Hisarcık Esire Kaplıcaları'nda Sedef Hastalığı Tedavisinde Olumlu Gelişme - Son Dakika
Yerel

Hisarcık Esire Kaplıcaları'nda Sedef Hastalığı Tedavisinde Olumlu Gelişme

Hisarcık Esire Kaplıcaları\'nda Sedef Hastalığı Tedavisinde Olumlu Gelişme

Hisarcık ilçesinde belediyeye ait Esire Kaplıcaları'nda deneme amaçlı başlanan sedef hastalığı tedavisinde olumlu gelişmeler yaşandığı bildirildi.

26.11.2012 11:33

Hisarcık ilçesinde belediyeye ait Esire Kaplıcaları'nda deneme amaçlı başlanan sedef hastalığı tedavisinde olumlu gelişmeler yaşandığı bildirildi.

Belediye Başkanı Mehmet Akbaş, yaptığı açıklamada, "Belediyemize ait 51 derece sıcaklıktaki Esire kaplıcalarının sedef hastalığına iyi geldiği önceden beri biliniyordu. Bunu ispatlamak amacıyla Hisarcık- Simav yolunun yapımında çalışan ve sedef hastası olduğunu öğrendiğim

Sabahattin Ateş isimli arkadaşa tedavi için belediyemize ait 51 derece sıcaklıktaki Esire kaplıcalarındaki apart odalarda deneme amaçlı konaklayarak tedavi görmesini tavsiye ettim. Kendisi kabul etti. Kaplıcalara girmeden önce vücudunun büyük bir bölümünde sedef hastalığından kaynaklanan yaralar mevcuttu. Hatta kolunda bulunan yaralı bölümün resmini çektim. 5 gün sonra kaplıcaya gidip gördüğümde kol, bacak ve vücudundaki yaralardan eser kalmamıştı. Bu süre zarfında kaplıca tedavisinin yanında takviye olarak bitkisel merhemde kullanıyor. Şu an kendisi çok memnun yara üzerindeki kaşıntılarının geçtiğini, kepeklenme olmadığını ve yaraların büyük bir hızla iyileştiğini söyledi. Zaten tarihte cüzamlı esirlerin bu kaplıcalarda tedavi oldukları rivayet ediliyor"dedi.

Aydın'ın Yenipazar ilçesinde oturan ve Hisarcık'ta yol yapım inşaatında çalışan Sabahattin Ateş, 24 yıldan beri sedef hastalığının tedavisi için uğraş verdiğini söyleyerek," Gitmediğim doktor, kaplıca ve kullanmadığım ilaç kalmadı. Vücudumdaki yaraların kepeklenerek dökülmesinden dolayı misafirliğe dahi gitmekten utanıyordum. Hisarcık Belediye Başkanımız Mehmet Akbaş, bir arkadaştan benim sedef hastası olduğumu öğrenmiş, bana gelerek "seni bizim kaplıcalarda tedavi edelim" dedi. Bende kabul ettim. Kaplıcaya girdiğim ilk günden itibaren yaralarımda hızla iyileşme belirtileri başladı. 5 günün sonunda vücudumdaki yaralardan şimdilik eser kalmadı. Artık kepeklenme ve kaşıntı da olmuyor. Şu an çok rahatım. Tek kaygım kaplıca tedavisinin bitiminde hastalığın tekrar etmesi. Sayın başkanım 10 günün sonunda tamamen iyileşeceğimi ve hastalığımın tekrarlamayacağını söyledi. İnşallah tekrarlamaz. Tamamen iyileşirsem başkanıma ömür boyu minnettar kalacağım ve her fırsatta bu kaplıcaları herkese tavsiye edeceğim" diye konuştu.

ESİRE KAPLICALARI İÇİN ANLATILAN RİVAYET

"Halk dilinde Esire olarak bilinen kaplıca hakkında şu rivayet anlatılmaktadır. Emet ilçesinin güney batısında bulunan Eğrigöz dağındaki tarihi Eğrigöz kalesinde, tarihte Kazıklı Voyvoda olarak bilinen Macar imparatorunun hapsedildiği bilinmektedir. Efsaneye göre tarihi Eğrigöz Kalesinde hapsedilen esirlerin bulunduğu ortamın çok kötü olması nedeniyle esirlerde genellikle cüzzam hastalığı görülmektedir. O tarihte tedavisi mümkün olmayan cüzzam hastalığına yakalanan bir esir, kurtuluşun ancak ölümle olabileceğini düşünerek, kalenin yakınından geçen ve aynı zamanda sıcak suyun da karıştığı Kocaçay denilen nehre atlayarak ölmek ister. Fakat esir ölmez. Nehrin akış istikametine ters olarak yüzerek kaçmaya çalışırken, suyun giderek ısındığını fark eder. Gecenin karanlığından da yararlanarak bu suda gecelemeye karar verir. Hasta ve bitkin düşen esir, sıcak suların çıktığı yerde kalır. Bir süre sonra hastalığının iyileştiğini fark eder. Bunun üzerine kaçmaktan vazgeçip tekrar kaleye geri döner ve başından geçenleri kale komutanına anlatarak diğer esirlerin de bu sıcak sudan şifa bulmasını sağlar. O günden sonra buraya Esir Hamamı denilmiş fakat bu isim zamanla değişikliğe uğrayarak günümüze Esire olarak intikal etmiştir. Halen de sıcak suların bulunduğu bu yere Esire Kaplıcaları denilmektedir." - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Hisarcık Esire Kaplıcaları'nda Sedef Hastalığı Tedavisinde Olumlu Gelişme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement