Düztabanlığa Ameliyatsız Tedavi - Son Dakika
Yerel

Düztabanlığa Ameliyatsız Tedavi

Düztabanlığa Ameliyatsız Tedavi

Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, yürürken ve merdiven çıkarken zorlanma, ayakların çabuk yorulması ve ayak parmakları üzerinde durmada güçlük çekmek belirtileriyle ortaya çıkan düztabanlığın, ameliyatsız tedavi edilebileceğini bildirdi.

03.09.2014 13:48

Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, yürürken ve merdiven çıkarken zorlanma, ayakların çabuk yorulması ve ayak parmakları üzerinde durmada güçlük çekmek belirtileriyle ortaya çıkan düztabanlığın, ameliyatsız tedavi edilebileceğini bildirdi.

Karaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, düztabanlığın, çocuklarda 3 yaşına kadar görülebildiğini, genetik yatkınlık söz konusu değilse, 10 yaşından sonra bu durumun kendiliğinden düzelebileceğini vurguladı.

Ameliyatın bazı vakalarda şikayetleri önemli ölçüde azaltsa da düztabanlık sorununun genellikle ameliyat dışı tedavilerle ortadan kaldırılabildiğini belirten Karaoğlu, şunları kaydetti:

"Düztabanlığın önemli oranda 3 yaşına kadar görülmesinin en önemli nedeni, ayak tabanındaki yağ yastıkçıklarının ve ayak ile ayak bileğini tutan bağların henüz tam olarak gelişmemiş olmasıdır. Çocuk 8 yaşına geldiğinde ayak şekli büyük ölçüde belli olur. Bunun mutlaka erken dönemde teşhis edilmesi gerekir. Çünkü düztabanlık vakalarının bir bölümü tedavi gerektirmeyen normal fizyolojik yapının bir parçasıyken, diğer bir bölümü de tamamen tedavi gerektiren bir rahatsızlık olabilir. Teşhisin konulmasında ayak yere tam basar pozisyonda çekilen röntgen grafisi de ayrıca tanıda yardımcı olabilir."

Düztabanlığa eşlik eden en sık belirtinin, içe basma olduğunu ifade eden Karaoğlu, ayağın yük taşıma yeteneğinin bozulması, ayak yapısında iç tarafa yük binmesine ve bu sebeple ayakta içe basma sorununun olmasına yol açtığını dile getirdi.

Ayrıca yürüme ile artan ağrı, akşam saatlerinde oluşan kaval kemiği ağrısı, bel problemlerinin tetiklenmesi, erken yorulma ve spor problemlerinde azalma gibi durumların da düz tabanlık belirtileri olduğunu belirten Karaoğlu, şunları anlattı:

"Tedavinin gecikmesi kalıcı sakatlık nedeni olabilir. Düztabanlığın tedavisi için ortopedi ve travmatoloji uzmanından yardım alınması gerekir. Ağrısız düztabanlıkta tedavi ihtiyacı söz konusu değildir. Ağrılı olanlarda ise ayakkabı modifikasyonu, ayak kavisini destekleyen tabanlık veya ortez kullanımı, ağrıyı hafifleten antienflamatuar tedavi kullanımı, istirahat ve buz yapılması, fizik tedavi seçenekleri uygulanır. Cerrahi yöntemler, ağrıyı hafifletmede ve kemik dizilimini geliştirmede yardımcı olabilir." - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Düztabanlığa Ameliyatsız Tedavi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement