Engelliler, "Engelli Rapor Yönetmeliği'nin Gözden Geçirilmesini İstiyor - Son Dakika
Yerel

Engelliler, "Engelli Rapor Yönetmeliği'nin Gözden Geçirilmesini İstiyor

Engelliler, "Engelli Rapor Yönetmeliği\'nin Gözden Geçirilmesini İstiyor

Osmaniye'de engelliler "Engelli Rapor Yönetmeliği"nin gözden geçirilmesini istedi.

02.05.2013 09:38

Osmaniye'de engelliler "Engelli Rapor Yönetmeliği"nin gözden geçirilmesini istedi.

Osmaniye'de faaliyet gösteren 7 Ocak Engelliler Spor Kulübü Derneği, 6 Nokta Körler Derneği ve İşitme Engelliler Spor Kulübü Derneği, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası öncesi engellilerin sorunlarını dile getirdi.

Dernekler adına açıklama yapan 7 Ocak Engelliler Spor Kulübü Derneği Başkanı Muttalip Altun, engelli vatandaşlarıın 'engelli' olduklarını kanıtlayabilmesi için mutlaka devlet hastanelerinden Sağlık Kurulu Raporu almaları gerektiğini belirterek, "Örneğin herhangi bir işe girebilmek, ehliyet almak, engelli maaşı alabilmek, engelli protezi kullanımı için mutlaka sağlık kurulu raporu gerekmektedir. Ancak bu konuda büyük sorunlar yaşanmaktadır. Rapor yönetmeliğindeki uygulamada, söz konusu raporun alınacağı alana göre yüzde oranı değişmektedir. Örneğin engelli bir kişi işe girebilmek için aldığı raporda engellilik durumu yüzde 50 olmalı. Ancak maaş alabilmek için aldığı raporda bu oran yüzde 40, yüzde 60 veya daha değişik oranlarda aşağı ve yukarı olarak değişmektedir. Oysaki kişinin engeli aynıdır ve bu nedenle raporun oranının değişmemesi gerekir" dedi.

Bir diğer konunun ise Engelli olmasına rağmen yüzde 40'ın altında rapor verilen vatandaşların büyük sıkıntı yaşamakta olduğunu ifade eden Altun, "Çünkü devlet yüzde 40'dan aşağı alınan raporu engelli olarak kabul etmemektedir. Bu durum özellikle işe girmede çok büyük bir problem oluyor. Görünüşte Engelli olmasına rağmen, raporu yüzde 40'dan aşağı olan engelliler, işveren tarafından sağlam olarak kabul edilmiyor. Fakat bu durum devlet açısından ise engelli sayılmıyor. Yani sağlam olarak kabul ediliyor. Bu nedenle bu tür engelli vatandaşlarımız adeta deyim yerinde ise Arasat'ta kalmış kul durumuna düşüyorlar. Kısacası önümüzdeki günlerde kutlanacak Türkiye Engelliler Haftası'na yaklaşılırken, devlet büyüklerimizin klasik kutlamalar yerine asıl bu tür sorunlara çözüm getirmesini ve kalıcı çözümler üretmelerini bekliyoruz" şeklinde konuştu. - OSMANİYE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Engelliler, 'Engelli Rapor Yönetmeliği'nin Gözden Geçirilmesini İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement