Buhar Tedavisi Bu Kez Sağ Kalbe Nefes Aldırdı - Son Dakika
Yerel

Buhar Tedavisi Bu Kez Sağ Kalbe Nefes Aldırdı

Buhar Tedavisi Bu Kez Sağ Kalbe Nefes Aldırdı

Aydın'da akciğer tansiyonu teşhisi konulan Ayşe Güler, ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen buhar tedavisiyle yeniden sağlığına kavuştu.

24.07.2013 10:45

Aydın'da akciğer tansiyonu teşhisi konulan Ayşe Güler, ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen buhar tedavisiyle yeniden sağlığına kavuştu.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümüne nefes darlığı ile başvuran romatizma hastası Aysel Güler'e Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Güngör tarafından yapılan tetkikler sonrasında Akciğer Tansiyonu (Pulmoner Arteriyal Hipertansiyon) tanısı konuldu.

İlk başvuru sırasında ciddi nefes darlığı, ayak şişliği ve yürüme zorluğu olan hastaya, akciğer damarındaki artmış basıncı düşürmek için solunum yolu ile uygulanan iloprost tedavisi acil olarak başlandı. Takipte akciğer damar basıncında hızlı basınç düşüşü sağlanan Ayşe Güler'in nefes darlığı geriledi, ayak şişliği düzeldi ve şikayetleri azaldı.

Başarılı operasyonu gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Hasan Güngör, pulmoner hipertansiyonun vücutta dolaşan kirli kanı oksijenlenmek üzere sağ kalpten akciğerlere getiren pulmoner arter ismi verilen damarlarda kan basıncının artması sonucu ortaya çıkan hastalığa bağlı geliştiğini söyledi. Tedavi edilmeyen hastalarda zamanla sağ kalpte geri dönüşümsüz hasarın meydana geldiğini ve hastaların kaybedildiğini belirten Güngör, "Halk arasında akciğer tansiyonu olarak ta bilinen bu hastalık çok nadir görüldüğü için tanısını koymanın ve tedavi etmenin zor olduğunu tanı koymak için ilk yapılması gereken şeyin böyle bir hastalığın olabileceğini düşünmektir" dedi.

ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinde PAH tanısı, tedavisi ve takibinin başarı ile yapılmakta olduğunun altını çizen Güngör, "Bu hastamızla beraber skleroderma isimli romatizmal hastalığı olan ve akciğer atar damar basıncı çok yüksek olan 2 hastamızda buhar şeklinde verilen iloprost ile önemli bir düzelme sağladık. Amacımız bu nadir hastalığa karşı halkımızı ve hekimlerimizi bilinçlendirip etik değerler dahilinde doğru ve etkin tedaviyi yapmaktır" diye konuştu. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Buhar Tedavisi Bu Kez Sağ Kalbe Nefes Aldırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement