Diyarbakır'da, tarihi surların ve Hevsel Bahçeleri'nin "Dünya Kültür Mirası" olarak tescillenmesi konusunda, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Genel Kurulu'nun vereceği nihai karar bekleniyor.
Onlarca medeniyete ev sahipliği yapan, üstten görünümüyle kalkan balığını andıran, yaklaşık 5 bin 700 metre uzunluğunda, 12 metre yüksekliğindeki tarihi surlar ile 700 hektarlık alanı kaplayan Hevsel Bahçeleri'nin "dünya mirası" listesine girmesi konusunda nihai kararın açıklanacağı UNESCO 39. Genel Kurulu, Almanya'nın Bonn kentinde sürüyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Alan Yönetim Birimi ile Valilik, kentteki tüm kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle yürütülen süreç, komitede yer alan 20'yi aşkın ülke tarafından yapılacak oylamayla sonuçlanacak.
Tüm kesimlerin adeta "tek yürek" olduğu Diyarbakır'daki heyecan, billboardlara da yansıdı.
"NİHAİ KARARI HEYACANLA BEKLİYORUZ''
Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, AA muhabirine, Diyarbakır'ın "Dünya Kültür Mirası" listesine girmesi konusunda iddialı olduklarını söyledi.
"Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinasyonunda, Valilik, Büyükşehir Belediyesi Alan Yönetimi Başkanlığı, danışmanlar, bilim insanları, kentteki tüm kurum ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle hazırlanan dosya için verilecek nihai kararı şehrimiz adına heyecanla bekliyoruz" ifadelerini kullanan Aksoy, UNESCO Dünya Mirası Listesine giden yolda Diyarbakır'ın kültürel varlıklarıyla çok şanslı bir noktada yer aldığını vurguladı.
Aksoy, UNESCO sürecindeki kurumlararası iş birliğinin önümüzdeki dönemde kültürel mirasın korunması ve turizm konusunda yürütülecek çalışmalarla süreceğini kaydetti.
Bu süreçte emeği geçenlere teşekkür eden Aksoy, şunları söyledi:
"Diyarbakır'ın listede yer almasıyla dünya kültür hayatına ve turizmine entegrasyonu daha hızlı sağlanacak ve turizmden alacağımız pay açısından daha umutlu bir şehir olacağız. Surların korunmasının ileri dönemlerde planlı bir şekilde sağlanması için hem yerel hem de uluslararası çalışmaların olacağının bilinmesi bile büyük önem arz ediyor. Sonucun ilimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum."
"ÇOK UMUTLUYUZ''
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak da Diyarbakır surlarının gerçekte bir dünya kültür mirası, Hevsel Bahçeleri'nin de tüm insanlığın mirası olduğunu vurgulayarak, heyecanlı olduklarını söyledi.
Kışanak, surların ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alması gerektiğine işaret ederek, "Fakat bu bir teknik süreç. Dosyalar hazırlanıyor, kararlar veriliyor. Bu nedenle dünya kültür mirası olan tarihi surlarımızın ve Hevsel Bahçelerimizin bu hakkının teslim edilip edilmeyeceği, tescillenip tescillenmeyeceğinin heyecanını yaşıyoruz" diye konuştu.
"Uzun bir süreçten sonra Bonn'daki toplantıda Diyarbakır dosyası da görüşülecek ve karara bağlanacak. Bu toplantının bu tescile vesile olmasını umut ediyoruz. Biz çok umutluyuz" diyen Kışanak, UNESCO'nun yaklaşımının da bu süreçte çok açık olduğunu kaydetti.
Kışanak, kültür mirasının çevresindeki alanın korunmasıyla ilgili UNESCO'nun talebi doğrultusunda geçen ay belediye meclisince alınan karar doğrultusunda tampon bölgeyi, "kültürel miras geçiş alanı" olarak ilan ettiklerini belirtti. İmar planlarının artık buna göre olacağını UNESCO'ya deklare ettiklerini aktaran Kışanak, UNESCO'ya dünya mirasını gölgeleyecek yakınında başka yapıların yükselmeyeceğinin güvencesini verdiklerini, dosya görüşülürken de sözlü savunma yapacaklarını söyledi.
UNESCO sürecinde üzerlerine düşeni yaptıklarını belirten Kışanak, "Olumlu karar çıkacağından, Diyarbakır Surlarının ve Hevsel Bahçeleri'nin dünya kültür mirası listesinde yer alacağından umutluyuz" dedi.
