Çankaya Belediyesi, Hale Soygazi'yi Ağırladı - Son Dakika
Yerel

Çankaya Belediyesi, Hale Soygazi'yi Ağırladı

Çankaya Belediyesi, Hale Soygazi\'yi Ağırladı

Çankaya Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında ‘30. Yılında Kadının Adı Yok Film Gösterimi ve Söyleşi’sine ev sahipliği yaptı.

08.03.2017 15:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çankaya Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında '30. Yılında Kadının Adı Yok Film Gösterimi ve Söyleşi'sine ev sahipliği yaptı. Türk Sinemasının unutulmaz kadın oyuncularından Hale Soygazi'nin konuk olduğu etkinliğe Çankayalılar yoğun ilgi gösterdi.

Çankaya Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Hale Soygazi'nin de konuk olduğu film gösterimi ve söyleşiyi Çankayalılarla buluşturdu. Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen'in ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe CHP Çankaya İlçe Başkanı Selçuk Dereli, Çankaya ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Doğan Yılmazkaya ile Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Gülsün Bor Güner de katıldı.

"Kadın olmak başlı başına zor bir iş"

Çankaya Belediyesi ve Uçan Süpürge Derneği işbirliği düzenlenen etkinlik, Türkiye'de kadın hareketinin öncü isimlerinden Duygu Asena'nın aynı adlı romanından 1987'de Atıf Yılmaz tarafından sinemaya uyarlanan "Kadının Adı Yok" adlı filmin gösterimiyle başladı. Gösterimden sonra seyircileri ve konukları selamlayan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, son yıllarda demokrasi, insan hakları ve özgürlükler alanında tecrübe ettiğimiz sorunların ülkede yaşamayı da zorlaştırdığını ve hepimize bir demokrasi mücadelesi yürütme görevi yüklediğini kaydederek "Bu kompozisyonda kadın olmak başlı başına zor bir iş. Kadına yönelik şiddetin, cinsel istismarın alabildiğine arttığı bir dönemden geçiyoruz. Oysa hepimiz biliyoruz ki, uygarlık kadınların ellerinden yükselir. Bir toplum kadına ne kadar değer veriyorsa, uygarlığın demokrasi ve özgürlüğün de o derece ilerlediğini görürsünüz. Türkiye'de bir kesim kadın denildiğinde sadece annelik kavramını ortaya atıyor. Kadın evinde oturacak, çocuk bakacak ve kendisine erkeğin biçtiği rolü oynayacak. Bu gerici zihniyete karşı mücadele etmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Kadının yanında yer alan bir belediye olmak için çabalıyoruz"

Çankaya Belediyesi olarak kadının hayatın ve istihdamın her alanında, hak ettiği yeri alabilmesi için çok yönlü proje ve hizmetler ürettiğini belirten Taşdelen, "Biz, kreşlerimizden meslek edindirme ve hobi kurslarımıza, Kadın Sığınma Evimizden Çankaya Evlerimize hayatın her alanında kadının yanında yer alan bir belediye olmak için çabalıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği hassasiyetini önce kendi kurumumuzdan başlayarak Çankaya'nın her köşesine yaymak için çalışıyoruz. Kadının özgürleşme mücadelesine omuz veren herkesi selamlıyor, bu mücadeleye destek vermekten şahsım ve belediyem adına gurur duyuyorum" diye konuştu.

"Aklım almıyor"

Taşdelen'in konuşmasının ardından sahneye 30. Yılında Kadının Adı Yok söyleşisi için Hale Soygazi konuk oldu. Uçan Süpürge Derneği'nden Mustafa Kerem Yüksel'in moderatörlüğüyle yürütülen söyleşide Soygazi, 1987'de çekilen filmin güncelliğini hala koruduğunu ifade ederek, "Bu da kadın hakları ve mücadelesi açısından aslında pek de yol alamadığımızı gösteriyor. Özellikle son dönemde televizyon ve sinemada kadın görselliği ve kadın temsili çok sorunlu. Kadın bedeni ya da duygularının ifadesi üzerinde büyük bir sansür var ama neredeyse tüm dizi ve filmlerde adam öldürmek, cinayet çok olağan, sıradan ve normal ve kutsanacak bir şeymiş gibi gösteriliyor. Bunu aklım almıyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Kadınları susturmaya çalışmak herhalde yapılacak en büyük yanlıştır"

Duygu Asena'nın kitabı çıktığında halk arasında Muzır Neşriyattan Koruma Yasası olarak bilinen yasa kapsamında kitabın önce yasaklandığını, sonra siyah poşet içinde satıldığını hatırlatan Soygazi, "Bir kitaptan bu kadar korkmak 30 yıl önce de akıl alır bir şey değildi, şimdi de değil. Şahsi fikrim odur ki, bir hükümeti ilerletecek şey karşısındaki güçlü muhalefettir. Muhalif sesler konuşmalıdır ki, iktidarlar üretilen ortak akıldan yararlanabilsin. Susturulmuş bir muhalefetin ne ülkeye ne iktidara faydası olur. Hele kadınları susturmaya çalışmak, herhalde yapılacak en büyük yanlıştır" şeklinde konuştu.

"Yazmak istediğim senaryolar var"

"Aktif olarak kadın hareketi içinde yer alıyorum" diyen Soygazi, izleyicilerden gelen "Sinema kariyerinizde yönetmenlik de düşünüyor musunuz?" sorusuna, "Aklımdaki şey yönetmenlik değil ama yazmak istediğim senaryolar var. Bir erkek hikayesi mesela. Kadın gözünden bir erkek hikayesi yazmak isterim. Ama bir yandan yoğunluk bir yandan da sanırım benim erteleme huyum biraz geciktirdi bunu. Umarım bugünkü söyleşimiz bir nevi söz olur ve ben de aklımdaki senaryoyu yazmayı erteleme işinden vazgeçerim" cevabını verdi.

Yaklaşık bir saat süren söyleşinin ardından Taşdelen ve Soygazi, Çankayalıları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde yapılacak etkinliklere katılmaya ve kadın mücadelesine ses vermeye davet etti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çankaya Belediyesi, Hale Soygazi'yi Ağırladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement