HASAN NAMLI - Anayasa profesörü olan AK Parti Diyarbakır milletvekili adayı Fazıl Hüsnü Erdem, "Yeni anayasa, Türkiye'nin rüyasıdır. 7 Haziran seçimleri yeni anayasanın geleceğini belirleme noktasında bir dönüm noktasıdır" dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in daveti üzerine Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda yeni anayasa çalışmalarına katılan Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin uzun yıllardan beri yeni bir anayasa arayışında olduğunu hatırlattı.
Erdem, 1982 Anayasası'nın yürürlüğe girdiğinden beri eleştirilen, değiştirilmesi ve yenilenmesi gerektiği konusunda çaba sarf edilen bir anayasa olduğunu belirtti.
Anayasanın bugüne kadar 17 kez değiştirildiğini ifade eden Erdem, "Çok önemli bu değişikliklerle mevcut anayasanın eski halinde hakim olan devletçi, otoriter ve vesayetçi özellikler önemli ölçüde törpülendi ama bu anayasa, eski halindeki ruha ait izler taşıyan bir anayasa. Bu kez, değişen ve değişmeyen maddeler arasındaki uyumsuzluk karşımıza çıktı" diye konuştu.
"Anayasa adeta yamalı bir bohça haline geldi"
Yeni anayasa yapmanın gerekli olduğunu vurgulayan Erdem, mevcut anayasanın kendi içinde çelişkiler barındırdığını dile getirdi.
Erdem, "Anayasa adeta yamalı bir bohça haline geldi. Buna son verebilmek için yeni bir anayasa yapmak gerekiyor. İkinci husus ise 12 Eylül rejiminin ürünü, askeri darbe neticesinde yapılmış olan bir anayasa olmasıdır. Bizim demokrat ve özgürlükçü Türkiye olarak 12 Eylül rejimiyle yüzleşmemiz gerekiyorsa, bu bir gerekliliktir" değerlendirmesinde bulundu.
Erdem, 12 Eylül rejiminin ruhunu taşıyan mevcut anayasanın artık bir tarafa bırakılması gerektiğini dile getirerek sadece Türkiye halkının bir özlemine cevap verebilmek adına dahi yeni bir anayasa yapılması gerektiğini kaydetti.
"Türkiye'de, toplumun kendine güvenini tazelemesi ve toplumun önünde psikolojik blokaj olarak duran bu sorunu çözebilmek için yeni bir anayasa yapılması gerekir" diyen Erdem, şunları söyledi:
"Türkiye'nin yaşadığı temel bir sorun var. Kürt sorununun çözümü maksadıyla başlatılan bir süreç var. Çözüm Süreci'ni nihayete erdirebilmek, barışla taçlandırabilmenin temel gereklerinden biri de yeni bir anayasa yapmaktır. Yeni anayasa hiç şüphesiz sadece Kürt sorununun çözümü açısından değil, diğer kimlik sorunlarının çözümü açısından da önem taşıyor. Bu tekçi zihniyeti reddeden özgürlükçü, demokratik ve çoğulculuğu esas alan yeni bir anayasa yapmamız gerekiyor."
"Yeni anayasa, özgürlükçü, demokratik ve çoğulcu olmalıdır"
Erdem, yeni anayasanın her şeyden önce her vatandaşın okuyup, anlayabileceği bir metin olması ve kendi içinde çelişkiler barındırmayan, temel gereklilikler dikkate alınarak hazırlanması gerektiğini belirtti.
Türkiye'de bireyi esas alan bir anayasa yapılmasının önemli olacağını vurgulayan Erdem, yeni anayasanın özgürlükçü, demokratik ve çoğulcu olması gerektiğine işaret etti.
Erdem, yeni anayasa için çalışmaların seçimden sonra başlayacağını ifade ederek, yeni anayasanın Türkiye'nin meselesi olduğunun altını çizdi.
Tüm siyasi partilerin el ele verip yeni anayasa yapım sürecine katkı sunması gerektiğine dikkati çeken Erdem, "Yeni anayasa, Türkiye'nin rüyasıdır. 7 Haziran seçimleri yeni anayasanın geleceği için bir dönüm noktasıdır. Bu seçim, yeni anayasanın geleceğini belirleyecek seçimlerden biridir diyebiliriz" dedi.
Erdem, şunları söyledi:
"Türkiye'nin prangalarından kurtulabilmesi için sivil bir anayasayı isteyen AK Parti'nin Parlamento'da güçlü bir desteğe sahip olması gerekiyor. Güçlü bir parlamento desteği olan hükümet, konunun çözümü noktasında ciddi adımlar atıp bu sorunu çözebilecektir. AK Parti iktidarları döneminde atılan sosyal ve ekonomik adımların, gerçekleştirilen reformların sürdürülebilmesi, Türkiye'nin kalkınıp, büyüyebilmesi için seçimin sonrasında oluşacak hükümet ve Meclis kompozisyonu büyük önem taşıyor."
Son Dakika › Yerel › Bu Seçim, Yeni Anayasa İçin Dönüm Noktasıdır' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?