Evlilik ve aile terapisti William J. Hiebert, evlilik sözleşmesinin çiftler arasında adaleti sağlayan, sağlıklı bir uygulama olduğunu söyledi.
ABD'de 40 yıldan bu yana evlilik ve aile terapisti olarak çalışan, adına enstitü kurulan Hiebert, Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'ndeki (YÜSEM) Evlilik ve Aile Terapistliği Eğitimi Sertifika Programı kapsamında Türk psikologlara eğitim verdi.
Hiebert, evlilik sözleşmelerinin geçerli olabilmesi için ABD'de en başta çiftlerin mal varlıklarını açık ve net bir biçimde beyan etmesi gerektiğini ifade etti.
Çiftlerin evlilik süresince maddi getirilerinin farklı olabileceğine işaret eden William J. Hiebert, şöyle konuştu:
"Evlilik sözleşmelerine göre işler yolunda gitmezse yani çiftlerin boşanması söz konusu olursa maddi olarak fazla getiri sağlayan kişinin, 'benim elde ettiğim getiriyi senin alman hakkaniyetli olmaz' deme hakkı vardır. Bu durum, zaten çiftler arasında adaleti sağlayan, sağlıklı bir uygulama. Öte yandan ABD'de ailelerin paralarını belli kişilerden saklı tutma hakları da mevcuttur. Örneğin kızınız veya oğlunuz boşandı ve siz çocuğunuzun boşandığı kişiden mal varlığınızı saklı tutma hakkına sahipsinizdir."
"Evlilik zaten diplomatik bir kurum"
Evlilikleri "dünya üzerindeki en diplomatik kurumlar" olarak nitelendiren Hiebert, evlilik yaşının büyük önem taşıdığını kaydetti.
Erken yaşta evliliğin çok riskli olduğuna değinen William J. Hiebert, "Batı dünyasında yapılan araştırmalar bize gösteriyor ki 26 yaşından önce yapılan evliliklerin boşanmayla sonuçlanma olasılığı çok daha yüksek. Çünkü 20'li yaşlarda vereceğin karar 30'lu yaşlarda vereceğin karardan çok daha farklı oluyor" dedi.
Eğitim seviyesinin de evlilikte belirleyici olduğunu dikkati çeken Hiebert, "ABD'de lise mezunu olmayan nüfusa baktığınız zaman her 2 evlilikten 1'inin bittiği görülür. Ancak lise ve üstü mezunların oranına baktığınız zaman 6 çiftten 5'inin evliliklerinin sürdürdüğü görülür. Bunların yanı sıra kişinin özgüven sahibi olması, bağlılık ve bağımlılık arasındaki farkları bilmesi de çok önemli" ifadelerini kullandı.
Mükemmel evliliğin net bir tarifi olmadığını da belirten Hiebert, esas olan konunun "mükemmel uyum" olduğunu, çiftlerin birlikte çözüm arayışına girmesi gerektiğini dile getirdi.
Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu ise kamuoyunda "evlilik sözleşmesi" olarak bilinen sözleşmenin, kanunumuzda "mal rejimi sözleşmesi" olarak adlandırıldığını kaydederek, bu sözleşmenin evlilik sonrasında da imzalanabileceğini ifade etti.
Son Dakika › Yerel › Evlilik ve Aile Terapistliği Eğitimi Sertifika Programı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?