Fethiye'de Helal ve Sağlıklı Gıda Anlatıldı - Son Dakika
Yerel

Fethiye'de Helal ve Sağlıklı Gıda Anlatıldı

Fethiye\'de Helal ve Sağlıklı Gıda Anlatıldı

Fethiye Belediyesi Kültür Merkezinde 6 Mart Cuma günü Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Çeker Hocanın sunumuyla “Helal ve Sağlıklı Gıda” konulu konferans gerçekleştirildi.

09.03.2015 11:53

Fethiye Belediyesi Kültür Merkezinde 6 Mart Cuma günü Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Çeker Hocanın sunumuyla "Helal ve Sağlıklı Gıda" konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferansa Ak Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Doğan, İlçe Müftüsü Oğuzhan Kadıoğlu, Ak Parti Muğla Milletvekili aday adayı Muhittin Kayabaş, Fethiye AKÇEV Gençlik Derneği Başkanı Ali Sert ve üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

İstiklal Marşı, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve Fethiye AKÇEV Dernek Başkanı Ali Sert'in açılış konuşmasını yapmasının ardından, Prof. Dr. Orhan Çeker Hoca, "Helal Beslenme, helal beslenmenin ekonomik ve dini boyutları" konularına değindi.

Neden helal gıda sorusunu iki boyutta ele alan Prof. Dr. Çeker ekonomik boyutunu şöyle açıklıyor: "Ekonomik açıdan özetle durum şu: Dünyada gıda pazarı 3 trilyon dolar. Bunun 1,2 trilyonu helal gıda pazarını oluşturuyor. Dünya milli gelirinin % 5'i kadarı gıda konusunda dönüp dolaşıyor. Tabii ki her ekonomik ortamda ağzı sulanan beyaz adam bu müthiş pazardan da ciddi pay almak istiyor. Bu pazardan pay almanın yolu ise helal gıda ve helal gıda sertifikasından geçiyor. Helal gıda söyleminin gündemde olmasının bir sebebi bu. 7 milyarlık Dünya nüfusunun yaklaşık olarak 1,8 milyarı kendisini İslam'a ait sayan kesimden oluşuyor. Bu rakamlar bize helal gıda olayının boyutları hakkında ciddi bilgi takdim ediyor. Hal-i hazırda helal gıda sertifikası vermekle meşgul 300'ün üzerinde kuruluş var. İlginçtir ki bunun 70 civarındaki kuruluşu Gayr-i Müslimlere aittir. Onun içindir ki "helal kesim domuz" damgasıyla karşılaşabiliyorsunuz. Domuzu, adabına uygun kesilmediği için Müslümanın onu yemediğini sanıyor. Bize düşen şey, hayırlı yoldaki gayretten vaz geçmemek, sebat ve tevekkülle yola devam etmek. Sertifika piyasasında dönen para ise 660 milyon avro olarak tahmin ediliyor. Helal gıda akademisyen grubumuzun tespitlerine göre dünya üzerinde mevcut doğal gıda ancak 1,5- 2 milyara yetiyormuş. Geride kalan 5 milyar insanı ne ile doyuracağız, düşüncesi üreticileri sanayi ürünü gıda üretimine yönlendirmiştir."

Helal gıda konusunun önemli diğer yanı dini hassasiyettir diyen Prof. Dr. Çeker: "Helal gıda konusunda en hassas millet Yahudilerdir. Müslümanlar 2. sırada gelmektedir. Hristiyan ve Budistlerde helal gıda diye bir anlayış kalmamış, aslında var idi ise de yok edilmiştir. Hz. İsa'nın hela gıda konusunda bir şey getirmemesi mümkün değildir. Hristiyanlar bu konuyu ciddi ciddi düşünmelidir. Maalesef bu 2 millet için biyolojik olarak yenebilen her şey mübah sanki. Bu bakımdan yurt dışına çıkan insanımıza diyoruz k: Yahudi ve Hristiyan yiyeceği arasında kalırsanız Yahudi'ninkini tercih edin" dedi.

Program sonunda AK Parti Milletvekili Ali Boğa tarafından Prof. Dr. Orhan Çeker'e plaket takdim edildi. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Fethiye'de Helal ve Sağlıklı Gıda Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement