Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesiyle ilgili, "İnancımız, temennimiz ve çalışmalarımız bu krizin bir an önce atlatılması. Rusya, ortak proje ve çalışmalarımız olan bir ülke. Bağlarımızı ne çok hızlı kopartacak ne de farklı bir noktaya çekecek değiliz" dedi.
Sarı, kentteki bir otelde düzenlediği basın toplantısında, 1 Kasım seçiminin Türkiye için dönüm noktası olduğunu, milletin AK Parti'yi tek başına iktidara taşıyarak, kardeşliği, huzuru, güveni ve istikrarı seçtiğini söyledi.
Çukurova'nın bakanı olarak elinden gelen hizmeti sonuna kadar yapmaya çalışacağını ifade eden Sarı, 2023 hedeflerine ulaşmak için yeni Türkiye yolunda 64. reform hükümetini kurduklarını belirtti.
Sarı, daha büyük bir Adana ve Türkiye için mücadele edeceklerini anlatarak, "Adana için ne gerekiyorsa en güzeli yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu.
TOKİ'nin emeklileri ev sahibi yapma projesine Adana'yı da dahil ettiklerini dile getiren Sarı, "Arzumuz, tüm emeklilerin ev sahibi olması. Adana da bu başlangıç noktalarından biri olacak. Daha kaliteli ve yaşanabilir şehirler için belediyelerimizin altyapı ve çevre projelerine imkanlarımız ölçüsünde yardım yapacağız" ifadelerini kullandı.
Kente gerçekleştirilecek yatırımlara değinen Bakan Sarı, hava kalitesi ölçüm istasyonlarının sayısının arttırılması, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin su havzasının temizlenmesi, Yumurtalık Enerji İhtisas Bölgesi'ne yatırım yapılması, imar planları, Aladağ ilçesine yapılacak 300 kişilik bir öğrenci yurdu ve kentteki çevre düzenlemeleri hakkında bilgi verdi.
"2020 İklim Değişikliği Konferansı'nı Türkiye'de yapmak için başvurduk"
Sarı, bir gazetecinin, Fransa'da düzenlenen 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı ile ilgili sorusunu yanıtladı.
"Cumhurbaşkanımız himayesinde gittiğimiz Paris İklim Değişikliği Konferansı'nda, Türkiye olarak iyi niyet katkımızı sunduk" diyen Sarı, şöyle devam etti:
"Sera gazı emisyonunda, 2030'a kadar Türkiye olarak yüzde 21'e kadar bir azalım taahhüdümüz var. Bunun gerçekleşmesi noktasında çalışmalarımızı yapacağız. Bu çalışmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda diğer ilgili bakanlıkları da ilgilendiriyor. Onlarla da istişare edip toplantılar yapıyoruz. Bu Paris toplantısında ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluk ilkesi üzerinde duracağız. 'Ortak fakat farklılaştırılmış' ne demek? Aslına hepimizin amacı ortak ama her ülkenin konumu, sanayi ve endüstrideki gelişimi, bulunduğu coğrafi yapı itibarıyla, gelişmiş, az gelişmiş, gelişmekte olan ülke sıfatıyla daha farklı sorumluluklar yüklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye'nin bunu sonuna kadar savunacağına inanıyorum."
Yeşil İklim Fonu'ndan da yararlanmak istediklerini belirten Sarı, şunları söyledi:
"Bu fonda, sera gazı emisyon azalımı konusunda yapılması gereken çalışmalar da finans noktasında, yeşil iklim fonundan yararlanmak için bu iki haftalık süreçte gerçekleştireceğiz. İki hafta sonunda ortak bir karara varılırsa bir mutabakat imzalanacak. Eğer varılmazsa bir sonraki dönem için yeniden toplanılmak üzere ayrılınacak."
2020'deki konferans için ev sahipliği başvurusu yapacaklarının altını çizen Sarı, "2020'de İklim Değişikliği Konferansı'nı Türkiye'de düzenlemek için elimizden gelen çalışmaları yapacağız. İnşallah verilirse, G20'de olduğu gibi çok güzel bir ev sahipliği yapacağız" dedi.
Hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi
Hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya'nın Türkiye'ye uygulamaya başladığı bazı ekonomik yaptırımlardan ülkelerinin etkilenip etkilenmeyeceği hakkındaki görüşleri sorulan Sarı, Rusya ile çok fazla ortak projeye sahip olduklarını dile getirdi.
Sarı, gerginlik ortamının büyümesini veya uzamasını istemediklerini anlatarak, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bunu istememiz Türkiye sınırlarının ihlaline de göz yumacağımız anlamına gelmiyor. Angajman kuralları çerçevesinde yapılmış bir müdahale var. Bu müdahaleye uluslararası ve ulusal bütün kaynaklar Türkiye'yi haklı görüyor. Bu noktada ikili görüşmeler devam ediyor. İnancımız, temennimiz ve çalışmalarımız bu krizin bir an önce atlatılması. Rusya, ortak proje ve çalışmalarımız olan bir ülke. Bağlarımızı ne çok hızlı kopartacak ne de farklı bir noktaya çekecek değiliz. Gerekli çalışmalar, hazırlıklar bakanlıklarımızca yapılıyor."
Sarı, yapılaşmayla ilgili bir soruyu ise şöyle yanıtladı:
"Kültür mirasımız yapılarda da devam etmeli. Şehircilik kavramımızı yatay yapılaşma üzerinde devam ettirmek istiyoruz. Daha yaşanılabilir, komşuluk ilişkilerinin daha gelişebileceği kent mekanları, şehir merkezleri oluşturmak, çocukların daha rahat olduğu yaşam alanlarını tüm Türkiye'de sağlama niyetindeyiz. Kültür mirasımızı koruyarak daha modern şehirler inşa etme noktasında elimizden geleni yapacağız."
Son Dakika › Yerel › Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?