El Emeği Yorganı İnternetten Pazarlıyor - Son Dakika
Yerel

El Emeği Yorganı İnternetten Pazarlıyor

Kilis'te uzun yıllardır yorgancılıkla geçimini sağlayan ustalar işlerin eskiye göre çok düştüğünü, mesleğe ilginin kalmadığını belirterek kendilerinin mesleğin son temsilcileri olduğunu ifade ed...

18.11.2013 11:47

KEMAL KARAGÖZ - Kilisli yorgancı, fabrikasyon üretime rağbet artınca büyük emekle hazırladığı el emeği ürününü internet üzerinden pazarlamaya başladı.

Kentte uzun yıllardır yorgancılıkla geçimini sağlayan ustalar işlerin eskiye göre çok düştüğünü, mesleğe ilginin kalmadığını belirterek kendilerinin yorgancılık mesleğinin son temsilcileri olduğunu ifade ediyor.

Gelişen teknolojiye paralel yeni ürünlerin piyasayada yer almasının ise büyük emek harcanaraka hazırlanan yorgana ilginin azalmasına neden olduğu belirtiliyor.

Bir zamanlar birçok ailenin yorgancılık yaparak geçimini sağladığı Kilis'te nakışı, kılıfı ve dikimi ayrı ayrı ustalar tarafından hazırlanan ürünler, farklı renk ve desenlerde satışa sunuluyor.

Yorgancı Aziz Akkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğini 45 yıldır sürdürdüğünü belirtti.

Eskiye oranla satışlarda düşüş yaşadıklarını ifade eden Akkaya, şöyle konuştu:

"Eskiden el işi yorganlarımız oldukça rağbet görüyordu. Şimdi fabrikasyon işleri çıkınca satışlarımız çok düştü. Ancak bu ürünü bilen veya birilerinin tavsiye ettiği kişeler bize gelip talepte bulunuyor. En iyi yorgan fiyatı 80 liradan satışa sunuyoruz. Bunun yanında 300 lira değerinde Osmanlı desenli yorganlarımız da mevcut. Kadifesi ve işlemesine göre fiyatları değişiyor. Bizim yorganlarımız el emeği ve göz nurudur."

Eskiden atölyelerinde 35 kişinin çalıştığını anlatan Akkaya, şartların değişmesinden dolayı şimdi yanında çalışacak çırak bulamadığını dile getirdi.

Yorgana talep azalınca farklı yöntemleri denemeye başadıklarını aktaran Akkaya, "Teknolojiye yenildik ama biz de interneti değerlendirmeye başladık. Kendimize ait bir sitemiz var. Gerek bölgeden gerekse farklı illerden bu yolla ulaşanlar oluyor. Biz de teknolojiyi bu şekilde kullanmış oluyoruz. Aldığımız siparişleri de kargoyla sahiplerine ulaştırıyoruz" dedi.

Bir dönem başta Suudi Arabistan olmak üzere Almanya gibi ülkelere satış yaptıklarını ifade eden Akkaya, yurt dışındaki potansiyeli değerlendirmek istediklerinin altını çizdi.

Mehmet Kaya ise özellikle Osmanlı desenli yorganların ilgi gördüğünü belirtti. - Kilis

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel El Emeği Yorganı İnternetten Pazarlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement