Hayvan Nakillerinde Yeni Uygulamalar - Son Dakika
Yerel

Hayvan Nakillerinde Yeni Uygulamalar

Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, yurt içinde canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin nakillerinde yeni uygulamaların yürürlüğe girdiğini bildirdi.

04.01.2012 10:20

Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, yurt içinde canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin nakillerinde yeni uygulamaların yürürlüğe girdiğini bildirdi.

Irkın, yaptığı yazılı açıklamada, yeni uygulamanın, ülke içindeki sperma, ovum, embriyo hariç olmak üzere hayvansal ürünler ve canlı hayvan nakillerini, nakillerde kullanılacak belgeleri, hayvanların yüklenmesi, boşaltılması ve taşınmasını, hayvan sürülerinin hareketini, hayvan alım ve satımlarını, hayvanların hastalıklı yerlerden geçirilmesini, hayvan nakil araçları ve hayvanla nakliyecilik yapanlar ile ilgili hususları, nakil araçlarının dezenfeksiyonunu, görevlilerin yükümlülüklerini, belgesiz ve tanımlanmamış hayvanların nakilleri ile nakillerle ilgili diğer işlemlerini kapsadığını belirtti.

Ticarete konu olmayan ev ve süs hayvanlarının nakilleri haricinde bir il veya ilçeden başka bir il veya ilçeye yapılacak olan hayvan ve hayvansal ürünlerin sevkleri esnasında veteriner sağlık raporunun bulundurulmasının zorunlu olduğunu kaydeden Irkın, şunları ifade etti:

"Veteriner sağlık raporu düzenlenmesi için yapılan muayene ve kontroller, il ve ilçe hayvan sağlık zabıtası komisyonlarınca tespit edilmiş muayene yerlerinde gerçekleştirilecek. Muayene yeri dışındaki hayvanların muayenesi İl veya İlçe Müdürlüğünün uygun görmesi halinde sahiplerince temin olunacak vasıta ile mahalline gidilerek yapılabilecek. Masrafları ise hayvan sahibi tarafından karşılanacak. Hayvan ve hayvansal ürünlerin nakli için resmi veteriner hekim veya yetkilendirilmiş veteriner hekim tarafından düzenlenmiş veteriner sağlık raporunun nakil sırasında ve yasal hareket bildirimi süresince varış işletmesinde bulundurulması zorunludur. Bundan böyle büyükbaş hayvanların nakillerinde arkası onaylı pasaportların mutlaka nakil esnasında bulunması gerekeceğinden, pasaportları mevcut olmayan yetiştiricilerimizin en kısa sürede il veya ilçe müdürlüklerimize gelerek pasaportlarını almaları gerekmektedir."

Irkın, köylerden pazarlara getirilen süt, yumurta, bal ve gübre için herhangi bir belge aranmayacağını, bu maddeler için veteriner sağlık raporu düzenlenmeyeceğini de vurguladı.

- GÜMÜŞHANE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hayvan Nakillerinde Yeni Uygulamalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement