Esogü'de 'Kanserde Erken Teşhis' Semineri - Son Dakika
Yerel

Esogü'de 'Kanserde Erken Teşhis' Semineri

Esogü\'de \'Kanserde Erken Teşhis\' Semineri

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mezunlar Derneği, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve ESOGÜ Tıp Fakültesi Onkoloji Anabilim Dalı işbirliğiyle “Kanserde Erken Teşhis” konulu seminer düzenledi.

07.04.2014 18:25

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mezunlar Derneği, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve ESOGÜ Tıp Fakültesi Onkoloji Anabilim Dalı işbirliğiyle "Kanserde Erken Teşhis" konulu seminer düzenledi.

ESOGÜ Tıp Fakültesi Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Dinçer ve KETEM'den Dr. Füsun Kahya'nın konuşmacı olarak katılımıyla Prof. Dr. Necla Özdemir Salonu'nda gerçekleşti. İlk konuşmacı Dr. Füsun Kahya, öncelikle KETEM hakkında bilgiler verdi. KETEM'in toplumda kanser konusundaki duyarlılığı artırmayı, hastaların tedavi şansını yükseltmeyi ve kanserden ölüm oranını azaltmayı amaçladığını belirten Dr. Füsun Kahya, ülkemizde en yaygın kanser türlerinin erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanseri olduğunu söyledi. Kanserin 100'den fazla türü olduğunu ve erken teşhisin hayat kurtardığını ifade eden Dr. Füsun Kahya, kanserle savaşın aşamalarının önleme, tarama-erken teşhis ve tedavi olduğunu kaydetti. Daha sonra meme, rahim ağzı, prostat ve kolon kanserleri ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Dr. Füsun Kahya; çevresel faktörlerden korunma, stresten uzak durma, beslenmeye dikkat etme, gereksiz ilaç kullanmaktan kaçınma ve güneşin zararlı etkilerinden korunmanın kanserden korunmanın bazı yolları olduğunu ifade ederek konuşmasını tamamladı.

Doç. Dr. Murat Dinçer, tarih boyunca insan ömrü uzadıkça kansere yakalanma sıklığının arttığını belirterek, modern yaşam tarzının da kanser görülme sıklığını artırdığını ifade etti. Tüm kanser türlerinin üçte ikisinin potansiyel olarak önlenebilir nitelikte oluşuna dikkat çeken Doç. Dr. Murat Dinçer, önemli olanın erken teşhisle toplumun bilinçlendirilmesi olduğunu söyledi.

ESOGÜ Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. M. Bilginer Gülmezoğlu ise, kanserde önemli olanın geç kalmamak olduğunun bir kez daha altını çizerken, semineri izlemeye gelen tüm katılımcılara ilgileri için teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. M. Bilginer Gülmezoğlu Doç. Dr. Murat Dinçer'e ve Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Yavuz Selim Küçük Dr. Füsun Kahya'ya plaket takdiminde bulundu. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Esogü'de 'Kanserde Erken Teşhis' Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement