Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, hamileleri beslenme konusunda uyardı.
Besin zehirlenmesinin su ve kirli gıdalar yoluyla bulaşan, ani başlayan, salgınlar oluşturabildiği gibi bir kişiyi de etkileyebilen halk sağlığı sorunu olduğunu anlatan Op. Dr. Aslı Alay, gebeler, bebekler ve yaşlıların risk grubunda olduğunu belirtti.
Gebelik döneminde bazı bakterilere dikkat çeken Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, şu bilgileri verdi:
1- SALMONELLA: Çiğ veya iyi pişmemiş tavuk, yumurta, pastörize edilmemiş süt ile bulaşabilir. Sokak sütleri oldukça risklidir. Bu nedenle pastörize günlük süt kullanın, riskli gıdaları uygun süre ve ısıda pişirin. Hastalık çoğunlukla kendiliğinden 4-7 günde geçer. İshal, ateş ve kusmaya yol açar. Ancak gebeler, yaşlılar, bebekler daha ağır seyredebileceğinden hastanede gözlem altında tutulmalıdır.
2- CLOSTRİDİUM PERFRİNGES: Et ve et ürünleri, et suyu, kümes hayvanlarının ürünleri ile bulaşır. Özellikle yaz döneminde pişirilen yiyeceklerinizi oda ısısında saklamayın. Mutlaka buzdolabına yerleştirin. Çünkü bu bakteri pişirilmenin ardından soğumaya bırakılan etlerin üzerinde kolayca ürer. İshal ve kusmaya yol açar.
3- STAFİLOKOK: Et ve süt ürünleri ile bulaşır. Tavuklu hamburger, salam, mayonez, krema, yumurtalı salataların içinde kolayca üreyebilir. Kusma ve ishale yol açar. Karın ağrısı eşlik edebilir. Belirtiler 1-2 gün içinde kaybolur.
4-CLOSTRİDİUM BOTULİNUM: Usulüne uygun yapılmayan konserve besinlerle bulaşır. Öykü önemlidir. Ciddi bir hastalıktır. Ölüme dahi yol açabilir. İshalde yapabildiği gibi yutma güçlüğü, boğaz ağrısı, çift görme gibi belirtiler görülebilir. Tedavi antitoksin verilmesi ile sağlandığından erken tanı hayat kurtarır.
5-VİBRİO CHOLERAE (KOLERA): Kabuklu deniz hayvanları ile bulaşır. İshal, kusma ve ateş yapar.
6- E.COLİ: Dışkı ile kirlenmiş sular, iyi pişmemiş et ürünleri, pastörize edilmeyen sütler ile bulaşır. Ateş, ishal, kusma yapar.
7- YERSİNİA ENTEROCOLİTİCA: Çiğ süt, dondurma ve domuz et ile bulaşır. Ateş, ishal ve kusma yapar.
8- SHİGELLA: Et, süt ve iyi yıkanmamış sebzeler ile bulaşabilir. Bulantı, kusma, karın ağrısı, ateş ve bazen kanlı ishal görülebilir. Belirtilerin düzelmesi uzun sürer. Özellikle gebeler bu dönemde dikkatli izlenmeli hastanede takip edilmelidir. Bebeğe zarar vermeyen uygun antibiyotikler kullanılmalıdır.
9- CAMPYLOBACTER JEJUNİ: Sık karşılaşılan süt ve süt ürünleri, yeterli pişirilmeyen tavuk eti ile bulaşan bir bakteridir. Ateş, baş ağrısı, karın ağrısı, halsizlik ve ishale yol açar. Bazen kanlı dışkılamaya neden olabilir. - ERZURUM
Son Dakika › Yerel › Gebelik Döneminde Bu Bakterilere Dikkat ! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?