Giresun Halk Sağlığı Müdürlüğü, kuduzun hafife alınmaması gereken, ölümle sonuçlanan bir hastalık olduğunu bildirdi.
Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, kuduzun insanlarda ve özellikle et yiyen hayvanlarda görülen, ölümle sonuçlanan zoonoz hastalığı olduğu belirtildi.
Açıklamada, kuduzun dünyada ve Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiği vurgulanarak, "Dünyada kuduzdan yılda 55 bin kişi hayatını kaybetmektedir. Kuduz esas olarak hayvanların bir hastalığıdır. İnsana da kuduza yakalanan hayvanların ısırması ile geçer. Dişlerin açtığı yaraya, kuduz virüsü taşıyan hayvan salyası bulaşır. Virüsler yaradan içeri girdikten sonra sinirler yoluyla merkezi sinir sistemine (beyne) ulaşır" denildi.
Kuduza özgü ilk belirtinin ısırık bölgesinde ağrı ve duyu kaybının görülmesi olduğu ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Daha sonra huzursuzluk, aşırı korku hali, karamsarlık, saldırganlık, uykusuzluk, psikiyatrik bozukluklar ve depresyon ve bunlara eşlik eden öksürük, boğaz ağrısı, titreme, karın ağrısı, bulantı-kusma, ishal görülebilir. Boğazda başlayan ağrılı kasılmalardan dolayı, hasta su içemez. Bunu beceremediğinden huysuzlaşır. Halk arasında bu durum 'su korkusu' olarak bilinir. Yutkunma güçlüğünü ağrılı kas spazmları izler. Hastada şuursuz tepkiler ve delilik halleri denilen belirtiler ortaya çıkar. Birkaç gün içinde, adale kasılmaları genel felç haline dönüşür ve sonuç yüzde yüz ölümdür. Hastalık belirtileri, virüsün vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 3-8 hafta sonra ortaya çıkar. Bu sürenin değişikliği, vücudun direnci ve ısırılan yerin beyne olan uzaklığı ile orantılıdır. Kuduz hastalığının belirtileri ortaya çıktıktan sonra hastalık ölümcül bir hale gelir."
En ufak bir kuduz şüphesinde kuduz aşısı olunması gerektiğine işaret edilen açıklamada, yine kuduz durumlarında en yakın sağlık kuruluşlarına durumun bildirilmesi istendi. - Giresun
Son Dakika › Yerel › Giresun Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden Kuduz Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?