İzmir Ekonomi'den Tazminat Davalarına Bilimsel İnceleme - Son Dakika
Yerel

İzmir Ekonomi'den Tazminat Davalarına Bilimsel İnceleme

İzmir Ekonomi\'den Tazminat Davalarına Bilimsel İnceleme

Tazminat davalarında yargılama usulü, İzmir Ekonomili öğretim üyelerince araştırılacak.

03.06.2014 12:36

Tazminat davalarında yargılama usulü, İzmir Ekonomili öğretim üyelerince araştırılacak. İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Huriye Kubilay'ın koordinasyonunda Yrd. Doç. Dr. Ebru Ay Chelli, geliştirdikleri TÜBİTAK projesi kapsamında hukuk sisteminde mağdurun usul açıdan yeterince korunup korunmadığını inceleyecek.

"Tazminat Davalarında Yargılama Usulü" adıyla 2 yıl sürecek ve hukuk alanında bugüne kadar 87 kişinin araştırma yaptığını belirten İEÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Huriye Kubilay, tazminat hukukunun genellikle hukuki sorumluluğun kaynakları üzerine şekillendiğini söyledi. Tazminat davalarında yargılama usulüne yönelik güncel bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kubilay, "Ülkemizde genellikle, tazminat hukuku devletin ve kamu görevlilerinin sorumluluğu, tazminatın belirlenmesi, maddi ve manevi tazminat davalarının hangi hallerde açılabileceği gibi konuları içermiştir. Konu maddi hukuk boyutuyla değerlendirilmiştir. Araştırmanın ana konusunu oluşturan tazminat davalarında yargılama usulü alanında güncel bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğu fark edilmiştir" dedi.

Hukuk mahkemelerinde açılan davaların önemli bir bölümü sözleşmeden veya haksız fiilden kaynaklanan tazminat davalarına yönelik olduğunu ifaden eden Prof. Dr. Kubilay, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 01 Ekim 2011 tarihinde yürürlüğe girmesiyle de pek çok değişikliğin oluştuğunu kaydetti. Prof. Dr. Kubilay, "Kişilik haklarına saldırı nedeniyle açılan tazminat davaları, haksız rekabet nedeniyle açılan tazminat davaları uygulamada sıkça karşılaşılan tazminat davalarındandır. Tazminat davalarında uygulanan usul de kuşkusuz bu yeni düzenlemeye tabidir. Yeni düzenleme çerçevesinde, tazminat davalarında takip edilmesi gereken yargılama usulünü araştırmamız ile inceleyeceğiz" diye konuştu.

İEÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Ay Chelli da, TÜBİTAK'ın Yurda Dönüş Araştırma Bursu'ndan yararlandığına ve hukuk alanında çok az sayıda kişinin yurt dışı eğitimini tamamladığı için araştırma bursunu kazandığına dikkat çekti. Adalet sisteminde ilkelerin açık ve net olması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Chelli, "İyi işleyen bir adalet sisteminde, zararın giderilmesi davalarındaki ilkeler açık, net ve hızlılığa yönelik olmalıdır. Bu, mağdurun korunması için elzemdir. Mağdur, bir şirket olabileceği gibi bir hekim, bir avukat ya da bir tüketici olabilir. Acaba hukuk sistemimiz mağduru usuli açıdan yeterince koruyabilmekte midir? Çalışma, bu sorunun cevabını arayacak. Şu andaki usul hukukumuzu ve genel kurallarını ve bu kuralların eleştirisini, zararın giderilmesi hakkı çerçevesinde ve yabancı hukuk kurallarını inceleyerek yapmak gerekecektir" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İzmir Ekonomi'den Tazminat Davalarına Bilimsel İnceleme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement