Bursa'daki Bin 500 Yıllık Bazilika, Gün Işığına Çıkarılacak - Son Dakika
Yerel

Bursa'daki Bin 500 Yıllık Bazilika, Gün Işığına Çıkarılacak

Bursa Valisi Harput."İlk planda elimizdeki 4 aşamalı projeye göre yaklaşık 1,1 milyon avroluk bir keşif görünüyor" "Temmuz ayına doğru bu kazının başlamasını bekliyoruz".

13.06.2013 17:52

- Bursa Valisi Harput: "İlk planda elimizdeki 4 aşamalı projeye göre yaklaşık 1,1 milyon avroluk bir keşif görünüyor"

"Temmuz ayına doğru bu kazının başlamasını bekliyoruz"

Hristiyanlığın ilk dönemlerinde ibadet için kullanılan nadir yapılardan olan ve Büyükorhan'a bağlı Derecik köyünde yer alan tarihi bazilika alanında inceleme yapan Harput, yetkililerden bilgi aldı.

Harput, daha sonra yaptığı açıklamada, Roma İmparatoru Konstantin'in, MS 324 yılında Hristiyanlığı kabul etmesinin ardından birçok yerleşim yerindeki yönetim binalarının ibadethaneye çevrildiğini söyledi.

Bazilika olarak bilinen bu yapılardan birinin, Hristiyanlığın hac yolundaki en önemli duraklarından Derecik'te ortaya çıktığını belirten Harput, şöyle konuştu:

"MS 4'üncü yüzyılda özellikle Hristiyanlığın dünyada son şeklini aldığı yer olan İznik ile bağlantılı bu bölgede son yıllarda yapılan kazılarla çok önemli zenginlikler olduğunu ortaya çıkarmış bulunuyoruz. Bursa'nın 8 bin yıla varan bir geçmişi var. Yabancı uzmanlar, akademisyenler, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bursa Valiliğinin iş birliğiyle mevcut bazilikanın ortaya çıkarılması çalışmaları devam ediyor. İlk planda elimizdeki projeye göre 4 aşamalı ve yaklaşık 1,1 milyon avroluk bir keşif görünüyor. Kazıda ortaya çıkacak değerli hazinelerin burada sergilenmesi için müze benzeri bir yapı da söz konusu olacak. Temmuz ayına doğru bu kazının başlamasını bekliyoruz. Bazı yerli ve yabancı sponsorlar var. Önümüzdeki günlerde bazı sponsorların da bu konuya destek vereceğini biliyorum. Bizimle temas halindeler. Bir an önce bu çalışmaların bitirilerek bu zenginliğin gün yüzüne çıkarılması, Bursa'nın özellikle dünya ölçeğindeki ağırlığının biraz daha etkili bir şekilde hissettirilmesi adına çok önemli."

İnceleme sırasında Harput'a, Bursa İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik, İl Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik ile Büyükorhan Kaymakamı İbrahim Ethem Kazak ve Belediye Başkanı Selami Selçuk Türkmen eşlik etti. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bursa'daki Bin 500 Yıllık Bazilika, Gün Işığına Çıkarılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement