HAKAN BURAK ALTUNÖZ - Trabzon'da yaklaşık 140 yıldır taş fırınlarda üretilen ve Türkiye'nin neredeyse bütün illerinde satılan Vakfıkebir ekmeği, uzun süre taze kalması ve diğer ekmeklere göre fiyatının uygun olması nedeniyle adeta yok satıyor.
Yaklaşık 1,5 asır önce bölgede yaylaya yolculuk yapan ailelerin bayatlamayan ekmeğe ihtiyaç duyması nedeniyle taş fırınlarda üretilmeye başlanan Vakfıkebir ekmeği, Karadeniz Sahil Yolu'ndaki yüzlerce fırında satılıyor.
Uzun süre taze kalması nedeniyle özellikle güzergahta yolculuk edenlerin gittiği yere hediye olarak götürdüğü ekmek, 2,5 ile 25 kilogram arasında değişen ağırlıklarda üretiliyor.
İlçede uzun yıllardır Vakfıkebir ekmeği üreten Engin Yolcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hamurunda "ekşi maya" kullanılan ekmeğin üretim aşamalarını şöyle anlattı:
"Unlar yoğurma dediğimiz kazana döküldükten sonra ekşi maya ve tuz ekleniyor. Daha sonra hamura mevsime göre ayarlanan ılık ya da soğuk su ilave ediliyor. Yaklaşık 5 ya da 6 saat dinlenmeye alınan hamur, ortalama 200 derecedeki taş fırınlarda iki saat pişiriliyor. Ekşi maya ile yapıldığından dolayı ekmeğimiz uzun süre bayatlamıyor. Saklama koşullarına göre bir hafta bayatlamayan ekmeğimiz 2,5 ile 25 kilogram arasında değişen ağırlıklarda üretilebiliyor. Ekmek ne kadar büyük olursa lezzeti de o kadar güzel oluyor."
Marka olan Vakfıkebir ekmeğini herkese tavsiye eden Yolcu, "Genellikle İstanbul, İzmir ve Ankara'dan özel siparişler alıyoruz. Hemen hemen her ilde Vakfıkebir ekmeği üretilmesine rağmen insanlar özellikle yöremizde üretilen ekmekleri tercih ediyorlar. İl dışından siparişleri, paketleyip kargo ya da otobüslerle gönderiyoruz. Tatilde ilçemize gelenler arasından 3 aylık ekmek ihtiyacını tek seferde alanlar oluyor. Ekmeği gittikleri yerde derin dondurucuda muhafaza ederek uzun sürede tüketebiliyorlar" dedi. - Trabzon
Son Dakika › Yerel › Bu Lezzete Kimse Dayanamıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?