EVRENSEL BİR KONUŞMA ŞEMSİYESİ
Gültan Kışanak, bu sürecin Diyarbakır kültür turizmine çok büyük katkısı olacağına inandığını, kentin bu şekilde ekonomik olarak güçlenerek, surların bütünlüğü ve tarihselliğinin tüm dünya ile paylaşılacağı bir sürecin başlayacağını ifade etti.
Nihai kararın olumlu olması halinde surların ve Hevsel Bahçelerinin evrensel bir koruma şemsiyesi altına alınmış olacağına dikkati çeken Kışanak, şunları kaydetti:
"Herkes bu kültürel mirası koruyacağı taahhüdünü verdi. Bu, hem merkezi hükümetin hem yerel yönetimlerin, kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının bu dünya mirasına gözü gibi bakacağı anlamına geliyor. Bu, tahribatın önleneceği, korumanın güçlendirileceği, restorasyonların aslına uygun yapılacağı bir sürecin de başlangıcı olacak."
Kışanak, nihai karar görüşülürken merkez Sur ve Yenişehir ilçe belediye başkanlarıyla Bonn'da olacaklarını sözlerine ekledi.
"TÜM DÜNYA DİYARBAKIR'I TANIYACAK''
Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Aksu da 2000 yılında başlayan süreçte hükümetin, yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin desteğiyle bugünlere gelindiğini ifade ederek, çok büyük bir heyecan içerisinde olduklarını söyledi.
Aksu, Diyarbakır'ın başta surları olmak üzere tarihi ve kültürel zenginliğinin hak ettiği yerde olmadığına inandıklarını kaydederek, kararın olumlu olması halinde kente dünyanın dört bir yanından turist gelmesini ve yatırım yapılmasını beklediklerini ifade etti.
Diyarbakır'ın dünya mirası tescilini hak ettiğine işaret eden Aksu, şunları söyledi:
"Tüm dünya Diyarbakır'ı tanıyacak. Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin hak ettiği değeri görmesi herkesin en büyük isteğidir. Memleketin bu zenginliğinin herkes tarafından bilinmesi sağlanacak. Buralar hep yanlış tanıtılıyordu. Diyarbakır aslında hep mücevher ve bir hazinedir."
"DİYARBAKIR, TURİZM LİTERATÜRÜNE GİRMİŞ OLACAK''
Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Burç Baysal ise Diyarbakır'ın UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesinin turizm açısından önemli bir referans olacağını söyledi.
Baysal, turizm sektörünün Diyarbakır'daki gelişimi açısından bu süreci işveren örgütleri olarak önemsediklerini vurguladı.
Kararın olumlu sonuçlanmasının tarihi ve kültürel mirasın korunması konusunda bir garanti olacağına dikkati çeken Baysal, "Turizm anlamında Diyarbakır, dünyadaki turizm literatürüne girmiş olacak" dedi.
UNESCO ile ilgili yaptıkları reklam çalışması kapsamında hazırlanan reklamların Ankara ve Diyarbakır'daki billboardlarda yer aldığını belirten Baysal, bu sayede sivil inisiyatifin UNESCO'yu ne kadar istediğini dünya kamuoyuna göstermek istediklerini aktardı.
"TARİHİMİZ YOK OLMAKTAN BU SAYEDE KURTULACAKTIR''
Tarihi Keçi Burcu'nda kafeterya işleten Ramazan Çalış da Diyarbakır'ın tarihi yapılarıyla bir medeniyet şehri olduğunu, bu tescil ile dünyanın farklı yerlerindeki insanların kenti ziyaret ederek, tanıma fırsatı bulacağını belirtti.
"Bu süreç önemli bir süreçtir ve tarihimiz yok olmaktan bu sayede kurtulacaktır" ifadesini kullanan Çalış, kararı heyecanla beklediklerini vurguladı.
Restoran işletmecisi Hatip Özyılmaz da süreci yakından takip ettiklerini ve heyecanlı olduklarını söyledi.
Diyarbakır'ın dünya mirası olarak listede yer almasının turizm ve ekonomik anlamda kente büyük katkı sunacağına dikkati çeken Özyılmaz, olumlu bir karar çıkması halinde tüm dünyanın ilgisinin Diyarbakır'da olacağını dile getirdi.
Üniversite öğrencisi Mizgin Sancar ise sonucu sabırsızlıkla beklediklerini belirtti. Sancar, "Artık bu tanıtımla insanlar korkmadan bu şehre gelebilecek. Kent adını festivaller ve turizmle duyuracak" diye konuştu.
Son Dakika › Yerel › Diyarbakır'da UNESCO Heyecanı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?