Burhaniye Tariş'de Akova Güven Tazeledi - Son Dakika
Yerel

Burhaniye Tariş'de Akova Güven Tazeledi

Burhaniye Tariş\'de Akova Güven Tazeledi

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, 76 Nolu Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi’nin genel kurulunda Fikret Akova güven tazeledi.

20.10.2015 18:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, 76 Nolu Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi'nin genel kurulunda Fikret Akova güven tazeledi. Tek liste ile gidilen seçimlerde kullanılan 324 oyun tamamını alan Akova, 6.kez başkan seçilirken, bundan sonraki hedefin İzmir olduğunu söyledi.

Tariş Zeytinyağı Birliğine bağlı 32 kooperatifin en büyüğü olan Burhaniye 76 Nolu Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifinin genel kurulu Reha Yurdakul Kültür Merkezi'nde yapıldı. Çoğunluğun sağlandığı genel kurula 450 üye katılırken, bu üyelerden 325'i oyunu kullandı. 1 oy geçersiz sayıldı. Geçerli 324 oyun tamamını alan Başkan Fikret Akova göreve devam dedi.

Toplantının başlaması ile birlikte oluşan divan kurulana Murat Altıntaş, Hüseyin Yıldırım ve Bahadır Saygılı seçildi. Gelir gider hesaplarının okunmasının ardından yapılan konuşmalarda ilk sözü üyelerden Atıf Doğrular aldı. Doğrular, " Bu gün Burhaniye Tariş'in 10 milyon lira cirosu var. Buna karşılık 4 milyon lira borcu bulunuyor. Bankacı gözüyle bakıldığında bu büyütülecek bir borç değil. Bu çok normal. Ancak Tariş'in karına bakılırsa 24 bin lira görünüyor. Burada oluşan borç yatırım olarak kabul edilebilir. Finansman giderlerine bakıldığında 282 bin lira faiz ödüyoruz. İşletmenin karlı bir politikaya ihtiyacı var. Bu borçlar nasıl ödenecek? Burhaniye Tariş'te yapılan yatırımları biliyorum. Tek sıkıntımız akılcı bir politika uygulanmıyor. Yıllardır ortak bazı üyelerin oy kullanma hakkı yok. 3. Konu ise kooperatifin finansal yapısı yatırım yapmaya uygun değil" dedi. İkinci söz alan üye Erol Bıçak ise," Biz yıllardır Tariş üyesiyiz. Ben kendi adıma her zaman şunu söylerim. Ben kimsenin adamı değilim ve olmam da. Beni her kes bilir. Ancak, başkan Fikret Akova gerek yurt dışında, gerekse yurt içinde yaptığı işler incelendiğinde başarılı biri olarak bilinir. Bende başarılı biri kim olursa olsun arkasında dururum. Başkan Akova, Tariş'te sürekli yatırım yaparak kooperatifin büyümesine ve gelişmesine çok önemli katkıları bulunan birisi. Tariş'in kar etmesi tabi ki önemli. Bunlardan bir örnek verirsek Pelitköy'de alınan fabrika. Bu gün o fabrikanın sadece yeri 5 milyon lira tutuyor. Ortaklarımız her şeyi biliyor. Başkanımız Tariş için yapılması gereken ne varsa yapmıştır, başarmıştır" dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Başkan Fikret Akova, yapılan eleştirilere açıklık getirdi. Kooperatifi önemli yerlere getirdiklerini anlatan Başkan Akova," Bizim kooperatifçiliğe bakış açımız biraz farklıdır. Bu Burhaniye Tariş'in de bakış açısıdır. Tariş makul ölçülerde zarar etmediği sürece başarılıdır. Pelitköy ve Çırçır fabrikasının yerinin alımı için kredi çekildi. Evet Burhaniye Tariş'in borcu vardır. Bu borç 4 milyon lira civarındadır. Bu borcu da biz kira gelirlerinden elde edeceğimiz gelirler ile ödüyoruz. Biz bu borçları ödedikten sonra elde kalan parayıda kar payı olarak dağıtmanın sözünü buradan veriyoruz. Üreticimiz fark istiyor. Bizde bunu İzmir Tariş'te gündeme getirdik ve olumlu karşılandı. Tariş Başkanı Cahit Çetin'e konuyu enine boyuna anlattık. Cahit Çetin, bu yıl üreticiden aldığımız yağı 8-9 liradan sattık. Çiftçimiz zarar etti. Bu nedenle fark vermek istiyoruz dedi. Ben de, 8-9 ton zeytinyağı döküyorum. Bende fark istedim. Ama yasalar değişti. 14 Nisan tarihinde çıkarılan bir yasa ile sermaye payları artırımı kaldırıldı. Sermaye payını ödemeyenler oy kullanamıyor. Bu Tariş'in talebi değil. Bu yasa da var. Ayrıca denetleme kurulları kaldırıldı. Biz Sanayi Bakanlığına mektup yazarak denetlenmemizi istedik. Bizi denetleyin dedik. Oysa, 2014 yılında denetleme kurulları kaldırıldı. ve bu hepimizi rahatsız etti. Denetleme kurulu üyelerimizin anayasal hakları ellerinden alındı. Burhaniye Tariş gayrimenkullerini değerlendirerek bu borçları taşınmazların kiraları ile kapamak istiyor. Geçtiğimiz yıl 1 milyon liraya kredili olarak aldığımız ye şu an fabrikası hariç 5 milyon arsa değerine ulaştı. Çırçır fabrikasının yeri 2 milyon değerinde. Toplamda Tariş'e 8 milyon liralık taşınmaz kazandırdık. Bankalardan kredi alırken zorlanmadık. Çünkü bankalar Tariş'in ne olduğunu biliyor. Ayrıca, bizler yönetim kurulu olarak her borcun altına imzamızı atıyoruz. Sınıfı geçtiğimiz için bize bu kredileri veriyorlar. Tariş'in şu an bulunan yerine yapılmasını istediğimiz AVM'nin bir an evvel başlamasını ve bitirilmesini istiyoruz. 2014-2015 yılında aldıklarımız ise, Çırçır fabrikasının yeri, Pelitköy'deki fabrika,150 tonluk makine, forklift, kasa, nikel kaplar. Bu son 3 yıl Tariş'e önemli yatırımlar yaptık. 735 bin liraya 150 tonluk makine aldık. Bunun yarısı hibe. Diğer yarısının bir kısmı da sattığımız makinenin parası Önümüzdeki yıl sulu sıkım zeytinyağına girmek istiyoruz. Tariş kendini ispat etmiştir. Artık Tariş'in önünde bir hedef var. O hedef İzmir Tariş'dir" dedi. Daha sonra yapılan oylama da kullanılan oyların tamamını alan Fikret Akova yeniden Tariş başkanı oldu. Yönetim Kurulu: Fikret Akova, Nadir Karayaz, Yusuf Kenan Çoban, Ali Güngör Çoban'dan oluştu. Yapılan seçim sırasında, oy kullanmada kadın üyelere öncelik verildi. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Burhaniye Tariş'de Akova Güven Tazeledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement