CIAPE Fuarı ile ilgili Türkiye'de tanıtım toplantılarına başlayan Çinli firma temsilcileri, Türk firmaların tecrübelerinden yararlanmak istediklerini dile getirirken, OİB Başkanı Orhan Sabuncu ile TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu da ihracatı artırmak için Çin'de mutlaka yer alma gerektiğini vurguladılar.
Dünya otomotiv endüstrisinin önemli oyuncusu haline gelen Çin'de mutlaka yer almak gerektiğine inanan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), bu ülkede ilk önemli adımlarını 13-15 Eylül'de yapılması planlanan 'Çin Uluslararası Otomotiv Yedek Parça Fuarı'na (CIAPE) katılımla atmayı amaçlıyor. CIAPE fuarına 40'a yakın otomotiv tedarik sanayi firmasıyla birlikte gitmeyi öngören OİB ve TAYSAD, Türk Milli Katılımı olarak Çin'i iki koldan sarmaya hazırlanıyor. Çin'de 20 milyonu aşan yıllık üretimin yanı sıra bu ülkede yer alan birçok dünya markası ana sanayinin nitelikli ve kaliteli yan sanayi ihtiyacı, Türk firmaların bu ülkede yer alması gereğini doğuruyor. Fuarın iki ülke üreticilerini biraraya getirerek öngörülen ihtiyaçların sağlanmasına katkı sağlaması bekleniyor.
ÇİN'DEN DAVET VAR
İkili ilişkilerin geliştirilmesi ve CIAPE Fuarı'nın tanıtımı için TAYSAD'ın Gebze'deki merkezinde başlayan 'road show', daha sonra Bursa ve İzmir ayağıyla devam etti. Roadshow kapsamında 40'a yakın firmaya fuarla ve Çin otomotiv sanayi ile ilgili bilgiler verildi. Çin'in İstanbul Ticaret Konsolosu Li Jiang'ın da katıldığı bu etkinliklerde, Türk firmalar Çin'e davet edildi. Jiang, "Biz otomotiv endüstrisinde kendini kanıtlamış olan Türk firmaları ülkemizde görmek istiyoruz" diye konuştu.
ÇİN'İN DETROİTİ'NE ZİYARET
Özellikle Çin'de 2013 yılının 'Türk yılı' olmasının avantajını da kullanarak CIAPE'ye katılması beklenen firmalar, OİB ile TAYSAD'ın organizasyonuyla fuar sonrasında da Doğu'nun 'Detroit'i olarak anılan Hubei Bölgesi, Shiyan şehrinde 5 önemli ana ve yan sanayi firmasına ziyaretlerde bulunup, tesisleri gezmeyi planlıyor. Çin'in en önemli otomotiv sanayi merkezlerinden biri olan bu bölge 'Otomotiv Sanayi Geliştirme Zonu' olarak, ağır, orta ve hafif ticari, otomobil, tarım ve özel araçlar üreten 20 firmayı bünyesinde barındırıyor.
CIAPE Fuarı'nın önemine değinen OİB Başkanı Orhan Sabuncu, 2023 ihracat stratejisi kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti'nin önemli hedef pazarlardan birisi olduğunu belirtti. Sabuncu, Çin Halk Cumhuriyeti'nin otomotiv ana sanayi üretiminin en yoğun bölgesi olduğunu, bu pazarda ülkemiz otomotiv endüstrisinde faal üreticilerin daha etkin bir şekilde konumlanması gerektiğini dile getirerek şöyle devam etti:
"Çin, geleceğin otomotiv üssü olarak görülüyor. Biz de burada geç kalmadan yerimizi almak durumundayız. Çinli firmalar da bizimle işbirliği için Türk firmalarıyla temaslara başladılar ve kalitemiz ile teknolojik altyapımızdan yararlanmak istediklerini dile getirdiler. Bizler de CIAPE Fuarı'nda yer alarak Çin ile ilgili değerlendirmelerde bulunacağız. Yatırım ve işbirliği fırsatlarını değerlendireceğiz" dedi.
Fuara katılacak firmaların Çin ve Uzakdoğu'ya ihracatını artırma fırsatına dikkat çeken TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu ise "Dünyada yükselen pazar Çin'in Türkiye ile ticari ilişkilerinin başlamasının 40. yılında otomotiv tedarik sanayi olarak biz de bu ülkede yerimizi almak istiyoruz. Bu nedenle ilk kez sektör olarak böylesi büyük bir katılımla Çin'e gideceğiz. Ayrıca bu fuardaki temaslarımızda, Çin'de faaliyete geçirmeyi planladığımız TAYSAD Ofisimiz için de önemli adımlar atacağız. Uzakdoğu'ya Çin'den yürüyeceğiz, işbirliğimizi geliştireceğiz" şeklinde konuştu.
Son Dakika › Yerel › Çinliler Türkiye'den Destek İstiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?