Enkazda Çocukları Ölen Milletvekili, Hayatını Depremle Mücadeleye Adadı - Son Dakika
Yerel

Enkazda Çocukları Ölen Milletvekili, Hayatını Depremle Mücadeleye Adadı

Marmara Depremi'nde enkazdan çıkartılan ve 2 çocuğunu kaybeden AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, TBMM çatısı altında kaçak ve hasarlı yapılara karşı mücadelede etkin görev alıyor Milletvekili Şeker: "Eşimle çok büyük acılar yaşadık.

16.08.2014 13:22

METİN GİRGİN - Kocaeli'de, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde yıkılan evlerinin enkazından çıkartılan, 2 çocuğunu kaybeden AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, TBMM çatısı altında kaçak ve hasarlı yapılara karşı mücadelede etkin görev alıyor.

Depremde Başiskele ilçesindeki evinin yıkılmasıyla kızları 9 yaşındaki Merve ve 10 yaşındaki Tuba'yı kaybeden, eşiyle enkaz altından yaralı kurtarılan Harita Kadastro Yüksek Mühendisi Şeker, 2004 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin meclis üyeliğine seçildi. İmar Komisyonu Başkanlığı görevine getirilen Şeker, kaçak ve hasarlı yapılara karşı mücadele etti.

Şeker, 2011'de Kocaeli'den milletvekili seçilerek, TBMM Bayındırlık ve İmar Komisyonu üyesi olarak, depremlerde olumsuzlukların önüne geçmek için birçok yasa ve kanunun çıkmasında etkin rol üstlendi.

Şeker, AA muhabirine, eşiyle büyük acılar yaşadığını, depremi unutmanın mümkün olmadığını söyledi.

Marmara Depremi'nin ülke için milat olduğuna dikkati çeken Şeker, şöyle devam etti:

"O günden sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesinde meclis üyesi oldum. Mesleğim gereği de İmar Komisyonu Başkanlığı görevinde bulundum. Öncelikle Kocaeli'nin planlamasını yaptık. Altyapıyla jeolojik çalışmaları gerçekleştirdik. Neresi fay hattı, neresi alüvyon ve çökme bölgesi, bunları tespit ettik. Fay hattı, sel baskını ve dere yatakları üzerinde kalanlar tamamıyla boşaltıldı, yapılaşmadan ayıklandı. Şimdi de artık sağlıksız ve güvensiz konutların yenilenmesi çalışması devam ediyor."

Marmara Depremi'nde 17 bin kişinin hayatını kaybettiğini, binlerce binanın yıkıldığını, 21 milyar dolara yakın ekonomik kayıp olduğunu hatırlatan Şeker, maddi kayıpların zaman içinde giderildiğini ancak can kayıplarını gidermenin mümkün olmadığını kaydetti.

Şeker, şunları kaydetti:

"TBMM'de imar komisyonunda aktif görev yapıyoruz. Mecliste çıkardığımız Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşüm Yasası, bu tedbirlerin başlangıç anayasası oldu. Kentsel dönüşüm, doğal afetlerle ilgili gerçekten önemli bir konu. Tıbbi olarak açıklamak gerekirse, bu 'koruyucu hekimlik' görevi görüyor. Şehirdeki hastalıklı, şehirleşmeye, yapılaşmaya, kullanımı müsait olmayan binaların önceden tespit edilip, gerekli tedavilerin, düzenlemelerin ve güçlendirmelerin yapılması çok önemli. Gerekiyorsa o parçayı oradan çıkartıp, yenisinin yapılması. 'Kentsel dönüşüm' dediğimiz bu.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince 9 bin 800'ün üzerinde depreme ve doğal afetlere dayanıklı yeni konut inşa edildi. Bu konutlar inşa edilirken, 3 bine yakın gecekondu yıkıldı, ayrıca TOKİ de bölgede bin 850'nin üzerinde konut yaptı. Bakanlar Kurulu Kararı ile yaklaşık 40 vilayette 106 kentsel dönüşüm bölgesi, yani riskli alanlar ilan edildi. Yeni planlamalarla buralar yeniden yapılacak. Bu bölgelerde yaklaşık 41 binin üzerinde riskli bina tespiti yapıldı. Yani 120 binin üzerinde daire ve iş yeri. Yasa gereği lisanslı bürolar bu tespitleri yapıyor. vatandaş isterse kendisi bizzat o kentsel dönüşümü yapabiliyor. İsterse de belediye, bakanlık veya TOKİ eliyle de yapılabiliyor."

" Türkiye'nin çok önemli sanayi tesisleri birinci derece deprem bölgesi üzerinde"

Türkiye sanayisinin yüzde 75'i, nüfusunun yüzde 70'inin birinci derece deprem bölgelerinin üzerinde bulunduğuna dikkati çeken Şeker, ülke ekonomisi ve bütçesine yüzde 14 civarında katkı sağlayan Kocaeli'nin aynı kuşakta yer aldığını dile getirdi.

"Plansız gelişme olduğu için maalesef yanıcı, patlayıcı dolum tesislerinin olduğu bölgede konut alanları var" diyen Şeker, "Körfez ilçesindeki Samsunlular Mahallesi'nde yerleşim alanı var. Bakanlar Kurulumuzdan riskli alan olarak oranın kararı çıkarıldı. Şu anda belediye buna benzer çalışmalar yapıyor. Sanayi tesislerinin olası depreme dayanıklı hale getirilmesi, yangının çıkmasını önlemeye yönelik konularda da bakanlığımız ve Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz çalışmalarını sürdürüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kocaeli'de 427  binanın kontrolünün yapıldığını ve riskli bina olarak tespit edildiğini aktaran Şeker, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu, bin 226 daire' demektir. Aslında bu, Kocaeli için çok az. Özellikle 1999 depreminden önce yapılmış binaların, benim şahsi kanaatim en az yüzde 70-80'inin riskli olduğunu düşünüyorum. Bundan sonra bu şiddetteki olası depremde birçok binanın yıkılacağını düşünüyorum. Yani vatandaşlarımızın şunu düşünmesi lazım. En sevdiği, çocuğu, annesi, babası, kardeşi, yakınları ve dostuna, kendi binasının mezar olmasını istemiyorsa, bu yasadan istifade etmesi lazım. Devlet olarak vatandaşın yanındayız. Vatandaşımızın burnunun kanamasını istemiyoruz.

Diğer siyasi partilerin destek olması lazım ama maalesef bu konu üzerinde ciddi siyaset yaptıklarını görüyoruz. İnsan üzülüyor." - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Enkazda Çocukları Ölen Milletvekili, Hayatını Depremle Mücadeleye Adadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement