Bilinmeyen Türklerle Tarihe Yolculuk - Son Dakika
Yerel

Bilinmeyen Türklerle Tarihe Yolculuk

Bilinmeyen Türklerle Tarihe Yolculuk

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Bilinmeyen Türkler Sergisi' 1921 yılı Türkiye'sine farklı bir pencereden bakma imkanı sağlıyor.1921 yılında yolu Türkiye'ye düşen Amerikalı muhabir...

10.05.2012 13:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Bilinmeyen Türkler Sergisi' 1921 yılı Türkiye'sine farklı bir pencereden bakma imkanı sağlıyor.

1921 yılında yolu Türkiye'ye düşen Amerikalı muhabir Clarence K. Streit'in notları ve o dönemde çektiği fotoğrafları "Bilinmeyen Türkler' isimli bir kitapta toplayan Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Heath Lowry'nin kitapla aynı adı taşıyan fotoğraf sergisi, Bursa Kent Müzesi'nde ziyarete açıldı.

Henüz Cumhuriyetin kurulmadığı, savaşın devam ettiği yıllarda ABD'li bir gazeteci olan Clarence K. Streit'in, İstanbul'dan Samsun'a gitmesi, yolculuğu sırasında uğradığı köylerde Anadolu insanı ile yaptığı söyleşiler, çektiği fotoğraflar ve Atatürk'ün TBMM Başkanı olmasının ardından verdiği ilk röportajın da yer aldığı kitapta bulunan fotoğrafların yer aldığı serginin açılışına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yakın Türk tarihine ışık tutan Prof. Dr. Heath Lowry'ye teşekkür etti. Savaş yıllarında Anadolu'nun farklı köyleri ve Ankara sokaklarından bugüne kadar hiç görülmemiş fotoğrafların sergi sayesinde Bursalılarla buluştuğunu kaydeden Başkan Altepe, eserin aynı zamanda Türk insanının özelliklerinin bir yabancı gözüyle en doğru şekilde anlatan bir eser olduğunu kaydetti.

Streit ile 1983 yılında 87 yaşındayken tanıştığını ifade eden Lowry, "1925'te Türkiye'den ayrılmış ve bir daha da gelmemiş. Ben tanıştığımda hala bu kitabı düşünüyordu. Bana rica etti. 'Ölmeden önce bu kitabın 'Bilinmeyen Türkler' adıyla hem Türkçe hem de İngilizce yayınlanmasını görmek istiyorum' dedi. Bana önce yazdığı nüshaları verdi. Birtakım işler araya girdi. 25 senenin sonunda o notlar kitabı oluşturdu. Bu kitap Anadolu'nun gerçek yüzünü gösterecek" dedi.

Streit'in notlarında en fazla dikkatini çeken noktalardan bininin de çocuk askerler olduğunu dile getiren Lowry, "Streit, Ankara'da bir lokantada yemek yerken içeriye baştan aşağıya silahlı üç çocuk giriyor. Onların hikayelerini öğreniyor. Bu çocuklar başlarına para ödülü konan savaşçılar. Biri 4 kez Rumlardan kaçmayı başarmış. Diğerinin annesini henüz 3 yaşındayken Bulgarlar öldürmüş. Bu çocukların önce Çerkez Ethem'in çetesine, sonra Yeşil Ordu'ya katıldıklarını biliyoruz. Daha sonrasında Mustafa Kemal bu çocukları resmi olarak olmasa da evlatlık olarak görüyor. Bu çocuklara sonrasında ne olduğunu bilmiyoruz. Yani yaşıtları Ankara sokaklarında oyun oynarken, bu çocuklar savaşıyorlar. Bu beni çok etkiledi" dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ali Güngör ise, bir yabancı tarafından bu kadar tarafsızca ele alınan bir eseri Türkiye'ye kazandırdıklarını için mutluluk duyduklarını kaydetti.

'Bilinmeyen Türkler' kitabının yazarı Lowry, daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve davetlilere sergide yer alan fotoğrafların hikayeleri hakkında bilgiler verdi.

(MŞ)

10.05.2012 12: 55: 27

TSI

NNNN - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bilinmeyen Türklerle Tarihe Yolculuk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement