Dt. Ali Çağhan Ovalı, implant tedavisi sayesinde, sağlam dişlerin kesilmesine gerek kalmadan etkin bir çözüm bulunabildiğini söyledi.
Eksik diş tedavisinde güncel tedavi yaklaşımlarından biri olan implant uygulamaları konusunda Medicana Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü'nden Dr. Dt. Ali Çağhan Ovalı, tedavinin uygulanması ve avantajları konusunda bilgi verdi. İmplantın, eksik olan dişlerin fonksiyon, fonasyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla, çene kemiği içine yerleştirilen ve titanyumdan yapılan yapay diş kökü odlunu belirten Ovalı,
"İmplant sayesinde, tek diş eksikliği olan hastalarda, çekilen dişe komşu iki dişi kesip protez uygulamak yerine, bu dişleri koruyarak, çekilmiş dişin yerine tek bir implant yerleştirerek estetik ve fonksiyon sağlanabilir. Sonu dişsiz sonlanan durumlarda takılıp çıkarılabilen bir protez yerine, dişsiz bölgeye en uygun sayıda yerleştirilen implantlarla sabit bir köprü yapılabilir. Dişsiz bölge çok uzunsa uygun sayıda implant ile yapılacak köprünün dayanıklılığı arttırılabilir. Alt ve üst çenenin tamamen dişsiz olduğu ve hareketli 'hyperlink' protez kullanan hastalarda her bir çeneye iki ile dört adet arasında implant uygulanarak, hareketli protezin tutuculuğunun artmasına da yardımcı olabiliyoruz" dedi.
"Her iki çenenin de dişsiz olduğu vakalarda, yapılan üst damak protezinin sınırları tüm ağız tavanını kaplamakta, birçok hastada bu durum bulantı refleksinin oluşmasına ve protezi kullanamamaya kadar gitmektedir" bilgisini veren Dt. Ali Çağhan Ovalı, "Ayrıca kültürümüzde de var olan damak tadı kavramı bu protezlerle ortadan kalkmaktadır. İmplant çözümlü diş protezi uygulamalarında, tam damak kullanımına gerek duyulmaz. Protez, yapılan implantlardan da destek aldığı için sınırları damak kubbesine kadar uzanmaz. Böylece bulantı refleksi ortadan kalkar ve hastaların yedikleri gıdalardan tat alma duyuları artar" diye konuştu.
İmplant tedavisinin avantajlarından bahseden Ovalı, "İmplant tedavisi yerine klasik bir protetik köprü uygulaması da yapılabilir. Ancak yapılacak köprüyü taşıyabilmesi için dişsiz bölgenin hem önündeki hem de arkasındaki sağlıklı dişleri kullanmak zorunludur. Bu dişler kesilerek küçültülür ve köprünün bağlı olduğu kronları taşır. Kesim işlem, sağlıklı dişlerin koruyucu mine tabakalarını kaybetmelerine neden olur ve dişlerin ömrünü azaltır. İmplant tedavisi sayesinde, bu sağlam dişlerin kesilmesine gerek kalmadan etkin bir çözüm bulunmuş olur" şeklinde konuştu.
İmplant uygulamalarında uygun anestezi yöntemlerinin uygulanması durumunda herhangi bir ağrı veya acının söz konusu olmadığını vurgulayan Ovalı, şöyle konuştu: "İmplantın ömrü birçok etkene bağlı. Bunların en önemlisi, ağız hijyeninin en iyi şekilde sağlanması. Unutulmaması gereken önemli bir nokta da, tavsiyelere uyulmadığı ve kontrol randevularına zamanında gelinmediği takdirde, hastalarımız doğal dişlerini hangi nedenle kaybettilerse, implantlarını da aynı nedenle kaybetme riskiyle karşı karşıya olduklarıdır. Hastalarımızdan implant uygulanan bölgenin temizliği için yeterli zamanı ayırmalarını önemle istiyoruz." - SAMSUN
Son Dakika › Yerel › İmplant Tedavisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?