Ermenek'te Kömür Ocağında İşçilerin Mahsur Kalması - Son Dakika
Yerel

Ermenek'te Kömür Ocağında İşçilerin Mahsur Kalması

Ermenek\'te Kömür Ocağında İşçilerin Mahsur Kalması

MHP Kütahya Milletvekili Işık: "Bu maden kazasında yeraltında kalan 18 vatandaşımızın ailelerine, geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

30.10.2014 15:17

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, Karaman'ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden kazasında yeraltında kalan işçilerle ilgili, "Bu maden kazasında yeraltında kalan 18 vatandaşımızın ailelerine, geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İnşallah en kısa sürede sağ salim kurtulmaları yönünde, her ne kadar ümitlerimiz azalsa da Allah'tan ümit kesilmez düşüncesiyle onların sağ çıkmasını bekliyoruz" dedi.

Işık, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin şu anda en önemli gündem maddelerinden birisinin, Karaman'ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden kazası olduğunu söyledi.

Yeraltında mahsur kalan 18 işçinin çıkartılmasına yönelik çalışmalar devam ettiğini ve işçilerin akıbetlerine yönelik tedirgin bekleyişin sürdüğünü belirten Işık, "Öncelikle bu maden kazasında yeraltında kalan 18 vatandaşımızın ailelerine, geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İnşallah en kısa sürede sağ salim kurtulmaları yönünde, her ne kadar ümitlerimiz azalsa da Allah'tan ümit kesilmez düşüncesiyle onların sağ çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Işık, bu vesileyle son "torba kanun"da madenlerle ilgili yapılan düzenlemeye değinerek, bunun akabinde gelen birtakım sıkıntıları paylaşmak istediğini dile getirdi.

"Torba kanun"da, maden işçilerine yönelik olarak, asgari ücretin iki katı düzeyinde bir maaş, sosyal güvenlik primlerinin o oranda artırılması, tazminatlarının artırılması ve kömür işletmelerinde devlet hakkının iki katına çıkarılması gibi düzenlemeler getirildiğini hatırlatan Işık, şöyle konuştu:

"Bunlar, Soma'daki facianın ardından işçilerimiz adına yapılmış önemli haklardı. Buna, iktidarı ve muhalefetiyle TBMM'de grubu bulunan tüm partiler destek verdi. Ancak o düzenlemeler yapılırken madenlerle ilgili olarak o gün hükümete, MHP milletvekili olarak uyarılarımızı yaptık. Tedbirlerin alınması yönündeki önerilerimizi sunmuştuk. Nitekim bu düzenlemeler yürürlüğe girdikten sonra Türkiye genelinde birçok kömür işletmesi kapanmak durumunda kaldı. Kendi ilimizdeki Gediz Gökler beldesindeki çalışan işletmelerin verilerini paylaşmak istiyorum. Eski haliyle ortalama bir ton kömür 140 liraya mal olurken, 160 liraya ortalama tonu satılıyordu. İşletmeler ve işçiler yıllarca bu kar marjıyla yıllarca ayakta durabilmişlerdi. Ancak son düzenlemelerden sonra yeraltı kömür işletmelerinde, kömür maliyetleri ortalama yüzde 50 artınca, 140 liraya mal olan kömür, ortalama 200-210 liraya mal oldu. Bu şartlarda 160 liraya piyasaya kömür çıkarılması mümkün olmadı."

Işık, bu durumun ortaya çıkmasıyla birçok işletmelerin kapandığını savundu.

Gediz, Gökler beldesinde yaklaşık 700 işçinin, Kütahya genelinde ise bine yakın işçinin yaklaşık 1,5 aydır işsiz kaldığını anlatan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

" Zonguldak, Konya, Manisa başta olmak üzere Türkiye genelinde de yaklaşık 10 binden fazla  işçinin, bu düzenlemelerden sonra maden işletmelerinde çalışmadığı gerçeğiyle karşı karşıya kalındı. Geçen hafta çarşamba günü TBMM'de bunu gündeme taşıdım. Artan maliyetler nedeniyle iş yerlerinde ortaya çıkan ek yüklerin, devlet tarafından karşılanması yönünde bir çözümün, acilen yeniden TBMM'de gündeme getirilmesi talebimizi ilettik." - Kütahya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ermenek'te Kömür Ocağında İşçilerin Mahsur Kalması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement