Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi kapsamında, İzmit Körfezi'nde yaşayan mevcut balık türlerinin popülasyonu arttırılacak.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsünden yetkililerin katılımıyla Başiskele'de bir otelde gerçekleştirilen toplantıda, İzmit Körfezi'ndeki balık çeşitliliğinin korunması ve zenginleştirilmesi konusunda yapılması gerekenler tartışıldı.
İzmit Körfezi'yle ilgili bugüne kadar hazırlanan tüm verilerin masaya yatırıldığı toplantıda, Körfez'de yapılacak çalışmalar konusunda bilimsel verilere dayalı, güncel bir fizibilite raporunun oluşturulması için yol haritası belirlendi.
Yaklaşık 3 aylık bir çalışma sonucu oluşturulması planlanan raporun İzmit Körfezi'ndeki balık türlerinin zenginleştirilmesi, biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilir kılınması ve halkın denizden daha fazla faydalanması konusunda yapılacak çalışmalara katkı sağlaması hedefleniyor.
Proje hakkında AA muhabirine açıklama yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Şube Müdürü Mesut Önem, 2004 yılından beri İzmit Körfezi'nin eski günlerine dönmesi için çok sayıda çalışma yürüttüklerini belirterek, arıtma tesislerinin kurulması, derelerin ıslah edilmesi ve denetim çalışmalarıyla Körfez'in eski güzelliğine kavuşmaya başladığını söyledi.
"Raporun oluşturulması 3 ay sürecek"
Önem, İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi'nin yürütülmesine "yol haritası" niteliğinde bir fizibilite raporu oluşturmak için Çalıştay düzenlediklerine dikkati çekerek, "Çalıştay'da körfezle ilgili bugüne kadar yapılmış olan çalışmaların hepsini bir araya getirdik. Bizim fizibilite raporumuzun oluşturulması 3 ay sürecek. En son İSU tarafından 2011'de yapılan çalışmaya göre, İzmit Körfezi'nde 30'un üzerinde balık ve 70'in üzerinde de canlı türü yaşıyor. Projedeki amacımız, sanayileşme ve kentleşme nedeniyle İzmit Körfezi'nde azalmış olan mevcut türleri zenginleştirmek. Bu türlerin hangileri olacağı fizibilite raporu hazırlandıktan sonra netleşecek" diye konuştu.
Projenin danışmanlığını yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Güllü ise proje kapsamında İzmit Körfezi'yle ilgili güncel bir veritabanı oluşturmak istediklerini belirtti.
Japonya'da ekonomik amaçlı olarak çok büyük denizel balıklandırma yapılabildiğine işaret eden Güllü, "Bizim bu yapacağımız çalışma Türkiye'de ilk olacağı için model teşkil edecek. Şu andaki sadece bir model çalışması. Eğer bu model çalışmada olumlu sonuçlar alabilirsek, ekonomik çıktı konusunda da daha sağlıklı veriler aktarabiliriz" ifadesini kullandı. - Kocaeli
Son Dakika › Yerel › İzmit Körfezi Balıklandırılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?