BARIŞ ZENGİN - Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süber Dikici, huzursuz bacak sendromunun, Türk toplumunun yüzde 6'sında görüldüğünü belirterek, "Diyabet, böbrek rahatsızlığı ve kansızlığı olan bireylerde daha sık gözlüyoruz" dedi.
Dikici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, huzursuz bacak sendromunun yatağa girildiğinde karıncalaşma, germe ve tırmalama hissiyle seyrettiğini söyledi.
Yataktan kalkıldığında şikayetlerin dindiğini anlatan Dikici, "Kişi, ayağını duvara sürdüğünde, yorganın altından çıkardığında, bacak biraz daha soğukla baş başa kaldığında şikayetler biraz daha azalır. Şikayetler gün içinde yoktur. Özellikle oturup dinlendiğinde ve yatmaya hazır pozisyona geçildiğinde olur" şeklinde konuştu.
"Hastalar, ciddi anlamda uykuya dalmakta zorlanıyor"
Huzursuz bacak sendromu şikayeti olanların uyumakta güçlük çektiklerini anlatan Dikici, şunları kaydetti:
"Sağlıklı birey, yatağa girdikten 10-15 dakika içinde uykuya dalar. Derin uykuda değildir ama uykuya dalar ve uykunun diğer evrelerine geçer. Bu hastalar, ciddi anlamda uykuya dalmakta zorlanıyor. Diyabet, böbrek rahatsızlığı ve kansızlığı olan bireylerde daha sık gözlüyoruz.
Hemen hemen her yaşta ve herkeste gözlenebilecek rahatsızlıktır ama daha çok genç-erişkin yaşta başlıyor."
"Huzursuz bacak sendromu, Türk toplumunun yüzde 6'sında görülüyor" diyen Dikici, bazı vakaların genetik kaynaklı olduğunu söyledi.
Benzeri şikayetlere sahip bireylerin nöroloji hekimine muayene olması gerektiğine dikkati çeken Dikici, hastalara uyku düzenleyici ilaç verdiklerini dile getirdi.
Dikici, kol ve bacaklardaki uyuşma şikayetlerine çok sık rastladıklarını belirterek, yataktaki pozisyonun değiştirilmesi halinde şikayetlerin ortadan kalkacağını sözlerine ekledi. - Düzce
Son Dakika › Yerel › Huzursuz Bacaklar, Yaşam Kalitesini Düşürüyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?