Ramazan Çay-Muhsin Arslan - Bilecik M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki tutuklu ve hükümlülerin bir kısmı, el sanatları ve meslek atölyelerinde üretim yaparak gelir elde ediyor.
Kurum Müdürü Şükrü Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilecik M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun 2000 yılında Adalet Bakanlığının iyileştirme çalışmaları kapsamında oda sistemine dönüştürüldüğünü kaydetti.
Cezaevinde açtıkları kurslara tutuklu ve hükümlülerin yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Öztürk, şöyle konuştu:
"Cezaevindeki 35 koğuşta 357 hükümlü, 106 hükmen tutuklu, 49 tutuklu, 16 kadın hükümlü ve 5 tutuklu çocuk var. Bilgisayar, el sanatları, sıhhi tesisat, satranç, okuma yazma ve kadınlara yönelik ebru sanatı ile kapı kolu atölyesi ve spor kursuna toplam 233 hükümlü ve tutuklu katılıyor. Hükümlü ve tutuklu 512 kişinin yaklaşık yüzde 25'i, açıköğretim ve açık lise sınavlarına hazırlanıyor. Bu atölyelerde kuruma bağlı 11 personel görev yapıyor."
-"Topluma entegre olmakta güçlük çekmiyorlar"-
Öztürk, atölyelerde meslek öğrenmek veya çalışmak isteyen tutuklu ve hükümlülere izin verildiğini belirterek, hükümlülerin el işi atölyelerinde ürettikleriyle kazanç elde ettiklerini söyledi.
Adalet Bakanlığının verdiği destekle tutuklu ve hükümlülerin bir sanat sahibi olmaları için yoğun çaba gösterdiklerini anlatan Öztürk, şöyle devam etti:
"Tutuklu ve hükümlülere bu tür etkinlikleri yaptırmak üzere 4 ayrı atölyemiz var. Yaptıkları ürünleri pazarlamakta sıkıntı çekiyoruz. Kendi imkanlarımızla kermeslerde ve sergilerde hükümlü ve tutuklular adına satış yapıyoruz. Adliye binası girişinde kurulan stantlarda da satış yapıyoruz. Faaliyetlerimizi iş yurdu etkinlikleri kapsamında değil de 'hobi atölyesi' adı altında yürütüyoruz. Üretimlerini onlar adına pazarlıyoruz. Sipariş üzerine de çalışabiliyorlar. Hükümlü ve tutuklunun yanında personelin de bu iş atölyelerine katkıları oluyor."
Cezaevindeki personel profilinin de değiştiğini bildiren Şükrü Öztürk,
"Personelin büyük bir bölümü yüksekokul mezunu infaz koruma memurları. Ceza İnfaz Kurumlarında yapılan çalışmalarla, hükümlü ve tutuklu lehine büyük mesafeler alındı. Amacımız, tutuklu ve hükümlünün burada bulunduğu sürede birtakım kazanımlar elde edip bunları dışarıda da yürütmelerini sağlamak. Yaptığımız çalışmalarla cezaevinden çıkanlar topluma entegre olmakta güçlük çekmiyor" dedi.
Öztürk, cezaevindeki konferans salonunda "sinema günleri ve seminerler" gibi çeşitli etkinlikler düzenlediklerini de sözlerine ekledi.
-"Bilgisayarla tanışacağımı hayal bile edemiyordum"-
Bilgisayar kursuna katılan hükümlülerden M.K, kurumun adeta bir nimet olduğunu belirterek, "Bilgisayarla tanışacağımızı hayal bile edemiyordum. Dışarı çıktığımda 'torunum bana bilgisayar öğretebilir' diye beklerken kurumumuzun böyle bir kurs açması sevindirici. Bunun yanında kursa katıldığımız için maddi olarak bir destek de geliyor"dedi.
Kapı kolları atölyesinde çalışan ve ismini vermek istemeyen başka bir hükümlü de 7 yıldır bir firma adına kapı kolları yedek parçasını yaptığını anlatarak, "Burada hem gelir elde ediyoruz hem de vaktimizi üreterek geçiriyoruz. Ailemize yük olmuyoruz" dedi.
- BİLECİK
Son Dakika › Yerel › Cezaevinde 'Hobi Atölyeleri'Nde Meslek Öğreniyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?