Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin düzenlediği Uluslararası Kadın Girişimciler Forumu'nda (IWEF) konuşan kadın girişimciler barış mesajı verdi. Konuşmasında askeri çatışmalarda sivillerden çok kadınların zarar gördüğünü belirten Filistin Genç ve Kadınları Destekleme Merkezi Genel Müdürü Iman ABD El Rahman, gözyaşlarına boğulurken, Diyarbakır Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanı Dr. Gülşen Duran ise kadınların güçlenmesi ile barışın daha hızlı geleceğini dile getirdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin destekleriyle gerçekleşen "81 ülke -81 şehir sloganı" ile yola çıkan Uluslararası Kadın Girişimciler Forumu ( IWEF), dünyanın dört bir yanından kadın girişimcileri Conrad Otel' de bir araya getirdi. Formun ikinci gününde Filistin Genç ve Kadınları Destekleme Merkezi Genel Müdürü Ima ABD El Rahman, Azerbaycan Milletvekili Melahat İbrahimqizi, Kürt hükümeti temsilcisi Shiren İbrahim Fattah, Diyarbakır Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanı Dr. Gülşen Duran "Barış ve Kadın" konulu panele katıldı.
Toplantıda konuşan Azerbaycan Milletvekili Melahat İbrahimqizi, "Şunu ümit ediyorum ki, burada konuşulan konular çok önemli. Benim ülkemde bazı çatışmalar var. Kadınlar Ermenistan'da çatışma halinde. Askeri çatışmalarda sivillerden çok kadınlar zarar görmektedir. Hala 10 milyondan fazla kadın ve çocuk çatışma halindedir. Biz sivil toplum kadınları olarak bu konuları her zaman gündemde tutmamız gerekir. Kadınlarla işbirliği yapmak devamlılığı sağlayacaktır. Bu platform savaşlara şiddete zulme karşı olan bir platform olacaktır. Böylece refah getirecektir tüm dünyaya" şeklinde konuştu.
"GAZZE'DE 104 BİN ŞEHİT VERDİK"
Panelde bir konuşma yapan Filistin Genç ve Kadınları Destekleme Merkezi Genel Müdürü Iman ABD El Rahman, gözyaşlarını tutamadı. Rahman, "Burada çektiğimiz mağduriyetlerden bahsedeceğim. Burada bizim halimizi bilmeyen, harita üzerinde yerimizi bilmeyen kişiler olabilir. Çocuklarım Gazze'deki ailemi tanımıyorlar. Çünkü yüz yüze iletişim kuramadık. Burada şehrimizi yükseltmek için bulunuyorum. Tüm Filistinli konular beni çok derinden yaralıyor. Gazze'deki kadınlar için mesaj getirmek istiyorum. Gazze'de 104 bin şehit verdik. Kadın ve çocuklar katliama uğradı. Uluslararası kanun ve insan hakları nerede? İnsanlar bundan dolayı acı çekiyor. İsrail işgali her zaman sivil halka karşı oluyor. İsrail işgali bizim şehrimizi küçük şehirlere ve köylere böldü. Her zaman acı çekiyoruz. Kadınlarımız her zaman savaştan çekiniyorlar. Buradaki İsrail işgali evlerimizi ve şehrimizi yok ediyor. Filistinli çocuklar ve kadınlar için lütfen bize yardım ediniz" dedi.
"TÜRK-KÜRT KADINI BAĞIMSIZ OLMAK İÇİN BİRLİKTE HAREKET ETMEK İSTEMİŞTİR"
Kuzey Irak'tan gelen Kürt hükümeti temsilcisi Shiren ibrahim Fattah, "Ben Kürt kadınlarıyla ilgili stratejilere değineceğim. Eğer barış yapmasanız hiçbir şey yapamazsınız. Kadınların çözümle ilgili bir fikirleri var. Bence Türk-Kürt kadını bağımsız olmak için birlikte hareket etmek istemiştir. Biz kadınlar tüm Kürdistan'da etkili olabilmek için çalıştık. Bundan dolayı Kürt kadını başka bir kadına yardımcı olmak istiyor. Kürdistan'daki kadınlar bağımsız medyayı kullanarak planlar yapıyor. Bu forumda barışa bir mesaj olması için İngilizce konuşuyorum. Bizler tüm kadınlarla iletişime geçmek istiyoruz. Bugün kadınlar güçlü lider olarak hareket ediyorlar" diye konuştu.
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kuzey Irak Kürt hükümeti temsilcisi Shiren ibrahim Fattah "Türkler çok zulüm görmüş çok rahat bir hayatları olmamış bunu herkes bilir. Biz zulüm gördüğümüz için her zaman barıştan yanayız, insanların zulüm yaşamasına karşıyız. Bu yıl dünyanın en büyük ve en anlamlı nevruzunu yaşadık. İlk defa barış sürecinde barış kelimeleriyle resmi olarak ve bilhassa başbakan Tayyip Erdoğan'nın söylemleriyle böyle bir sürece girdiği için çok anlam kazanmıştır ve buda bir dönüm noktası olmuştur" dedi.
"İNŞALLAH BİR AN ÖNCE BARIŞ SÜRECİMİZ TAMAMLANMIŞ OLUR"
Diyarbakır Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanı Dr. Gülşen Duran da, yaptığı konuşmada barış mesajı verdi. Duran, "Irak'tan bir heyet getirdik buraya, 5 kıta 81 ülkeden girişimci kadınlarımız geldiler. Bugünkü konumuz da barış ve kadın konusudur. Öncelikle bir toplumu oluşturan kadınlardır. Kadınlar ne kadar güçlü olursa barış o kadar erken olur. Barışın olmadığı yerde de ekonomi olmaz, ilerleme olmaz girişimcilik olmaz. Bizim de çok büyük inancımız var bununla ilgili. Barış olursa kazanımımız da olur biz barış gelsin istiyoruz, daha sonra ekonomik katkı olsun istiyoruz. Biz Güneydoğulu olarak bunu uzun yıllar yaşadık. Gerçekten ekonominin olmadığı yerde terör oluyor. Savaşın olduğu yerde ekonomi olmuyor. Bu eşitliği sağlamak lazım hükümetimizde bu konuyla ilgili çok ciddi atılımlar attı. Ok yaydan çıktı bir kere inşallah bir an önce barış sürecimiz tamamlanmış olur ve biz de bundan kadınlar olarak destek almış oluruz. Ağlamayan anne her zaman yaratıcıdır. Tüm kadınlarımızda çok olumlu gelişmeler var, herkes çok mutlu, dünyanın dört bir tarafından Kürdü, Türkü, Arapı, Çerkezi, Kırgızı herkes geldi buraya güzel bir organizasyon oldu" İfadelerini kullandı. - DİYARBAKIR
Son Dakika › Yerel › Kadın Gözüyle Barış - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?