu konferans düzenlendi.

Hedefe giden yolun bilgiden geçeceğini ve bilgi olmadan hedefin şaşacağını söyleyen Prof. Dr. Yunus Çengel, 2023 hedefine ulaşmanın yolunun yeterli Ar-Ge çalışmalarıyla mümkün olacağını ve Üniversitelerin bu anlamda önemli görevler üstlendiğini söyledi. Prof. Dr. Çengel, "Bir ülke bilgi üretmiyorsa, teknoloji üretmiyorsa önüne koyduğu hedefleri gerçekleştirmesi asla mümkün değil. Günümüzde çok küçük karlarla ürün satabiliyoruz. Özellikle, Üniversitelerin bilgi üretiminde, iş gücü yetiştirmesinde çok ciddi rolleri var. Bir ülkede üniversiteler kaliteli değilse, iyi değilse, Ar-Ge'nin içerisinde değil ileri lise seviyesinde ise bu ülkeleri bilgi tabanı ekranın geçemezler" diye konuştu.

Dünyada en önemli şeyin bilgi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çengel, bunun yolunun da Ar-Ge'den geçtiğini ifade ederek, "Ar-Ge ye baktığımız zaman Amerika, Güney Kore, Japonya gibi ülkeler dikkat çekiyor. Bu ülkelerin patent sayısına bakıldığında yüz binlerle ifade edilirken, Ülkemizde ise binler seviyesinde. Ar-Ge'den kaynaklı bu ülkelerle aramızda çok ciddi bir fark oluşuyor. Yine, Ar-Ge bütçesine bakıldığında, bizim Ar-Ge'ye ayırdığımız pay 7 - 8 milyar lira iken bu ülkelerde birkaç yüz milyar lira olduğunu görüyoruz" dedi.

Prof. Dr. Çengel, "Gara ile Güney Kore 1950'li yıllarda çeşitli parametrelerde hemen hemen aynı iken, Güney Kore eğitime, teknolojiye yatırım yaptı ve şuanda geliri Gana'nın üç katı. 1970'li yıllarda Güney Kore ile Türkiye aynı iken, biz normal ilerledik onlar ise bilime, teknolojiye yatırım yaptı ve şuanda dünya devi olma yolundalar" şeklinde konuştu.

Bilginin her şeyin başı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çengel, en kıymetli metanın üretilen yeni bilgi olduğunu, ne toprağın, ne sanayi ürününün bilgi kadar kıymetli olmadığını, hedefe giden yolun beyin gücü ve bilgiden geçtiğini aksi taktirde bilgi olmadan hedefin de şaşacağını söyledi. Konferansın sonunda GAÜN Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hanifi Çanakçı tarafından Prof. Dr. Yunus Çengel'e günün anısına hediye takdim edildi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bilgi Toplumu ve Bilgi Ekonomisine Geçişte Üniversitelerin Rolü' Konulu Konferans - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement