SALİH BARAN - Edirne Roman Federasyonu Başkanı ve Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Roman Uygulama ve Araştırma Merkezi Danışma Kurulu Üyesi Erdem Güyümgüler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketiyle Roman toplumuna yönelik bir sahiplenme oluştuğunu söyledi.
Güyümgüler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Roman toplumunun geçmiş yıllarda yaşam içerisinde yasal haklardan yeteri kadar yararlanamadıklarını ifade etti.
Romanlar'a ayrımcılığın başlamasının geçmiş yıllara dayandığını öne süren Güyümgüler, şöyle konuştu:
"Geçmiş yıllarda Türkiye'de Romanlar'a yönelik ayrımcı düzenlemelerin başında 14 Haziran 1934'te yürürlüğe giren 2510 sayılı İskan Kanunu gelmektedir. Bu kanunun 4. maddesi, yaklaşık 72 yıl boyunca Romanlara yönelik kuşkunun, nefretin ve düşmanlığın açık bir göstergesi olarak nam salmıştır. Kanunun 4. maddesi, 'Türk kültürüne bağlı olmayanlar, anarşistler, göçebe çingeneler, casuslar ve memleket dışına çıkartılmış olanlar,Türkiye'ye göçmen olarak kabul edilemezler' ifadesi yer alıyor. Polis disiplinine merasim ve topluluklardaki rolüne ve polis karakolları teşkilatı ile vazifelerine dair talimatnamenin karakol amirlerinin umumi vazifelerinin yer aldığı 134. maddesinde "esaslı bir mesleği olmayan çingeneler' ibaresi de dışlayıcı bulunduğu için 2006 yılında yürürlükten kaldırıldı."
Roman sorunlarına eğilmede "Roman çalıştaylarının" milat olduğunu belirten Güyümgüler, "Türkiye'de bulunan Roman dernekleri ile yapılan çalışmalar sonuncunda hükümet ile Roman sorunlarının çözümü konusunda 'Roman açılımı çalıştayı' yapılmış olup bu sürecin başlangıcı olmuştur" dedi.
Son dönemlerde atılan adımların kendileri için son derece önemli olduğunu ifade eden Güyümgüler, şöyle devam etti:
"Geçmiş yıllarda yok sayılan bir toplumun farklılıklarını teminat altına almış olduğunu görmek bizleri mutlu etti. Romanların da bir değer olduğu vurgulanmasıyla, bizi bugüne kadar yok saymalarının en büyük nedeni bize değer biçmemiş olmaları, bu paketle son bulacaktır. Bu bir başlangıçtır. Bilinmelidir ki bizim de hayata bakış açımız, değerlerimiz, inançlarımız vardır. Bilinmelidir ki bizler de insanız, hepimiz insanız. Başbakanın Romanlar'a da pakette yer vermesi son dönemlerde gelişen ırkçı saldırıların karşısında bir sahiplenme olmuştur ancak tüm bu iyi gelişmelere ek somut eylem planına ihtiyaç duyulduğudur. Enstitünün kurulması, Roman toplumunun sorunlarını çözmek için hükümet yetkilileri, akademisyenler ve Roman toplumunun temsilcilerinin birlikte çalışmaları sevindiricidir."
Güyümgüler, açıklanan paketin ortak yaşama kültürünün geliştirilmesine katkı sağlayacağına inandığını kaydetti. - Edirne
Son Dakika › Yerel › Demokratikleşme Paketi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?