Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Doç. Dr. Gökalp Öner, kadınlarda görülen rahim ve idrar torbası sarkmasının idrar kaçırmaya ya da uzun süreli bel ve bacak ağrılarına neden olabileceğini söyledi.
Doğumda zorlanma ve menopoz sarkma nedeni
Sarkma şikayetinin doğum yapan kadınların yaklaşık yüzde 35'inde, 70 yaşından sonra da her 2 kadından 1'inde görüldüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Gökalp Öner, "Sarkmalara bağlı olarak ortaya çıkan şikayetler arasında kasık ağrısı, vajenden kitle sarkması, vajinal hassasiyet, sırt ve bacak ağrısı, idrar veyagayta kaçırma, cinsel fonksiyon bozuklukları, tekrarlayan enfeksiyonlar ve idrar yapamama yer almaktadır. Özellikle idrar yapamama, sık idrar yolu enfeksiyonlarına ve rahim ağzında yaralara neden olabilmektedir. Rahim veya idrar torbası sarkması cerrahi ile tedavi edilmekte, bunların % 30'u için de çoğu zaman tekrarlayan operasyonlar gerekmektedir." diye konuştu.
Kapalı yöntemle yapılan ameliyatlar daha konforlu
İdrar torbası sarkması ameliyatının kesinlikle ertelenmemesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Gökalp Öner, yaş ilerledikçe dokuların yaşlanmasından dolayı sarkmaların daha da artacağını ifade etti. Ortalama 15 dakika sürecek bir ameliyat ile rahim sarkması sorununun ortadan kalkacağını da belirten Doç. Dr. Gökalp Öner, "Bu ameliyatlar kapalı yöntemle yapılarak rahim korunmaktadır. Rahimin alınmadığı kapalı yöntemle yapılan ameliyatlarda sarkmanın tekrarlanmadığı görülmektedir. Bu ameliyatlardan sonra geçmeyen bel ve bacak ağrısı olan kadınların şikayetlerinin dramatik olarak iyileştiği belirlenmekte, hayat kalitesi yükselmektedir." dedi.
İdrar kaçırmanın nedenleri ek hastalıklar olabilir
Sarkma ameliyatlarının vajinal daraltma ameliyatları ile birlikte yapılabildiğini kaydeden Doç. Dr. Gökalp Öner, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Öte yandan, bu ameliyatlar idrar torbası sarkması olan hastalarda ise tedaviye yönelik gerçekleştirilmektedir. Diyabet, enfeksiyon, nadiren idrar yolu veya torbasında kanser oluşumu gibi ek hastalıklar, idrar kaçırmanın nedeni olabilmektedir. Bu sorun nedeniyle idrar torbasında fazla idrar kaldığından sık idrar yolu enfeksiyonları ortaya çıkmaktadır. Bazen bu sorun böbrek sağlığını bozacak düzeye de ulaşabilmektedir."
Doğum öncesinde yapılan Kegel egzersizleri sarkmayı engelliyor
Gebelik döneminde, doğuma hazırlık için yapılan Kegel egzersizlerinin sarkmayı engellediğini söyleyen Doç. Dr. Gökalp Öner, "Ayrıca bu egzersiz, menopoz döneminde de sarkmalara karşı koruyucu niteliktedir. Kegel egzersizi günlük hayatta kolaylıkla yapılabilen bir egzersizdir. Günde 4 kez yapıldığında sarkmaların nedeni olan zarar görmüş vajen etrafındaki kaslar toparlanmaktadır. Doğum öncesi yapıldığında ise bu kasların yırtılma olasılığı en aza inmektedir. Kegel egzersizini en az 3 ay yapan kadınların yaklaşık yarısında idrar kaçırma şikayetlerinin azaldığı görülmüştür. Ancak bu kasların tamamen yırtıldığı ve sarkmaların ileri evre olduğu durumlarda cerrahi kaçınılmazdır. Pelvik taban denilen tüm cinsel organların yerinde tutunmasını sağlayan yapıların tekrar düzeltilmesi önemlidir." ifadelerini kullandı.
Kegel egzersizi nedir?
Pelvik tabanı oluşturan kasları kuvvetlendirmek için uygulanan egzersizlere kegel ya da pelvik taban egzersizi denilir. Pelvisteki kas yapısının yeterli sayıda ve gereken aralıklarda kasıp, gevşetme ile yapılan egzersizler ile de tanımlanabilir. Bu egzersizleri yapmadaki amaç, pelvik kasları güçlendirmek, bir kere kasılma ile istenilen kasılma işlemini gerçekleştirene kadar bu egzersizi devam etmek, pelvik kaslarının yaşın ilerlemesi ile oluşan gevşeme sorununu mümkün olduğunca geciktirmek, pelvik kasların uyum içinde çalışmasını sağlamak, kas aktivitesini işlem öncesi veya sırasında idrar yapmayı ve büyük abdest yapmayı sağlayabilmek, bütün bunların hepsini bir arada düzenli bir şekilde yapabilmektir. - KAYSERİ
Son Dakika › Yerel › Geçmeyen Bel ve Bacak Ağrısının Nedeni Rahim Sarkması Olabilir - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?