Genel Sağlık Sigortası Uygulaması - Son Dakika
Yerel

Genel Sağlık Sigortası Uygulaması

Berberoğlu, "Yeşil kart vizesi dolanlar, part time çalışanlar gelir testini 31 Ocak tarihine kadar yaptırmalı."

12.01.2012 16:40

Rize Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Muammer Berberoğlu, yeşil kart vizesi dolanların, part time çalışanların gelir testini 31 Ocak tarihine kadar yaptırmaları gerektiğini belirtti.

Berberoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Genel Sağlık Sigortasının (GSS) 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren başladığını belirtti.

Yeşil kartı bulunan vatandaşların vize süresinin bitim tarihinden itibaren gelir testi yaptırmaları gerektiğini ifade eden Berberoğlu, yeşil kart sahipleri ile herhangi bir sosyal güvencesi olmayanların 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacağını kaydetti.

Yeni sistemde yeşil kartlı ifadesinin kaldırılarak bunun yerine '60-C-1' ifadesinin geldiğini bildiren Berberoğlu, şunları kaydetti:

"Sigortalı olmakla birlikte kısmı süreli çalışanlar, ev hizmetlerinde çalışan veya çağrı üzerine çalışanlar, ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalıların eksik günleri için Genel Sağlık Sigortası primini 30 güne tamamlamaları gerekmektedir. Ay içinde 20 gün çalışan bir işçinin eksik kalan 10 günlük süresi için kendisinin GSS primini yatırması gerekmektedir. Sağlık yardımından yararlanmak için son bir yılda 30 gün prim ödemiş olabilirler. Ancak her ay 30 gün prim ödemek zorundadırlar. Eksik günlerini 30 güne tamamlamadıkları takdirde sağlık yardımı alamayacaklardır."

Bu yıl başından itibaren yeşil kartlı olmayanlar ile herhangi bir sosyal güvencesi olmayanların genel sağlık sigortası tescilinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılacağını belirten Berberoğlu, şöyle dedi:

"Yeşil kartlı veya sosyal güvencesi olmayanların veya ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalıların 1 Ocak'tan itibaren bir ay içinde gelir tespiti için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmaları gerekmektedir. Gelir testi yaptırmak istemeyenlerden, aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarının asgari ücretin iki katından fazla olduğu kabul edilerek prim tahsilatı yapılacaktır. Gelir testi yaptırma yükümlülüğü kişilerde olup, işverenlerin yasal sorumlulukları işe giriş bildirgesinde güncelleme yapılmasına ilişkindir."

Berberoğlu, GSS primlerini ödemeyenlerin sağlık yardımı alamayacaklarını, bu nedenle 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle yeşil kart vizesi dolanların, part time çalışanların gelir testini 31 Ocak tarihine kadar yaptırmaları gerektiğini vurgulayarak, yapılan gelir tespiti sonucunda ailede kişi başına düşen gelir miktarının aylık tutarının asgari ücretin üçte birinden az olması halinde, bu kişilerin primlerinin devlet tarafından karşılanacağı kaydetti.

RİZE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Genel Sağlık Sigortası Uygulaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement