Gulik Otu İşsizlere Ekmek Kapısı Oldu - Son Dakika
Yerel

Gulik Otu İşsizlere Ekmek Kapısı Oldu

Gulik Otu İşsizlere Ekmek Kapısı Oldu

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde dağların zirvelerinden büyük bir zahmetle toplanan ve halk arasında 'Gulik' olarak bilinen ıspanak benzeri ot pazarda yerini aldı.

06.04.2014 10:18

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde dağların zirvelerinden büyük bir zahmetle toplanan ve halk arasında 'Gulik' olarak bilinen ıspanak benzeri ot pazarda yerini aldı.

Bahar mevsiminin gelmesiyle bölgenin yüksek kesimlerinde yetişen gulik ve benzeri otlar işsizlere kısa süre de olsa geçim kaynağı oldu. Kulp'un dışında bölgede Bingöl, Muş ve Tunceli illerinde de yetişen gulik, gencinden yaşlısına onlarca insan tarafından dağlardan toplanıp sofralara taşınıyor. Mayıs ayının başına kadar bulunabilen bu bitki eskiye göre daha çok ilgi görüyor. Kulp ilçesinde meyve sebze satan manav ve Merkez Camii yanında tezgah açan seyyar satıcılar gulik satıyor. Satıcılar dağlardan toplanarak gelen ve çamura bulanmış torba içinde olan gulikleri suyla yıkadıktan sonra, tezgahlarına diziyor. Yeni yeni yetişmesine rağmen kilogramı şimdilik 2 ile 3 TL arasında alıcı bulan otun zamanla 1 TL'ye düşeceği belirtildi. Kulp ilçesinin yüksek kesimlerinde toplanan gulik ve benzeri otları uzun süren yürüyüşün ardından toplayan işsiz vatandaşlar, topladıkları bu otu satarak para kazanıyor. Bölgede istihdam olmaması nedeniyle her yıl bahar mevsiminde bu işi yaptıklarını söyleyen Mehmet Yavaş, "Otlar, Kulp ilçesinin Alaca Mahallesi, Muş- Kulp arasında bulunan Keklik Çeşmesi civarı ve yüksek kesimlerinde yetişiyor. Bazen 7-8 kilometre yürüyerek bunları topluyoruz. Toplarken zorlanıyoruz ama yapacak başka bir iş yok. Bu işi yaparak ekmeğimizi kazanıyoruz" dedi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gulik Otu İşsizlere Ekmek Kapısı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement